Cytuj:
Dlaczego musi/nie musi?
Jeśli kolega ma PJ wydane na terenie Szkocji i Szkocja, jako kraj, nie wymaga tego wpisu, to niby co mogłaby zrobić ITD? ITD może koledze naskoczyć na fujarę, bo jeśli nie złapał on przepisów regionalnych/miejscowych, czyli nie jechał przeładowany, ani z za dużą prędkością, czy choćby nawet bez świateł, to mogą mu nagwizdać i nie mogą go pociągnąć do odpowiedzialności za przepisy na szczeblu rządowym, które są sprzeczne między dwoma krajami (kraj kontroli vs. kraj rejestracji firmy i zatrudnienia pracownika).
Przynajmniej tak mi się wydaje. Wydaje mi się na podstawie Konwencji Wiedeńskiej i konstytucji chyba każdego kraju, że inne kraje nie mają prawa ingerować w przepisy wewnętrzne tegoż.
W sumie tak własnie jest. CPC muszę zrobić do września 2014. A do tego czasu żadnego kodu mieć nie muszę. Więc nawet jeśli gołe prawko by mi nie wystarczyło aby znaleźć pracę w Polsce, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mnie zatrudnił Szkot. A jak mnie Szkot zatrudni zgodnie ze Szkockim prawem to nic ITD do tego, że w PL do znalezienia pracy potrzowałbym jakichś dodatkowych dokumentów.