Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Karalność
Post Wysłano: 21 sty 2013, 21:19

Użytkownik

Użytkownik

Witam, mam jedno pytanko.
Słyszałem że pedofil i morderca może wykonywać zawód kierowcy a osoba która ukradła powiedzmy radio za 270zł juz kierowcą zawodowym nie może być. Jest to prawda?

Tytuł: Re: Karalność
Post Wysłano: 21 sty 2013, 22:00

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Wszystkie wymagania dotyczace kierowców zawodowych podane są w art. 39a do 39m ustawy z dnia 6 września 2001r. o transporcie drogowym ( Dz. U. Nr 125 z 2007r. poz. 874 ze zm.). Bardzo istotne zapisy wskazane są także w art. 3, 4 , 5 Ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy — Prawo o ruchu drogowym ( Dz. U. Nr 235 z 2006r. poz. 1701)

Niekaralność-kierowca wykonujący przewozy drogowe nie może być skazany prawomocnym wyrokiem za przestępstwa przeciwko:

- bezpieczeństwu w ruchu lądowym

- mieniu

- dokumentom

- ochronie środowiska

Post Wysłano: 01 lut 2013, 20:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 4kołowy

Kolego postaw się na miejscu pracodawcy. Masz dwóch kandydatów - gościa który jest zboczeńcem i gościa który ma wyrok za okradanie firmy w której pracował. Kogo wybierzesz? To akurat nie dziwne że pedofil czy morderca z wyrokiem może być kierowcą a złodziej i kombinator nie :wink:

Post Wysłano: 01 lut 2013, 22:34

Użytkownik

Użytkownik

Masz pedofila i kolesia który ukradł pare lat temu radio za 270zł. Wybieram złodzieja :) Dla mnie to i tak nie porozumienie, bo to powinny być sprawy wewnętrzne firmy a nie jakies tam z góry nałożone przez ustawodawce.

Post Wysłano: 01 lut 2013, 22:47

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3477552
Samochód: MAN 12.224 Sprinter 412 Atego 1528

ZZX widzę ze orientujesz się trochę w temacie. Jesli zostałem skazany za wypadek drogowy ale sąd warunkowo umorzył sprawę na okres 1 roku. Dostałem kuratora to mogę być kierowca zawodowym czy nie ?

Post Wysłano: 02 lut 2013, 5:16

Użytkownik

Użytkownik

Możesz jeżeli wyrok masz już zatarty. Czyli okres próby który się skończył + 6 miesięcy cichego :) Chyba że była to kara bezwzględna wtedy zatarcie następuje z mocy prawa po 10 latach a na wniosek skazanego po 5 latach (wyroki do 3 lat) Czyli w Polsce tak to działa że jak odsiedzisz swoje to i tak jeszcze przez najbliższe 10lat musisz się męczyć (chodzi mi o kare bezwzgledną).

Edit: @Jester: Pisałem ten post na szybko żeby nie przegapić walki Szpilki z Mollem :) Ale już naprawiłem wszystko :)

Ostatnio zmieniony 02 lut 2013, 5:27 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę o konsekwentne używanie polskich znaków a nie w formie "jak mi wygodnie"

Post Wysłano: 04 lut 2013, 23:31

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Mam takie pytańko a mianowicie prawdopodobnie niedługo będę miał wyrok przeciwko mieniu a aktualnie posiadam licencje na krajowy. Czy w momencie uprawomocnienia wyroku stracę licencje? Czy nadal będę mógł prowadzić dzialałność a ewentualnie jedyne problemy moge mieć dopiero w przypadku kontroli w firmie?
pozdrawiam

Post Wysłano: 05 lut 2013, 7:46

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Witam
Mam takie pytańko a mianowicie prawdopodobnie niedługo będę miał wyrok przeciwko mieniu a aktualnie posiadam licencje na krajowy. Czy w momencie uprawomocnienia wyroku stracę licencje? Czy nadal będę mógł prowadzić dzialałność a ewentualnie jedyne problemy moge mieć dopiero w przypadku kontroli w firmie?
pozdrawiam
odpowiedź znajdziesz w ustawie o transporcie drogowym choć dotyczy to ubiegania się o licencję.
jeżeli będziesz miał kontrolę w firmie to i tak będą potrzebowali twojego "oświadczenia" o spełnieniu wymagań jak napiszesz nieprawdę to możesz mieć kolejne problemy za składanie fałszywych zeznań.
w UoTD jest zapis że przedsiębiorca musi spełniać wymagania przez cały czas, na który została udzielona licencja - jak dostaniesz karę to z automatu przestajesz spełniać te wymagania.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]