Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 lip 2012, 17:40

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Mam pytanie do osób które zdawały egzamin C+E w Bytomiu, jak wygląda tam egzamin, manewry i miasto robimy na scania + naczepa ale sprzęganie na przyczepie i tu moje pytania:
1)Jaka to przyczepa i jak ją podłączać od jakich przewodów zacząć sprzęganie bo ja umiem tylko naczepe a na filmikach z youtube o sprzęganiu to widze ze raz zaczynaja od kabli elektrycznych a raz od przewodów pneumatycznych
2) I jakie są światła w tej scani, czy światła też pokazujemy na tym ciężarowym manie??

Słyszałem też że niekiedy egzaminator prosi jedną osobę aby pokazała sprzęganie dla całej grupy a reszta potem juz nie wykonuje tego zadania bo nie ma tyle czasu?

Post Wysłano: 24 lip 2012, 18:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 437684

Witam. Nie zdawałem w Bytomiu, lecz też zdawałem na zestawie z naczepą, a sprzęgaliśmy samochód na kategorię C do przyczepy. Powiem Ci tak, samochód będziesz miał ustawiony obok przyczepy, odjedziesz sobie do przodu, zaczniesz cofać, wyjdziesz sobie na zewnątrz, otworzysz zamek, dźwigienką do góry lub do siebie, dasz sobie radę z tym. Zamek masz otwarty i wjeżdżasz do dyszla. Poczujesz, że Ci wskoczył to wrzuć jedynkę i odjedź lekko do przodu, jeśli nie dasz rady to znaczy, że siadło jak w masełko. Gasisz auto i idziesz zapinać przewody. (żółty, czerwony, prądowe), zapalasz światła i sprawdzasz w przyczepie czy świecą, odsuwasz kliny i sprzęganie masz zaliczone. Powie Ci że ok, dajesz spowrotem kliny, później gasisz światła, rozpinasz kable w odwrotnej kolejności jak zapinałeś, zamek do góry i ustawiasz auto obok solówki. Też się tego bardzo obawiałem, ale jakoś za każdym razem wychodziło mi to. Wychodź jak najczęściej i pokaż mu, że jesteś opanowany. Jeszcze taka rada, jak będziesz zapinał przewody z powietrza, to przetrzyj gumki i pośliń troszkę. :) Jeśli chodzi o to, że jedna osoba ma pokazać a pozostałe mają dopingować to nie wierzę w to, równie dobrze jedna osoba mogłaby iść na egzamin a pozostałe 7 zdać, bo widzieli jak się jeździ i robi zadania manewrowe na placu. Powodzonka i myślę, że Ci pomogłem.

Karta kierowcy - 14.08.2012r.
:)

ITS KOŁOCZEK

Post Wysłano: 14 lut 2013, 19:19

Użytkownik

Użytkownik

Nie polecam zdawania w Bytomiu!
Ten zestaw to porażka.
Maszynka do robienia pieniędzy.
Zdecydowanie polecam Katowice.

Post Wysłano: 14 lut 2013, 20:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Premium 460

Cytuj:
Nie polecam zdawania w Bytomiu!
Ten zestaw to porażka.
Maszynka do robienia pieniędzy.
Zdecydowanie polecam Katowice.
Zdawałem w Bytomiu na kategorie ABCE, wszystkie z wyjątkiem kat C zdałem za pierwszym razem. Nie czuje się naciągnięty na kasę, nikt też nie utrudniał mi egzaminu który przebiegał według jasnych zasad.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]