Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 25 gru 2012, 12:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Haha, no dobre sobie, psychotesty żeby do egzaminu podchodzić, albo KW, no zaraz padnę ze śmiechu... A jeśli bym chciał jeździć kamperem pow. 3,5 t to też muszę wydawać tyle kasy niepotrzebnie?

Nie ma co, czas spadać z tej "zielonej wyspy", bo już wesoło nie jest, a koledzy na Wiejskiej i w Brukseli ostro pracują żeby nie było lepiej :mrgreen:

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 28 gru 2012, 3:37

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Cytuj:
Art. 8.
1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
(...)
7) 24 lata – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
a) A – jeżeli osoba nie posiadała co najmniej przez 2 lata prawa jazdy kategorii
A2,
b) D i D+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 2, ust. 3 pkt 3 oraz art. 9;
A może jednak?
Heh, zwracam honor, jednak z tego co rozumiem to mając 24 lata i kategorię D bez KW transportu wykonywać nie można tylko swoją rodzinę wozić ?

Post Wysłano: 28 gru 2012, 23:04

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9526141

Koledzy z tymi nowymi przepisami to nie jest tak źle, bo będzie parę kruczków. Mi powiedział facet jak zdawałem na C ( 5 Grudnia), że jak zdam prawko i odbiorę to mogę iść do niego żeby od razu robić na C+E to wtedy załapie się na stare przepisy. Prawko niestety dostałem w tym tygodniu i nie ma jak się już załapać to powiedział, że dla tych co mają C jest jedno wyjście aby robić C+E od 18 lat. Trzeba najpierw zrobić KW pełną a potem już tylko C+E. Także jest to samo tylko na odwrót.
Pozdrawiam

Post Wysłano: 02 sty 2013, 9:18

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
Heh, zwracam honor, jednak z tego co rozumiem to mając 24 lata i kategorię D bez KW transportu wykonywać nie można tylko swoją rodzinę wozić ?
Tak. Ewentualnie jakaś państwowa instytucja typu policja, służba więzienna, wojsko, czy inne.
Cytuj:
jak zdam prawko i odbiorę to mogę iść do niego żeby od razu robić na C+E to wtedy załapie się na stare przepisy.
Zwróć na to uwagę. W jego interesie jest wziąć od Ciebie pieniądze. A czy "załapiesz się" na stare przepisy masz napisane jasno w ustawach. Ustawy są ogólnodostępne i nie ma problemu z ich znalezieniem i przeczytaniem interesujących fragmentów.

Post Wysłano: 02 sty 2013, 10:06

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Zwróć na to uwagę. W jego interesie jest wziąć od Ciebie pieniądze. A czy "załapiesz się" na stare przepisy masz napisane jasno w ustawach. Ustawy są ogólnodostępne i nie ma problemu z ich znalezieniem i przeczytaniem interesujących fragmentów.

kolega ma rację...koleś chce ewidentnie zarobić...nie da Ci gwarancji czy załapiesz się na stare czy na nowe przepisy...bo niby jak miałby to załatwić?

Post Wysłano: 03 sty 2013, 0:02

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: VW T4

znalazłem takie coś, jak to się ma do stanu faktycznego tego co się dzieje przy zapisach? http://www.wykop.pl/ramka/1365037/egzam ... -zasadach/

Post Wysłano: 03 sty 2013, 4:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja mam takie pytanie apropo tych psychotestów przed przystąpieniem do c/ c+e, mam iść specjalnie robić psychotesty na B, wydać 100zł, tylko po to żeby po zdaniu c robić je na nowo na nową kategorie?

http://s2.cargotycoon.pl/index.php?acti ... k&id=15206

Post Wysłano: 03 sty 2013, 15:27

Użytkownik

Użytkownik

GG: 527470
Samochód: Opel corsa B

Jak zrobisz psychotesty to masz je na 5 lat nie robisz już 2x tylko niech lekarz zaznaczy że na kat B,C i E/C.
Papiery i tak będę w WORD więc jak będziesz robił kat.C to idziesz po ksero i nie robisz 2 raz.

Post Wysłano: 03 sty 2013, 18:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
znalazłem takie coś, jak to się ma do stanu faktycznego tego co się dzieje przy zapisach?
Nijak. Żaden przepis o czymś takim nie mówi, a raczej mamy się stosować do przepisów, a nie do opinii jakiegoś kogoś. Jak on taki mądry, to niech zaskarży przepisy do Trybunału Konstytucyjnego i ten być może zmusi rząd do ich zmiany.
Cytuj:
mam iść specjalnie robić psychotesty na B, wydać 100zł, tylko po to żeby po zdaniu c robić je na nowo na nową kategorie?
Do B nie potrzebujesz żadnych psychotestów, chyba, że zostanie Ci zabrane prawo jazdy.
Cytuj:
Jak zrobisz psychotesty to masz je na 5 lat nie robisz już 2x tylko niech lekarz zaznaczy że na kat B,C i E/C.
Lekarz nie musi zaznaczać kategorii. To by było właśnie naciąganie na badaniach.

Post Wysłano: 06 sty 2013, 19:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak się dopytuje co do tych psychotestów bo jak robiłem to pytali na jaką kategorie, jako że mam tylko b, zrobiłem na b. Ale z tego co tu wyczytałem można zrobić psychotesty na inna kategorie nie mając jej tak?

Post Wysłano: 06 sty 2013, 19:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Cytuj:
Tak się dopytuje co do tych psychotestów bo jak robiłem to pytali na jaką kategorie, jako że mam tylko b, zrobiłem na b. Ale z tego co tu wyczytałem można zrobić psychotesty na inna kategorie nie mając jej tak?
Można, Ty płacisz. Jak zapłacisz za badania na pozwolenie na broń to też Ci zrobią, mimo że broni w życiu na oczy nie widziałaś :)

Przy czym warto zwrócić uwagę, iż badania na kat. B i na wyższe kategorie się różnią - na B nie masz obowiązkowego stereometru (patyków). No chyba że robiłaś na pojazdy uprzywilejowane, to wtedy nawet na kat. B masz komplet badań jak na kategorie zawodowe, i nawet nieco wyższe normy niż do zawodowego prawka.

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 06 sty 2013, 23:18

Użytkownik

Użytkownik

Witam. 2 stycznia zapisywałem się na egzamin kat C (1 podejście). Wyznaczono mi termin na 4 lutego. Przy zapisie nikt mi nic nie mówił o psychotestach, zapłaciłem 160zł (po 19,01 ma chyba podrożec egzamin?).
I teraz mam pytanie - będę potrzebował badań psychotechnicznych i kobieta była niedoinformowana czy nie będę potrzebował?

Post Wysłano: 06 sty 2013, 23:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Można, Ty płacisz. Jak zapłacisz za badania na pozwolenie na broń to też Ci zrobią, mimo że broni w życiu na oczy nie widziałaś :)

Przy czym warto zwrócić uwagę, iż badania na kat. B i na wyższe kategorie się różnią - na B nie masz obowiązkowego stereometru (patyków). No chyba że robiłaś na pojazdy uprzywilejowane, to wtedy nawet na kat. B masz komplet badań jak na kategorie zawodowe, i nawet nieco wyższe normy niż do zawodowego prawka.
Akurat miałem komplet, "patyczki" też, jednak na zaświadczeniu mam napisane, że na kat b, ale to i tak nie ma teraz znaczenia bo muszę poczekać ponad rok żeby robić C