Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 gru 2012, 20:26

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Man, Iveco

OSK Liś - Ruda Sląska. Zobacz na ich stronie. Ich naczepa zachowuje się bardzo podobnie do tej w WORDu Katowice.

Mam porównanie z trzema ośrodkami szkolenia - ich instruktor najbardziej się angażuje w nauczenie kursanta. Nie jest tylko pasażerem i od opie....lania.

Post Wysłano: 06 gru 2012, 20:48

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Czarny

Cytuj:
Panowie to jeszcze bym prosil jesli ktos by mogl opisac plyny eksploatacyjne wszystkie jakie sa przy silniku, poprostu mialem taki zajebisty kurs ze tylko sam jezdzilem po placu i nic wiecej
Kolega "luquez" robił kurs u Klisia i poczytaj jak mu poszło :lol:

W OSK Joanna jest Scania taka jak na egzaminie ( skrzynia ta sama ) ale naczepa inna ( dłuższa ) ale jak na tej naczepie nauczysz się łuku to tą egzaminacyjną łuk robisz z palcem w d.....

Na potwierdzenie moich słów niech będzie fakt że do egzaminu przystąpiło 8 osób w tym dwie po kursie w Joannie (ja i znajomy z kursu ) i tylko My zdaliśmy :D
Może przypadek ale daje do myślenia :P

D-2010 ( za 1 x ) E-2012 ( za 1 x ),
ADR- 2010, KWP-2011,KWPU-2012

Post Wysłano: 06 gru 2012, 21:55

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Man, Iveco

No to może miał złego instruktora :lol:

Ja mam doświadczenia z Zabrza, gdzie robiłem kurs. Dodatkowe jazdy brałem w Bytomiu i u Lisia. Zestaw Lisia jest bardzo podobny do tego w Katowicach.
Nie ma nic wspólnego z zestawem egzaminacyjnym z Bytomia. Tam to jest dopiero tragedia - maszynka do zarabiania pieniędzy.

Post Wysłano: 09 lut 2013, 16:12

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

dobra panowie jakos zdałem za drugim razem :mrgreen: mam teraz pytanie, czy moge wyrobic sobie juz karte kierowcy nie majac jeszcze kwalifikacji wstepnej przys. ? jak z prawiek zalatwic zeby 2 razy nie placic za jego wydanie? i jeszcze pytanie co do ADR czy lepiej sobie zrobic sam podstawowy czy + podtw. + cysterny bo to kwota 600 zl tylko hmm? i czy moge zrobic adr nie maja jeszcze prawka w reku?

Post Wysłano: 09 lut 2013, 16:22

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6677591

co do karty kierowcy, to możesz ją sobie wyrobić teraz, ale nie wiem, czy warto. Ja tak zrobiłem 2 lata temu. Sęk w tym, że w pytaniach na kwalifikację wstępną jest mniej więcej takie coś, że Kartę Kierowcy wydaje się maksymalnie na okres 5 lat, ALE NIE DŁUŻEJ NIŻ TERMIN WAŻNOŚCI PRAWA JAZDY. W praktyce to oznacza, że jak teraz wyrobisz sobie kartę, za jakiś rok albo dwa zrobisz kwalifikację, to po 5 latach będziesz musiał na rok lub dwa wymienić kartę kierowcy... Trochę to głupie, ale może się ktoś inny jeszcze do tego ustosunkuje?

Post Wysłano: 09 lut 2013, 18:21

Użytkownik

Użytkownik

a panowie jak to jest zeby sie zapisac teraz na kwalifikacje wstepna przyspieszona? jakie trzeba miec dokumenty, badanie lekarskie i orzeczenie psychologiczne? czy badanie lekarskie ktore robilem zeby zapisac sie na kurs C+E wystarczy? one jest w wydziale komunikacji czy to o te badanie lekarskie chodzi? no i badanie psychologiczne babka w wordzie zabrala original, czy ono bedzie teraz w wordzie czy przesla do wydzialu komunikacji?? no i to co kolega wyzej napisal jak z tym jest? bo troche mi sie pomieszalo :P

Post Wysłano: 10 lut 2013, 12:18

Użytkownik

Użytkownik

U mnie wyglądało to tak, że zapisałem się na kwalifikację, a ośrodek umówił mnie na badania. U mnie sprawa miała się tak, że musiałeś mieć zrobione prawo jazdy przed datą przystąpienia do egzaminu na świadectwo. Sekretarka mi tak powiedziała, ale na egzaminie nie musiałem już tego badania pokazywać, ale później w wydziale komunikacji trzeba już to badanie pokazać (może je nawet biorą, nie wiem, w środę albo czwartek będę już wiedział, bo właśnie zdałem i wizyta w komunikacyjnym mnie dopiero czeka :P).

Co do badania, to masz na nim napisane, do czego Cię uprawnia, wieczorem dam Ci odpowiedź, co jest napisane na badaniu na KW, bo wtedy będę miał do niego wgląd
Nie rozumiem pytania o badanie psychologiczne - chodzi o to, czy musisz zrobić je na kwalifikację wstępną, czy wystarczy tamto na C+E? Jeśli o to chodzi, to raczej musisz robić drugi raz, bo te badania się różnią od siebie i to dość znacznie. Zresztą to Polska, więc nawet jakby się nie różniły, to i tak byś musiał robić :D

Post Wysłano: 10 lut 2013, 22:07

Użytkownik

Użytkownik

to w jakiej kolejnosci teraz mam co zrobic i jak niech ktos ogarniety w temacie podpowie

o karte kierowcy wsnioskuje juz teraz czy dopiero jak bede mial wpis w prawku z C+E i zrobiona juz kwalifikacje??

Jakie dokumenty musze miec zeby zapisac sie na kwalifikacje mam 25 lat wiec KWP, czy badanie psychologiczne ktore teraz jest obowiazkowe aby przystapic do egzaminu w wordzie jest potrzebne do KWP? one jest podejrzewam w wydziale komunikacji, i czy badania lekarskie ktore zanim przystapilem do kursu lekarz mi wypisal na kat C, C+E sa ok czy musze zrobic 2 raz?

I szukam jakies lektury zeby pojac cala teorie jaka musi znac kierowca zawodowy czyli czas pracy, tachograf, ladunek itd czy w tej ksiazce jest wszystko co musze znac??

http://allegro.pl/czas-pracy-kierowcow- ... 65328.html

Post Wysłano: 17 lut 2013, 12:18

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
to w jakiej kolejnosci teraz mam co zrobic i jak niech ktos ogarniety w temacie podpowie

o karte kierowcy wsnioskuje juz teraz czy dopiero jak bede mial wpis w prawku z C+E i zrobiona juz kwalifikacje??
Najlepiej wyrób kartę kierowcy tuż przed albo tuż po kwalifikacji wstępnej (opisywałem Ci ten problem). Nie wyrabiaj teraz karty kierowcy, jeżeli kwalifikację będziesz chciał zrobić np. za 2 albo 3 lata, bo to się mija z celem.
Cytuj:
Jakie dokumenty musze miec zeby zapisac sie na kwalifikacje mam 25 lat wiec KWP, czy badanie psychologiczne ktore teraz jest obowiazkowe aby przystapic do egzaminu w wordzie jest potrzebne do KWP? one jest podejrzewam w wydziale komunikacji, i czy badania lekarskie ktore zanim przystapilem do kursu lekarz mi wypisal na kat C, C+E sa ok czy musze zrobic 2 raz?
Masz wykonać badania psychologiczne i lekarskie. Co do psychologicznych, to na pewno są inne. Lekarskie powołują się na art43 pkt 2 i art 229 paragraf 4 Kodeksu Pracy oraz art 39 ustęp 1. Ustawy o transporcie drogowym z dnia 6.09.2001r. Dalej mam brak przeciwwskazań do wykonywania pracy jako kierowca. Porównaj to sobie ze swoim badaniem. Najlepiej jak byś zadzwonił do ośrodka i spytał się, czy jest to to samo, a nie kazał nam wymyślać kwadratowe jaja.
Cytuj:
I szukam jakies lektury zeby pojac cala teorie jaka musi znac kierowca zawodowy czyli czas pracy, tachograf, ladunek itd czy w tej ksiazce jest wszystko co musze znac??

http://allegro.pl/czas-pracy-kierowcow- ... 65328.html
Na kursie może dostaniesz dostęp do e-learningu, gdzie jest bardzo dużo pytań egzaminowych. Jest też sporo pytań w internecie, wystarczy poszukać.
A książkę możesz sobie kupić sam dla siebie, bo przepisy dot. czasu pracy są dość pogmatwane. W internecie jeśli być poszukał, to pewnie też byś znalazł to samo, ale sieć ma to do siebie, że czasami piszą przypadkowi ludzie i na różnych stronach różne rzeczy się pisze