Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Mandat z Włoch
Post Wysłano: 06 lut 2013, 18:42

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam, dzisiaj do firmy, w której pracuję przyszedł mandat z Włoch, przekroczenie miało miejsce dnia 24.02.2012 :shock: , żadne zdjęcie nie zostało dołączone, tylko numery naczepy, nazwa drogi, kilometr, data i godzina. Pismo napisane w jęz. angielskim, z tego co mi przetłumaczono na pierwszym pomiarze miałem prędkość 53, a na końcowym 58, dopuszczalna prędkość na tej drodze wynosiła 50km/h, kwota mandatu to 100 euro :shock: i tu moje pytanie: płacić, odwoływać się, nie płacić? Może któryś z kolegów był w podobnej sytuacji?

Post Wysłano: 06 lut 2013, 18:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

jak mógł przyjść mandat do firmy?? na kogo ??? a jak mandat to jak się chcesz odwoływać????można co najwyżej nie przyjąć mandatu i wejść na drogę sądową

Post Wysłano: 06 lut 2013, 19:01

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
jak mógł przyjść mandat do firmy?? na kogo ??? a jak mandat to jak się chcesz odwoływać????można co najwyżej nie przyjąć mandatu i wejść na drogę sądową

Mandat (zresztą nie wiem czy to jest mandat czy nakaz zapłaty) został odesłany do mojej firmy przez firmę leasingową, jako że to ja prowadziłem wtedy pojazd poczuwam się winny i tak to wygląda.

Post Wysłano: 06 lut 2013, 19:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Mandat (zresztą nie wiem czy to jest mandat czy nakaz zapłaty) został odesłany do mojej firmy przez firmę leasingową, jako że to ja prowadziłem wtedy pojazd poczuwam się winny i tak to wygląda.
poczuwasz sie do winy to zapłać :D ale sam bym tak szybko tego nie robił,no chyba że notorycznie tam śmigasz i firma nie ma w planach zmiany tego uchwyconego pojazdu,to wtedy już trzeba sie dwa razy zastanowić czy nie warto zapłacić :D

Post Wysłano: 06 lut 2013, 19:13

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
poczuwasz sie do winy to zapłać :D ale sam bym tak szybko tego nie robił,no chyba że notorycznie tam śmigasz i firma nie ma w planach zmiany tego uchwyconego pojazdu,to wtedy już trzeba sie dwa razy zastanowić czy nie warto zapłacić :D

Właśnie o to chodzi,że to mój stały kierunek :/ Jak wspomniałem, żadnego zdjęcia nie dołączono, tylko same numery naczepy (bez nr ciągnika). Na zapłate mam 60 dni, może napisanie odwołania by coś pomogło (zmniejszono by może kwotę zapłaty)?

Post Wysłano: 06 lut 2013, 19:23

Użytkownik

Użytkownik

Nawet się nie zastanawiaj,tylko płać.Mogę sobie jaja robić z wszystkimi,ale nie z Włochami.Nie zapłacisz,sędzia pokoju,dowali wyższą karę.Za małe wykroczenie,zabiorą prawko na 2 miesiące i dowody rejestracyjne na dwa miesiące.Przez ten czas,ten zestaw nie będzie mógł wjechać do Italii.Kierowcy autokaru,który ciągnął małą przyczepkę a nie miał uprawnień,zatrzymali na dwa miesiące.Dokumenty dostał pół roku.

Post Wysłano: 06 lut 2013, 19:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
....Za małe wykroczenie,zabiorą prawko na 2 miesiące i dowody rejestracyjne na dwa miesiące.Przez ten czas,ten zestaw nie będzie mógł wjechać do Italii.Kierowcy autokaru,który ciągnął małą przyczepkę a nie miał uprawnień,zatrzymali na dwa miesiące.Dokumenty dostał pół roku.
tylko że to sytuacja w której kierowca jest ustalony i zatrzymany a tu jest tylko fotka auta z wykroczenia a auto z obcego kraju :D taka mała różnica aczkolwiek nie zniechęcam do zapłacenia

Post Wysłano: 06 lut 2013, 20:45

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2371800

Trochę dziwne, bo wygląda to na pomiar odcinkowy z ograniczeniem 50km/h. Osobiście ani ja, ani kolega jeżdżący tam 4 lata (dostawczym Daily) nie bardzo kojarzymy taki rodzaj pomiaru przy 50 km/h. Co innego Tutor na autostradach.
Jak dotąd mieliśmy styczność tylko z dwoma mandatami z 2011, za auto osobowe i nieopłacony postój w płatnej strefie parkowania Mediolanu.

Natomiast jeśli to jest stały kierunek, dla świętego spokoju zapłaciłbym bo pierwsza kontrola na bramkach przez "Stradale" i jesteś w ciemnej pupie. Jeszcze 100 euro nie jest abstrakcyjną kwotą.

Sprawdź tylko czy może mają jakiś oficjalny numer konta w internecie i czy np. na mandacie masz ten sam. Tak żeby wykluczyć możliwość, że ktoś chce Cię zrobić w konia.

Swoją drogą ciekawe, kiedyś wracałem z chłopakiem z firmy jeżdżącej od kilku na Włochy (czerwone daily plandeka plus kurnik - tylko takie auta mają, ktoś może kojarzy. Firma z Krakowa). Mówił, że nikomu jeszcze nie przyszedł żaden mandat mimo kilku np. oczywistych przekroczeń i strzałów z flesza po przejeździe na czerwonym świetle w Mediolanie.

Jak będziesz w stanie to spróbuj zapodać zdjęcie tego dokumentu z zamazanymi danymi firmy - czysto ludzka ciekawość co tam jest zapisane.

Post Wysłano: 06 lut 2013, 21:22

Użytkownik

Użytkownik

http://imageshack.us/photo/my-images/703/dscf0806e.jpg/

Pierwszy raz wstawiam zdjęcie, więc wybaczcie, że bez miniaturki :wink:

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]