Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 11 gru 2012, 20:05

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: BMW

Witam,

Jestem tu poraz pierwszy, przepraszam jeżeli taki temat już się pojawił. Wiem że istnieje już temat o gabarytach ale taki bardzo obszerny i ogólny.

Jestem studentem Zarządzania transportem i Logistyką. Przyszedł czas na napisanie pracy iżynierskiej i padło na transport ponadgabarytowy. Gabaryty mają być myślą przewodnią mojej pracy.

Chciałbym od was koledzy albo dostać odpowiedzi na konkretne pytania, lub ewentualnie szukam kogoś z rejonu śląska z kim mógłbym porozmawiać na temat takiego transportu, kogoś kto mógłby mi pomóc swoją wiedzą i doświadczeniem.

Wolałbym jednak rozmowę z jakąś firmą bądź kimś kto się tym zajmuje na co dzień. Chce otrzymać rzetelną i fachową pomoc. Nie odpowiedzi osób które coś tam słyszały bo tyle samo wiem sam.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: osobowy

Cytuj:
Witam,

Jestem tu poraz pierwszy, przepraszam jeżeli taki temat już się pojawił. Wiem że istnieje już temat o gabarytach ale taki bardzo obszerny i ogólny.

Jestem studentem Zarządzania transportem i Logistyką. Przyszedł czas na napisanie pracy iżynierskiej i padło na transport ponadgabarytowy. Gabaryty mają być myślą przewodnią mojej pracy.

Chciałbym od was koledzy albo dostać odpowiedzi na konkretne pytania, lub ewentualnie szukam kogoś z rejonu śląska z kim mógłbym porozmawiać na temat takiego transportu, kogoś kto mógłby mi pomóc swoją wiedzą i doświadczeniem.

Wolałbym jednak rozmowę z jakąś firmą bądź kimś kto się tym zajmuje na co dzień. Chce otrzymać rzetelną i fachową pomoc. Nie odpowiedzi osób które coś tam słyszały bo tyle samo wiem sam.
Jak chcesz kogoś z południowych rejonów PL to pisz do DRIVER1965 - jest kierowcą w Transannaberg Wiesiollek i wiedze ma raczej sporą.

Użytkownik

Użytkownik

Kontaktowałęm się z wiesiołkiem oficjalną drogą poprzez meila ale brak odpowiedzi skorzystam z Twojej rady

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Kontaktowałęm się z wiesiołkiem oficjalną drogą poprzez meila ale brak odpowiedzi skorzystam z Twojej rady
Nie dziwię się,mamy urwanie głowy z robotą.Właśnie wyjeżdżam do Niemiec po wiatraki,postaram się tutaj zaglądać.Zresztą ludzi związanych z ta branżą,jest na forum tłum.Na pewno udzielimy Tobie odpowiedzi na zadane pytania.

Użytkownik

Użytkownik

Też w tym roku pisałem pracę i też próbowalem się czegoś dowiedzieć od "polskich tytanów transportu podnanormatywnego". Wysyłanie e-maili nic niestety nie daje, najlepiej odwiedzić firmę osobiście.

Czego dokładnie potrzebujesz? Służę pomocą ;)

P.S. Na jakiej szkole jesteś? Wrocław?

Użytkownik

Użytkownik

Ja kolego studiuje na Ziętku w Katowicach

Do Wiesiołka nie pojadę osobiście bo mam trochę daleko a nie pojadę tych kilkudziesięciu km żeby usłyszeć że nie. Skoro na meila nie dostałem jakiejkolwiek odpowiedzi. Dzwoniłem również do ZTE Katowice które mam pod nosem niestety jak dzwoniłem w wrześniu i potrzebowałem info wtedy to powiedzieli ze dopiero w grudniu mogą udzielić informacji dla mnie było to za późno bo chciałem skończyć pracę inżynierską we wrześniu a że się nie udało i wziąłem przedłużenie do marca i zadzwoniłem raz jeszcze czy udzielą jakiś informacji to powiedzieli ze mają zajęte miejsca i niestety nie dopiero we wrześniu.

Dla tego szukam pomocy na forum w tym temacie.

Driver do Ciebie na pewno się odezwę po jakąś pomoc.

Witek powiedz mi znalazłeś jakąś literaturę na ten temat.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 175257427

Możesz pisac w razie co, w temacie zezwoleń na przejazd, kolejności ich uzyskiwania i całej administracji z tym związanej ... Od tej strony pomogę.

No i pilotaże - chociaż jest tu nas troszeczkę ...

Zawsze ktoś coś dopisze i będziesz miał w miarę rozwinięty temat ...

Użytkownik

Użytkownik

Witaj, to są źródła książkowe i czasopisma w których znajdziesz jakieś informacje odnośnie transportu ponadnormatywnego. Do tego dochodzą oczywiście ustawy, rozporządzenia oraz źródła internetowe.

1. Bammel M., Heavy Haulage vehicles built by Goldhofer, Motorbuch Verlag, Stuttgart 2006
2. Neider J., Transport Międzynarodowy, PWE, Warszawa 2008
3. Prochowski L., Żuchowski A., Technika transportu ładunków, WKiŁ. Warszawa 2009
4. Prochowski L., Żuchowski A., Samochody ciężarowe i autobusy, WKiŁ, Warszawa 2011
5. Starkowski D., Bieńczak K., Zwierzycki W., Samochodowy transport krajowy i międzynarodowy, kompendium wiedzy technicznej. Tom III Środowisko pracy kierowcy. Logistyka, Systherm, Poznań 2007
6. Brzozowski A., Niskopodwoziowy wysyp, Transport i Spedycja, nr 18/2009
7. Chwalczuk Ł., Ponadgabarytowe prawo, Gazeta transportowa, nr 8/2012
8. Frelichowski W., Mocarz na drodze, Auto Market Truck, nr 22/2004
9. Frelichowski W., Balastowy DAF XF105, Auto Market Truck, nr 11/2007
10. Fuchs S., Es ist ein Goldhofer, Schwertransportmagazin, nr 40/2011
11. Kij M., Z wyczuciem, Autotransport, nr 02/2012
12. Kott J., Tytani transportu, Samochody Specjalne, nr 3/2004
13. Lipski K., Siłacz na zamówienie, Auto Market Truck, nr 30/2004
14. Piernikarski D., Początki transportu ponadnormatywnego, Samochody specjalne, nr 5/2010
15. Rutka M., Z siłą lokomotywy, Samochody specjalne, nr 4/2010
16. Woch D., Kolosy na drodze, Auto Market Truck, nr 40/2004
17. Woch D., Pionierzy gabarytów. Trucks&Machines, nr 3/2012

Pozdro.

Jak chcesz to mam namiar do inżyniera Broshuis :)

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ja kolego studiuje na Ziętku w Katowicach

Do Wiesiołka nie pojadę osobiście bo mam trochę daleko a nie pojadę tych kilkudziesięciu km żeby usłyszeć że nie. Skoro na meila nie dostałem jakiejkolwiek odpowiedzi. Dzwoniłem również do ZTE Katowice które mam pod nosem niestety jak dzwoniłem w wrześniu i potrzebowałem info wtedy to powiedzieli ze dopiero w grudniu mogą udzielić informacji dla mnie było to za późno bo chciałem skończyć pracę inżynierską we wrześniu a że się nie udało i wziąłem przedłużenie do marca i zadzwoniłem raz jeszcze czy udzielą jakiś informacji to powiedzieli ze mają zajęte miejsca i niestety nie dopiero we wrześniu.

Dla tego szukam pomocy na forum w tym temacie.

Driver do Ciebie na pewno się odezwę po jakąś pomoc.

Witek powiedz mi znalazłeś jakąś literaturę na ten temat.
A ZTE to przypadkiem nie jest właśnie na etapie likwidacji działu transportu?
Micro-trans, Metrans są z naszych okolic. Nie orientuję się w firmach, ale może jeszcze ktoś jakieś inne propozycję rzuci.

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuję za wiele propozycji pomocy.

Witek Prochowksiego z WKŁ już mam ogarniętego jego ksiązki to najlepiej bym przepisał całe do mojej pracy.

Dzięki za resztę pozycji literatówrowych napewno z nich skorzystam od przyszłego tygodnia biorę się za pisanie w końcu.

Powiedzcie chłopaki jak to jest mamy firme, sprzet do wozenia gabarytów. A skąd ładunki kiedyś smigałem busem to ładunki były z TIMO lub TRANSA. A jak jest w przypadku gabarytów

Użytkownik

Użytkownik

GG: 35199727
Samochód: Vito / 306 / aveo

Cytuj:

Powiedzcie chłopaki jak to jest mamy firme, sprzet do wozenia gabarytów. A skąd ładunki kiedyś smigałem busem to ładunki były z TIMO lub TRANSA. A jak jest w przypadku gabarytów

Kolego robota jest z przetargów, bezpośrednio od firm produkujących duże ładunki i z giełdy - http://www.gabaryty.pl/default.aspx?lang=PL

Użytkownik

Użytkownik

Siemka, wszystkiego dobrego po świętach.

Czas na moje pytania. :P :)

1. Załóżmy że wygraliśmy przetarg i mamy już ładunek. Co dalej
a. Zaczynamy załatwiać pozwolenia czy najpierw wyznaczamy trasę przejazdu. Jeżeli wyznaczamy trasę przejazdu to w jaki sposób to zrobić, są jakieś specjalne mapy na to, albo wytyczone szlaki, że akurat tą drogą a nie inną. Czy trasę wyznacza ten kto wydaje zezwolenie na przejazd na danym obszarze. Jak należało by wytyczyć trasę ?? Gdańsk port - Jakaś miejscowość w górach okolice Bielska. Ładunek element wiatraka słonecznego.

2. Co dalej należy zrobić. Ewentualnie czy może ktoś napisać jakie są etapy planowania i wykonania takiego transportu.

Wspomniałem o trasie, nie wiem czy to ma być pierwsze czy najpierw pozowolenia, czytałem gdzieś że jest również potrzebny plan w jaki sposób ładunek zostanie zainstalowany na naczepie. Ciężko znaleźć na internecie w jakiej kolejności to ma przebiegać.

Temat jest na tyle skomplikowany że laik nie wie od czego tak naprawdę należy zacząć

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]