Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 27 lis 2012, 18:36

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9460747
Samochód: SCANIA R620

Koledzy jest tak sprawa że staram się z Urzędu Pracy o sfinansowanie kursu na przewóz rzeczy,no i chodzi o to że dostałem trzy papierki do wypełnienia.Jeden do pracodawcy,drugi dla szkoły jazdy a trzeci dla mnie w którym mam opisać dlaczego chcę pójść na ten kurs.Chodzi oto że nie bardzo wiem co im tam napisać w tym papierku żeby ich przekonać aby mi dali na kurs przewozu rzeczy(KW). Prosiłbym o pomoc ludzi którzy mieli z tym do czynienia.No i jeszcze jedno pytanie mnie męczy... Czy jak zrobię już ten kurs przewozu rzeczy po którym dana firma ma mnie zatrudnić na 6 miesięcy to czy jak im później odmówię po tym całym kursie to faktycznie mogę dostać karę od urzędu pracy?

Post Wysłano: 27 lis 2012, 19:41

Użytkownik

Użytkownik

GG: 123
Samochód: Actros czteroośka wywrotka

Napisz tam, że np. szukasz pracy w swoim zawodzie (kierowca) jednak nie możesz jej podjąć ponieważ nie masz kw, albo, że w regionie jest dużo ofert na kierowce co pozwoli zwiększyć twoje szanse na rynku pracy ( jeśli jesteś bezrobotny). W da Ci to szanse na otwarcie własnej działalności w przyszlosci, oraz zaistnienie na rynku przedsiębiorców którzy będą oferować innym prace na twoje pojazdy. Kombinuj jeszcze coś tam mozesz wyskrobać. Jeśli bedziesz miał ten papierek od pracodawcy że cię przyjmie to masz na 90% pewnie, że dostaniesz i pod warunkiem, że urząd pracy bedzie posiaadał unijne pieniądze jeśli ich nie posiada to nie ma to większego sensu składanie tych papierków.

Post Wysłano: 27 lis 2012, 19:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: jaki popadnie jaki w rączki wpadnie

dołączam sie do pytania

Post Wysłano: 27 lis 2012, 20:27

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: VW

Cytuj:
Czy jak zrobię już ten kurs przewozu rzeczy po którym dana firma ma mnie zatrudnić na 6 miesięcy to czy jak im później odmówię po tym całym kursie to faktycznie mogę dostać karę od urzędu pracy?

Będziesz zobligowany do zwrócenia wszelkich kosztów. Kombinatorów - nie tolerujemy.

Kat. D - 2012

Post Wysłano: 28 lis 2012, 22:52

W tym roku to już raczej zapomnij o jakichkolwiek pieniądzach, sam składałem i wszyscy dostali negatywne bo oczywiście nie ma już pieniędzy. Kazali mi po nowym roku ponowić podanie. W urzędzie mi powiedzieli, że najlepiej składać tak do 1 połowy roku, potem to już losowi dostają a końcem już nikt. Też nie wiadomo jak w 2013 będzie bo wszystko na wiejskiej obcinają.

Post Wysłano: 29 lis 2012, 0:12

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Czy jak zrobię już ten kurs przewozu rzeczy po którym dana firma ma mnie zatrudnić na 6 miesięcy to czy jak im później odmówię po tym całym kursie to faktycznie mogę dostać karę od urzędu pracy?

Będziesz zobligowany do zwrócenia wszelkich kosztów. Kombinatorów - nie tolerujemy.

Nie prawda. Podejmujesz prace, otrzymujesz umowe o prace, npp. po miesiacu się zwalniasz, podejmujesz prace gdzie indziej w innej firmie nie związanej nawet z branża transportową i nic Ci nie zrobią. Tak jest w moim starostwie

Post Wysłano: 29 lis 2012, 15:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

A czy żeby dostać takie dofinansowanie trzeba być przez X czasu zarejestrowany jako bezrobotny? Jestem studentem i chciałem po nowym roku starać się o takie dofinansowanie, jednak ciągle będąc studentem :P

Post Wysłano: 29 lis 2012, 15:52

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
A czy żeby dostać takie dofinansowanie trzeba być przez X czasu zarejestrowany jako bezrobotny? Jestem studentem i chciałem po nowym roku starać się o takie dofinansowanie, jednak ciągle będąc studentem :P
Jak jesteś na dziennych to nie możesz się starać, ja będąc na zaocznych dostałem. Nie wiem jaki czas trzeba być bezrobotnym ale to chyba bez różnicy.

Post Wysłano: 29 lis 2012, 17:30

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Nie prawda. Podejmujesz prace, otrzymujesz umowe o prace, npp. po miesiacu się zwalniasz, podejmujesz prace gdzie indziej w innej firmie nie związanej nawet z branża transportową i nic Ci nie zrobią. Tak jest w moim starostwie
Ewentualnie pracodawca mówi, że jednak nie ma dla ciebie pracy, gdyż nie ma koniunktury, a wcześniej myślał, że będzie i pozamiatane.

Post Wysłano: 29 lis 2012, 19:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9460747
Samochód: SCANIA R620

A mam takie pytanie,otóż jak uda nam się dostać to dofinansowanie to urząd pracy wysyła nas na badania czy to można zrobić we własnym zakresie czy trzeba ? I czy urząd wypłaca nam te pieniądze czy przelewa na konto szkoły jazdy ?

Post Wysłano: 30 lis 2012, 13:04

Użytkownik

Użytkownik

Jak chcesz dostać dofinansowanie na KW, to UP sam wybiera Tobie ośrodek w którym będziesz robił kurs i finansowo rozlicza się z tym właśnie ośrodkiem. Ty nie dostajesz ani grosza z tych pieniędzy.
Co do samego składania wniosku o takie dofinansowanie to jest też tak, że są przepisy ogólne dla wszystkich UP w całej Polsce, ale też każdy urząd może mieć inne szczegółowe wymagania.
Z doświadczenia wiem, że ciężko jest z kasą i jeśli nie zależy Tobie na czasie to składaj papiery i czekaj.
Ja np wkładałem papiery w UP w marcu i do października co miesiąc dostawałem pismo, że z powodu braku pieniędzy w tym miesiącu nie prowadzą naboru. W końcu na własną rękę zrobiłem KW bo bym się nie doczekał.

Co do pytania czy trzeba być długo zarejestrowanym jako bezrobotny, to odp brzmi: NIE!
Możesz dziś się zarejestrować a jutro składać wniosek..

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]