Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 wrz 2012, 13:13

Użytkownik

Użytkownik

Witam!
Posiadam prawo jazdy kat B C BE CE, i zaświadczenie o ukończeniu kursu na przewóz rzeczy. Załapałem się w ostatniej chwili na stare przepisy (przed 10 września 2009). Problem polega na tym, że w zaświadczeniu mam wpisane kategorie PR jakie miałem w tamtej chwili (B; C), rok później doszło mi BE CE, pracodawca wymaga żeby dokumenty były uaktualnione. Czy powinienem się z tym udać do OSK gdzie odbywałem kurs czy skontaktować się z wydającym dokument (kierowca.pl), czy ktoś wie ile kosztuje wydanie nowego świadectwa? Bardzo proszę o pomoc :D

Post Wysłano: 22 wrz 2012, 13:31

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

a kiedy uzyskałeś uprawnienia kat C. ?

Jeżeli uprawnienia na kat. C zdobyłeś do 10.09.2009 roku i masz ukończony kurs na przewóz rzeczy (na starych zasadach - obecnie takie kursy już nie są organizowane!), obowiązuje cię jedynie odbycie szkolenia okresowego ale niekoniecznie teraz, tylko w terminie wyznaczonym przez ustawę tj:

Termin ukończenia pierwszego szkolenia okresowego dla kierowców, którzy

•kat. C zdobyli do 10.09.2009 (włącznie)
•kat. D zdobyli do 10.09.2008 (włącznie)
- jest uzależniony od daty uzyskania uprawnień danej kategorii.

W przypadku kategorii C (data uzyskania kat. E nie ma żadnego znaczenia!):

•jeśli uprawnienia uzyskałeś do 31 grudnia 1980, pierwsze szkolenie powinieneś ukończyć do 10 września 2010 (jeśli go nie skończyłeś, zrób to jak najszybciej, bo to oznacza, że aktualnie nie masz uprawnień do prowadzenia pojazdów tej kategorii!),
•jeśli uprawnienia uzyskałeś pomiędzy 1 stycznia 1981 a 31 grudnia 1995, pierwsze szkolenie powinieneś ukończyć do 10. września 2011 roku,
•jeśli uprawnienia uzyskałeś pomiędzy 1 stycznia 1996 a 31 grudnia 2000, pierwsze szkolenie powinieneś ukończyć do 10. września 2012 roku,
•jeśli uprawnienia uzyskałeś pomiędzy 1 stycznia 2001 a 31 grudnia 2005, pierwsze szkolenie powinieneś ukończyć do 10. września 2013 roku,
•jeśli uprawnienia uzyskałeś pomiędzy 1 stycznia 2006 a 10. września 2009, pierwsze szkolenie powinieneś ukończyć do 10. września 2014 roku.

Post Wysłano: 22 wrz 2012, 14:10

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Kat. C - 01.09.2009
Kat. CE - 15.11.2010

Chodzi mi o to, czy można otrzymać duplikat zaświadczenia z dopisanym CE?

Post Wysłano: 22 wrz 2012, 16:27

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Cytuj:
Kat. C - 01.09.2009
Kat. CE - 15.11.2010

Chodzi mi o to, czy można otrzymać duplikat zaświadczenia z dopisanym CE?
nie otrzymasz takiego "duplikatu" bo bedzie to zupełnie nowe zaświadczenie.
duplkat mogą ci wydać włącznie takiej samej treści jak oryginał.
popatrz na to co napisałem wcześniej szczególnie na czerwono.
nie ma samych szkoleń dokształcajacych na kategorie "E".
pracodawca wystawia ci stosowne zaświadczenie na podstawie posiadanych uprawnień oraz posiadanych przez ciebie badań lekarskich i psychologicznych.

Post Wysłano: 22 wrz 2012, 16:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

to coś głupoty gada Ci ten pracodawca "kurs na przewóz rzeczy " jest do kat C nie ma na CE innego a na C innego
ja też mam wpisane w zaświdczeniu tylko C,

Post Wysłano: 06 lut 2013, 17:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2940985

Podpinam się trochę pod temat, Pracuje w firmie prawie rok..mam zamiar tam dalej pracować( szef ma ten sam pogląd ;-)) ale kończy mi się kurs na przewóz rzeczy i badania psycho-techniczne. Teraz pytanie..czy jest jakaś ustawa , która by sugerowała, lub nakazywała zapłacenie- dopłacenie do tych kursów i badań szefowi? Rachunek na firmę. Lub ewentualnie czy przysługuje jakiś urlop szkoleniowy na to( kurs na przewóz rzeczy min 5 dni a mam płacona stawke za trase- więc cały tydzień zero zarobków)

Post Wysłano: 06 lut 2013, 18:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
Podpinam się trochę pod temat, Pracuje w firmie prawie rok..mam zamiar tam dalej pracować( szef ma ten sam pogląd ;-)) ale kończy mi się kurs na przewóz rzeczy i badania psycho-techniczne. Teraz pytanie..czy jest jakaś ustawa , która by sugerowała, lub nakazywała zapłacenie- dopłacenie do tych kursów i badań szefowi? Rachunek na firmę. Lub ewentualnie czy przysługuje jakiś urlop szkoleniowy na to( kurs na przewóz rzeczy min 5 dni a mam płacona stawke za trase- więc cały tydzień zero zarobków)
koszty wszelkich badań pokrywa firma i jest to jej obowiązkiem ale miej też na uwadze że przepisy przepisami a życie życiem :lol: co do KW to już jest tylko twój problem i nawet wolnego nie muszą ci dać (masz urlop i za niego dostaniesz pieniążki za ten czas)

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]