Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 gru 2012, 23:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam!

Mam pytanie: Jak wygląda egzamin w innych krajach na C/C+E? Jak wyglądają kursy przygotowujące do tych egzaminów? Np. Jak we Francji, Niemczech, Czechach, Anglii?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Post Wysłano: 20 gru 2012, 17:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 527470
Samochód: Opel corsa B

Z czego co wiem to w Norwegi egzamin na C i C/E trwa 8 godzin masz plac potem trzeba zabezpieczyć ładunki ( maja skrzynie na naczepie i ty musisz pokazać co i jak wózkowy ma ułożyć i trzeba to zabezpieczyć pasami.
W Austrii jest tak że trzeba jeszcze na torze wodnym jeździć z przyczepą i po chyba 6 i 12 mieś. zapisać się na kurs i zdać jakieś jeszcze egzaminu z jazdy doszkalającej

Post Wysłano: 21 gru 2012, 14:47

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Z czego co wiem to w Norwegi egzamin na C i C/E trwa 8 godzin masz plac potem trzeba zabezpieczyć ładunki ( maja skrzynie na naczepie i ty musisz pokazać co i jak wózkowy ma ułożyć i trzeba to zabezpieczyć pasami.
W Austrii jest tak że trzeba jeszcze na torze wodnym jeździć z przyczepą i po chyba 6 i 12 mieś. zapisać się na kurs i zdać jakieś jeszcze egzaminu z jazdy doszkalającej
Właśnie słyszłam o Austrii to samo. W ogóle wszyscy sobie bardzo chwalą system nauki kierowców właśnie a Austrii. Nigdy się temu z bliska nie przyglądałem..

Post Wysłano: 22 gru 2012, 14:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

A są ograniczenia wiekowe? Potrzeba mieć 21 czy 18 lat?

Post Wysłano: 23 gru 2012, 16:25

Użytkownik

Użytkownik

GG: 527470
Samochód: Opel corsa B

Klasa C:
Podstawowa kwota 319,00 €
egzamin wewnętrzny teoretycznego testu € 50,00
Egzamin praktyczny € 169,00
Ćwiczenie jazdy € 65,00
Jazda na drodze € 78,00
Nauka o silniku € 78,00
Nocna jazda 78 , 00 €
Jazda z instruktorem € 65,00
Klasa C/E
Egzamin praktyczny 186,00 €
+ ceny o 10 E drozej od podanych na kat C
a kurs na traktor to 259,00 €

Post Wysłano: 27 gru 2012, 18:15

Użytkownik

Użytkownik

Od siebie dodam, że najłatwiej jest zdać na ukrainie. W pozostałych krajach UE nie wiem, ale kolega robił na Ukrainie i ponoć bez większych problemów.

Post Wysłano: 27 gru 2012, 19:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11
Samochód: Opel

Cytuj:
Od siebie dodam, że najłatwiej jest zdać na ukrainie. W pozostałych krajach UE nie wiem, ale kolega robił na Ukrainie i ponoć bez większych problemów.
Proponowano mi kurs PJ na Ukrainie. Jeden wyjazd i masz wszystkie kategorie :mrgreen: Cena obłędnie śmieszna- 5 tyś :lol:
Podziękowałem za propozycję.

Post Wysłano: 27 gru 2012, 19:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

w Austrii zdając na kat. B dostaje się je tylko na rok, warunkiem przedłużenia jest ukończenie kursu bezpiecznej jazdy na torze, ale dopiero po pół roku od otrzymania prawa jazdy, aby uczący miał już pojęcie jak pojazd zachowuje się na drodze.

najłatwiej zdaje się w Paragwaju, gdzie prawo jazdy po prostu się kupuje. nie ma nauki jazdy i egzaminów, bo na drogach żadnych zasad nie ma, a korupcja kwitnie.

Post Wysłano: 28 gru 2012, 17:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 117176

Irlandia:
- zdajesz egamin teoretyczny i dostajesz prawo jazdy uprawniajace do jazdy z innym kierowca jako pasazerem (tyczy sie to wszystkich kategorii)
- od niedawna musisz wyjezdzic okreslona ilosc godzin z instruktorem, autem swoim lub szkoly jazdy
- egzamin praktyczny zdajesz na swoim samochodzie (lub tym ze szkoly jazdy). Najczesciej wszystko robisz na miescie, chociaz niektore osrodki np. cofanie po luku na EC robia na placu. Wielki nacisk polozony na bezpieczenstwo jazdy a nie np. scisle trzymanie sie pasa (na C i EC).

KW to
- teoria - test wyboru, do ktorego sa znane pytania i odpowiedzi
- teoria - test wyboru na podstawie historyjek z zycia kierowcy. Znasz tresc historyjek, nie znasz wczesniej pytan i odpowiedzi (po sieci kraza tylko te zapamietane przez zdajacych)
- praktyka z jazdy - w 99% polaczona z egzaminem praktycznym na prawo jazdy, wiec w sumie niezauwazalna
- praktyka z przepisow - siedzi sie egzaminatorem w/przy samochodzie i rozawia o pracy kierowcy (ladunki, bezpieczenstwo itp itd).

Post Wysłano: 11 sty 2013, 1:24

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6275964
Samochód: Fiat 126 P

Z tego co wiem to w Dani trzeba mieć zaświadczenie nie wyjeździło się tyle i tyle godzin z dana osobą posiadająca odpowiednie prawo jazdy i z tego co też wiem to prawko B robisz już chyba od 16 roku życia

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]