Cytuj:
Koledzy jak jeździć aby uniknąć sytuacji, że naczepa wyprzedza nam ciągnik? Czy jest w ogóle możliwe aby wyprowadzić zestaw w takiej sytuacji jak się już coś takiego zdarzy?
nie ma jasnej odpowiedzi, a jak taką uzyskasz będzie na pewno błędna.
po pierwsze różne są pojazdy, a nawet ta sama ciężarówka, którą jeździsz najczęściej za każdym razem ma inny rozkład mas, czyli za każdym razm może zachować się inaczej.
każda nawierzchnia inaczej się zachowuje, również śnieg nie pada równo, nie jest równo rozjeżdżany oraz nie równo przymarza do jezdni.
nie wiadomym jest jakie są twoje umiejętności, bo to co do jednego będzie proste, dla drugiego może być poza zasięgiem.
dodatkowo nie wiadomo, pewnie sam jeszcze nie wiesz jak zachowasz się w stanie zagrożenia. widziałem ludzi, którzy po poślizgu jeszcze przez półgodziny nie mogli zgiąć nogi i zdjąć jej z hamulca. kiedy ja dawno temu wpadłem w poślizg i obróciło mi ciężarówkę na drodze (nic się nie stało), potem miałem taki skórcz w prawej nodze, że przez 100km nie mogłem mocniej nacisnąć gazu i przekroczyć 50km/h.
nie wiadomo jak w takich sytuacjach reagujesz, są tacy, którzy reagują za szybko, a są tacy, którzy robią to zbyt powolnie.
więc nie ma rady, która odpowie na Twoje pytanie w sposób zadawalający.
dlatego tak ważne jest doświadczenie.
szkolenie takich sytuacji na płytach poślizgowych robię zostawiając kierowcę samodzielnie, ale każde ćwiczenie zaczyna od bardzo małych szybkości (30km/h), co dla niektórych wydaje się śmieszne, ale pozwala to oswoić się z poślizgiem, stopniowo zwiększając prędkość u kierowcy nie występuje zaskoczenie i strach. dlatego pozwala to na skupienie się na swoich reakcjach i na ćwiczeniach.