Cytuj:
Cytuj:
Za nieuzasadnioną wymianę jest kara... ale Ty masz uzasadnienie.
A jest nim odpoczynek który zakończył poprzedni dzienny okres prowadzenia a że dzieje się to w jednej dobie to nie jest to zabronione.
Po drugie robiąc tak jak Ty lepiej się odczytuje tarczki, bo nie masz np. jednego dziennego okresu prowadzenia na jednej i drugiej.
To tak jak bym zrobił godzinnego kursa, stawiam auto i idę do domu wiec kończę tarczkę (zapisuje to i owo). za parę godz. dostaje tel. że trzeba jechać wiec biorę nową tarczkę bo przecież nie będę kreślił starej (mówię o tej stronie tarczki gdzie są km itd.)
Moim zdaniem jest ok a jak masz jakieś obawy to przesiadaj się na cyfrówkę
Dlatego nie zakancza sie tarczki nim nie uzyje sie nowej
Yhmmm... A co jeśli zrobiłem kursa 30km i zjechałem na bazę bo dostałem info ze w transporcie źle się dzieje i w najbliższych dniach nigdzie nie pojadę a tarczki muszę zdać na "przegląd"??? No muszę ją zakończyć.
Po paru godzinach dostaje info że w transporcie nie jest tak źle i zaraz mam wyjazd to co w takim wypadku... No muszę nową tarczkę włożyć(nawet jeśli dzieje się to w tym samym cyklu nic złego się nie dzieje), oczywiście pamiętając o kresce z tyłu tarczki aby nie było luki w zapisach aktywności, no chyba że ktoś Ci zaświadczenie wydrukuje.
Albo miałem wsiadać w tacho na kartę ale zaraz mnie zawrócono z drogi bo bo jakaś tam awaria i dalej będę musiał jechać na tarczkach.
Cytuj:
Nie chcę zakladać nowego tematu, więc napisze tutaj.
Zaczynam dopiero pracę jako kierowca i dzisiaj popełniłem duży błąd. Otóz miałem zmienić tarczkę o 12, ale ze względu na młyn jaki miałem w pracy, wypadło mi to z głowy i zaczęła mi się kolejna doba na tej samej tarczce. Co robić w takiej sytuacji?
Cytuj:
opisać.
Cytuj:
Cytuj:
opisać.
Mógłbyś mi podpowiedzieć jak to dokładnie sprecyzować?
Z góry dzięki za pomoc.
Ale co dokładnie się "staneło"???
Pauza na pauze weszła, jazda na pauze, pauza na jazdę czy jazda na jazdę bo to też ważne.
Da się np. odczytać pełne przerwy odpoczynki?
Jak opisać?? Normalnie z tyłu tarczki i najlepiej prawdę, bo co innego.
Kiedyś w podobnej sytuacji pod koniec opisu napisałem (skleroza) ale nie miałem w tym czasie kontroli więc nie wiem jak by to potraktowali.