Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 gru 2012, 3:41

Użytkownik

Użytkownik

Witam. Mam problem. Chce sobie kupic busa i przewozic nim ludzi dla danej firmy z punktu A do punktu B. Przewozonych ludzi nie znam, sa z roznych zakadkow. Nie mam swojej dzialalnosci i nie bede mial zadnej umowy na wykonanie takiego transportu. Od znajomych slyszalem, ze nawet jesli jade busem 9osobowym i przewoze nimi ludzi to wymagana jest jakas licencja. Pytanie brzmi co konkrretnie potrzebuje, co moge, a czego nie? Z gory dzieki za odpowiedz

Post Wysłano: 26 gru 2012, 4:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Ano jeśli nic się nie zmieniło to owszem, potrzeba licencji. A do licencji zdaje się jakiś kurs, certyfikat kompetencji zawodowych (lub pracownika z takowym), zabezpieczenie finansowe 9tys EUR na pierwszy i 5 tys EUR na każdy kolejny samochód, a jeśli transport będzie na trasie regularnej to także pozwolenie na taki przewóz (chociaż wątpię aby ten przepis miał tu zastosowanie).

O psychotestach kierowcy chyba nie muszę mówić?

W każdym razie witamy na zielonej wyspie i gospodarczym raju zwanym Polska :mrgreen:

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 06 sty 2013, 19:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jeżeli byś woził nieodpłatnie to nie musisz mieć nic (tak jak byś woził rodzinkę czy znajomych) jednak jeżeli w celach zarobkowych to po 1 kurs na przewóz osób (jednak nie koniecznie, jeżeli byś się podnajął pod firmę z takimi uprawnieniami - ale nie jestem pewny 100%)
A no i jeżeli odpłatnie powinieneś wystawiać paragon lub FV

@Edit, ja woziłem ludzi dorywczo i krótkie trasy (obsługa wesel, lotniska, hotele itp), nie mam żadnych uprawnień oprócz prawka i psychotestów, woziłem tak jak by prywatnie, własnym busem. Nigdy nie miałem kontroli pod tym kątem.

http://s2.cargotycoon.pl/index.php?acti ... k&id=15206

Post Wysłano: 06 sty 2013, 19:42

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Iveco

Cytuj:
Witam. Mam problem. Chce sobie kupic busa i przewozic nim ludzi dla danej firmy z punktu A do punktu B. Przewozonych ludzi nie znam, sa z roznych zakadkow. Nie mam swojej dzialalnosci i nie bede mial zadnej umowy na wykonanie takiego transportu. Od znajomych slyszalem, ze nawet jesli jade busem 9osobowym i przewoze nimi ludzi to wymagana jest jakas licencja. Pytanie brzmi co konkrretnie potrzebuje, co moge, a czego nie? Z gory dzieki za odpowiedz
Ja jeżdżę bardzo często Vivarem 9os i nie potrzeba żadnej licencji przy wożeniu ludzi(a bynajmniej nigdy przy kontroli się nie doczepili do mnie)

Post Wysłano: 06 sty 2013, 19:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja jeżdżę bardzo często Vivarem 9os i nie potrzeba żadnej licencji przy wożeniu ludzi(a bynajmniej nigdy przy kontroli się nie doczepili do mnie)
Tutaj pytanie, wystawiasz na to jakiś paragon/ fakture? Też mnie temat zaciekawił bo czasem w wolnej chwili robię takie przewozy.

Post Wysłano: 06 sty 2013, 19:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kurs na przewóz osób to temat nieaktualny odkąd został zastąpiony przez kwalifikację wstępną, która obowiązuje na kat. D. Poza tym nie ma nic wspólnego z licencją - to był wymóg dla kierowcy, a teraz wystarczą psychotesty.

Licencja obowiązuje!

Wozić ludzi tak okazjonalnie jednak można również nieoficjalnie jako znajomych - kto w razie kontroli coś Ci udowodni? A w razie czego o wiele mniej wymagań - żadnej licencji, psychotestów... Dlatego gliniarze się nie wygłupiają, bo wiedzą że praktycznie w każdej sytuacji można się wybronić na przewóz prywatny.

Post Wysłano: 06 sty 2013, 19:49

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Iveco

Cytuj:
Cytuj:
Tutaj pytanie, wystawiasz na to jakiś paragon/ fakture? Też mnie temat zaciekawił bo czasem w wolnej chwili robię takie przewozy.
Kolego normalnie latam na fakturę(zazwyczaj wożę dyrektorów albo jakiś zarząd z JSW na zebrania czy wyjazdy integracyjne)

Post Wysłano: 06 sty 2013, 21:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Kurs na przewóz osób to temat nieaktualny odkąd został zastąpiony przez kwalifikację wstępną, która obowiązuje na kat. D. Poza tym nie ma nic wspólnego z licencją - to był wymóg dla kierowcy, a teraz wystarczą psychotesty.

Licencja obowiązuje!

Wozić ludzi tak okazjonalnie jednak można również nieoficjalnie jako znajomych - kto w razie kontroli coś Ci udowodni? A w razie czego o wiele mniej wymagań - żadnej licencji, psychotestów... Dlatego gliniarze się nie wygłupiają, bo wiedzą że praktycznie w każdej sytuacji można się wybronić na przewóz prywatny.

Tutaj mamy na myśli na Kat B, no niby można się wymigać, ale jadąc już do niemca może to wyglądać inaczej

@Edit
Dziś natrafiłem na ogłoszenie kierowcy kat D
Cytuj:
Wymagania:

prawo jazdy kat. D
aktualne uprawnienia do przewozu osób
Autor ogłoszenia miał na myśli kw? Czy ma błędne informacje?

link > http://wroclaw.gumtree.pl/c-Praca-kiero ... Z445226311

Post Wysłano: 25 sty 2013, 12:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4836808
Samochód: VOLVO FH

Pozwolę sobie napisać w tym temacie...

Mianowicie czy mając KW na kat D, co trzeba zrobić, aby otrzymać KW na kat C? Czy prawdą jest że tzw szkolenie uzupełniające trwające 70h? Czy też odbyć cały kurs trwający 280h ? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

...powoli w trasie: PL,CZ,SK,H,SLO,I

Post Wysłano: 25 sty 2013, 18:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Kwalifikację wstępną uzupełniającą. W zależności od Twojego wieku będzie ona mogła być dodatkowo przyśpieszona (35h), lub nie (70h).

Post Wysłano: 25 sty 2013, 19:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4836808
Samochód: VOLVO FH

Cytuj:
Kwalifikację wstępną uzupełniającą. W zależności od Twojego wieku będzie ona mogła być dodatkowo przyśpieszona (35h), lub nie (70h).
Dzięki wielkie :)

...powoli w trasie: PL,CZ,SK,H,SLO,I

Post Wysłano: 24 maja 2013, 17:44

Użytkownik

Użytkownik

Odkopie delikatnie temat.Wiadomo że przy zarobkowym przewozie busem 9 osobowym firma musi mieć licencje a kierowca psychotesty.Czy kierowca takiego pojazdu w zarobkowym przewozie osob,zatrudniony normalnie na umowe musi robić badania lekarskie typu słuch,wzrok,krew,mocz itp ?

Post Wysłano: 24 maja 2013, 22:17

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Mercedes Sprinter 519

Cytuj:
Odkopie delikatnie temat.Wiadomo że przy zarobkowym przewozie busem 9 osobowym firma musi mieć licencje a kierowca psychotesty.Czy kierowca takiego pojazdu w zarobkowym przewozie osob,zatrudniony normalnie na umowe musi robić badania lekarskie typu słuch,wzrok,krew,mocz itp ?
tak, z naciskiem na mocz ;) bo to najważniejsze ;)

Post Wysłano: 24 maja 2013, 22:23

Użytkownik

Użytkownik

Dzieki za odpowiedz i jeszcze jedno pytanko.Gdzie sie moge zgłosic na takie badanie,musi to być jakas specjalistyczna przychodnia czy poprostu taka zwykła,osiedlowa wystarczy ? :)

Post Wysłano: 25 maja 2013, 1:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Dzieki za odpowiedz i jeszcze jedno pytanko.Gdzie sie moge zgłosic na takie badanie,musi to być jakas specjalistyczna przychodnia czy poprostu taka zwykła,osiedlowa wystarczy ? :)
Widzę że chyba nie załapałeś żartu powyżej, ale cóż, bywa ;)

Badania tego typu wykonuje lekarz medycyny pracy jak skieruje Cię na nie pracodawca. To wymóg z zakresu prawa pracy, a nie przepisów dotyczących kierowców, ruchu czy transportu - w razie kontroli nikt żądać nic poza psychotestami nie powinien.

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]