Witam wszystkich przejde od razu do sprawy zacząłem robic prawo jazdy kat.C majac 18 lat nie zdałem dwa razy gdy chcialem ustalic nastepny termin to powiedziala mi pani ze na nowych zasadach bede musail miec 21 lat wiec mam takiie zapytanie czy da sie cos z tym zrobic z góry dziekuje KAcper
Ostatnio zmieniony 12 sty 2013, 9:24 przez Leszek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pytanie czy ta ustawa wejdzie w życie. Musimy czekać. Mi też poplątała bardzo plany bo wczoraj zdałem PJ na kat. C i odrazu chciałem zapisać się na E a tu zonk. Właściciel mojej szkoły jazdy powiedział, że jeżeli ta ustawa wejdzie w życie to będę mógł zacząć robić prawko na przyczepy dopiero po ukończeniu 21 roku życia.
Moim zdaniem jeżeli zacząłeś robić prawko jeszcze na starych zasadach i pierwszy egzamin został umówiony jeszcze na starych to możesz kontynuować zdawanie nie czekając na wymagany wiek.
Samochód: Scania R420
Cytuj:
Moim zdaniem jeżeli zacząłeś robić prawko jeszcze na starych zasadach i pierwszy egzamin został umówiony jeszcze na starych to możesz kontynuować zdawanie nie czekając na wymagany wiek.
Wydaje mi się że się mylisz. Co prawda nie jestem w 100% pewien, ale myślę że będzie musiał czekać tak czy siak jak nie ma KW
A ile masz lat? Jeśli 18 i fundusze ci pozwalają to rób kw pełną, następnie C+E i szukaj roboty, lepsze to niż czekanie do 21roku bo w tym czasie możesz już pracować, więc kasa za przepłacone kw ci się zwróci.
_________________ Nic na siłę, lewy pas, gaz i płynę.
Witam, nie chcę otwierać nowego tematu, gdyż moja sprawa jest bardzo podobna. Otóż ukończyłem szkolenie na kategorię C, podszedłem do egzaminów i poległem na praktycznym, stres mnie zjadł wiedząc, że wchodzi nowa ustawa i mam jedną jedyną szansę i poległem na placu. Wyczytałem w sieci, że można zrobić Kwalifikację Wstępną i następnie po niej przystąpić do egzaminów na kat. C i CE. I tu rodzi się moje pytanie, mając prawo jazdy kat. A, B zapiszę się na KW i czy będę mógł przystąpić do części specjalistycznej do kat C? aby nie musieć robić uzupełnienia w przyszłości.
Drugie pytanie, znajomy ma egzamin 17 stycznia, wiadome jest, że jakby zdał to dokument o zdanym prawo jazdy znajdzie się w starostwie po 19 stycznia, więc obligatoryjnie wiąże się to z tym, że nie dostanie dokumentu przed 21 rokiem życia. Czy taka sytuacja zmienia coś w jego przystąpieniu do KW?
Tyle razy już to było wałkowane na tym forum. Poszukajcie. Wszystko jest opisane. Ale człowiek leniwy jest z natury i łatwiej jeśli mu się coś na tacy poda niż ma się zmusić do poszukania czegokolwiek.
Jak ktoś zda egzamin na prawo jazdy kat C w wieku 18 lat przed 19.01 to ma uprawnienia i tyle. Liczy się data egzaminu, a nie data wystawienia dokumenty potwierdzającego posiadanie uprawnień. Oczywiście, żeby jeździć zarobkowo jako kierowca musi zrobić KW. Nie mając ukończonego 21 roku życia musi zrobić KW pełną.
Jeśli ktoś poległ na egzaminie, a ma skończone 18 lat to są dwa wyjścia.
1. robi KW pełną i z takim dokumentem może przystąpić do egzaminu.
2. Czeka sobie spokojnie do ukończenia 21 lat i wtedy podchodzi do egzaminu.
Jeśli ktoś zdał na kat C i chce przystąpić do egzaminu praktycznego na kat C+E a nie ma ukończonych 21 lat to sytuacja jest analogiczna.
1. robi KW pełną i z takim dokumentem może przystąpić do egzaminu.
2. Czeka do ukończenia 21 lat i podchodzi do egzaminu.
Nie ma czegoś takiego, że ktoś zaczął na starych zasadach to tak mu się wydaje, że na starych zasadach będzie sobie zdawał.
19.01 ustawa wchodzi w życie i tyle. Ktoś kto rozpoczynał kurs 2 m-ce temu czy nawet 8 m-cy temu zdawał sobie sprawę, że od stycznia wejdą nowe przepisy.
Kończąc kurs i podchodząc do egzaminu pod koniec obowiązywania starych przepisów trzeba sobie zdawać sprawę z ryzyka jakie się z tym wiąże. Że mamy praktycznie jedną szansę na zdanie egzaminu, a przy zdawalności na poziomie 33% łatwo sobie to ryzyko skalkulować.
@up dzięki za odpowiedz, ale nie zrozumiałeś mojego pytania. Chcę przystąpić do kwalifikacji wstępnej, ale chciałbym wiedzieć, czy bez prawa jazdy kategorii C mogę zrobić w KW część specjalistyczną na kat. C, aby w przyszłości nie musieć robić uzupełnienia.
Jakie uzupełnienie masz na myśli? Kwalifikacja uzupełniająca jest dla osób, które mają kwalifikację dla C i chcą zrobić D, albo odwrotnie.
Co to jest część specjalistyczna? Nie ma czegoś takiego. Kwalifikacja jest dla C i D. Mając B zapisujesz się na kwalifikację dla C i ją robisz. Część praktyczną, jazdę w ruchu drogowym możesz oczywiście odbyć nie mając uprawnień kategorii C.
Czy na kat C wystarczy Kw przyspieszona aby moc przystąpic do egzaminu na kat C w wieku 18 lat czy pełna? Doczytałem tylko że kat D KW pełna to mozna egzamin zdawać od 21 lat a przyspieszona od 23 a jak sie to ma do kat C?
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 17 gości