Wierzyć to ja wierzę, tylko wiesz... Przeczytaj cały artykuł i powiedz mi czy gdzieś tam jest słowo na temat kierowców ubiegających się o nadanie uprawnień kategorii C, C+E, D, itd...
Cytuj:
Art.124 Badanie psychologiczne
1. Badaniu psychologicznemu przeprowadzanemu w celu orzeczenia istnienia lub braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem podlega:
1) kandydat na instruktora lub egzaminatora osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami oraz osoba ubiegająca się o pozwolenie do kierowania tramwajem;
2) kierujący pojazdem silnikowym skierowany, w drodze decyzji, przez organ kontroli ruchu drogowego, jeżeli:
a) kierował pojazdem w stanie nietrzeźwości lub po użyciu środka działającego podobnie do alkoholu,
b) przekroczył liczbę 24 punktów otrzymanych na podstawie art. 130, ewidencja kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego, ust. 1;
3) kierujący będący sprawcą wypadku drogowego, w którym jest zabity lub ranny;
4) kierujący skierowany przez lekarza, jeżeli w wyniku badania lekarskiego stwierdzona zostanie konieczność przeprowadzenia badania psychologicznego;
5) osoba skierowana przez kierownika właściwej jednostki organizacyjnej Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli jest ona przewidziana do szkolenia na kierowcę na potrzeby wojska;
6) osoba ubiegająca się o przywrócenie uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym, cofniętego ze względu na istnienie przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdami.
2. Instruktor, egzaminator, kierowca pojazdu uprzywilejowanego oraz kierujący tramwajem podlegają kontrolnym badaniom psychologicznym co 5 lat do ukończenia 65. roku życia i następnie corocznie.
3. Badania, o których mowa w ust. 1 i 2, są przeprowadzane przez uprawnionego do orzekania psychologa w pracowni psychologicznej.
4. Przepisy ust. 1 stosuje się odpowiednio do kierującego tramwajem.
5. Badanie psychologiczne jest wykonywane na koszt osoby badanej, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.
Jedno jest pocieszające - o ile nie wprowadzą zapisu o badaniach psychologicznych w Ustawie o Kierujących Pojazdami, to zaświadczenie będzie pewnie uznane, bo zmiany stosowne zostaną wprowadzone w art. 124 PoRD.
W każdym razie ja do "io-io" (poj. uprzywilejowane
) miałem na zaświadczeniu podstawę prawną art. 124 ust 2 PoRD (
Instruktor, egzaminator, kierowca pojazdu uprzywilejowanego oraz kierujący tramwajem podlegają kontrolnym badaniom psychologicznym...). Kto wie, może dopiszą to nawet w tym samym punkcie
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje