Strona 1 z 1 [ Posty: 20 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 11 lut 2013, 20:27

Użytkownik

Użytkownik

Jeśli czas pracy wyniósł 15 h, zaś czas odpoczynku 11 h, to jak wtedy jest liczony owy czas odpoczynku, czy paradoksalnie jako odpoczynek skrócony? Bo jakby nie patrzeć, choć odpoczynek wyniósł de facto 11 h, to w dobie liczącej 24 h zmieściłem się tylko z odpoczynkiem wynoszącym 9 h. Zatem jak to jest wtedy traktowane?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Post Wysłano: 11 lut 2013, 22:36

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Jest to kolego odpoczynek skrócony. Dobowy odpoczynek musisz wykorzystać maksymalnie w okresie 24 godzin od rozpoczęcia pracy. W przypadku podanym przez Ciebie na daną dobę naliczony zostanie skrócony 9-cio godzinny czas odpoczynku.

Post Wysłano: 12 lut 2013, 0:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 105

Po:
1. Nie czas pracy tylko dzienny okres prowadzenia, to tak dla ścisłości bo czas pracy to całkiem coś innego ale wiemy o co lata więc ok.
2. Opcja szukamy tego czego chcemy, w temacie :CZAS PRACY KIEROWCÓW... Opisywałem na czym to polega. I tam nawet pokazałem jak raz wyszła mi pauza 27h i została uznana nie jako 11h czy tam 24h a dokładnie 27h tylko właśnie 9h pomimo pauzy 27h.
3. Dobrze myślisz, na chłopski łeb... jeśli Twój "czas pracy" wyniesie 13h01min i więcej już nie ma mowy o odebraniu odpoczynku dziennego regularnego. Choć byś stał 11h,20h czy 200h nic to nie zmieni.

Post Wysłano: 15 lut 2013, 0:00

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: VO FH 440

Cytuj:
Po:1. Nie czas pracy tylko dzienny okres prowadzenia, to tak dla ścisłości bo czas pracy to całkiem coś innego ale wiemy o co lata więc ok.
Taki jesteś pewny siebie że sam piszesz brednie ...

Kolega dobrze pisał czas PRACY a nie czas prowadzenia mu się kończy.

Dla uproszczenia dziś wyjechałeś o godzinie 8:00 rano jutro o tej samej godzinie (8:00)
masz być gotowy do rozpoczęcia kolejnego dnia pracy nie ważne co robisz przez dzień
ile jeździsz i spisz [piszę to w uproszczeniu ] zaczynając pracę musisz wiedzieć że za 24 h
musisz być gotów do następnej ... "Trasy" i choć byś spał do 11 następnego dnia
nie ma to znaczenia twój dobowy odpoczynek "skończy się" o 8:00 Amen.

Nowy Sącz i okolice - Zapraszam :)
DPTacho.pl

Post Wysłano: 16 lut 2013, 13:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Po:1. Nie czas pracy tylko dzienny okres prowadzenia, to tak dla ścisłości bo czas pracy to całkiem coś innego ale wiemy o co lata więc ok.
Taki jesteś pewny siebie że sam piszesz brednie ...

Kolega dobrze pisał czas PRACY a nie czas prowadzenia mu się kończy.
Czytaj dokładnie, pomyśl i dopiero pisz... Gdzie ja coś takiego napisałem ?:roll:

Post Wysłano: 16 lut 2013, 16:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Dobrze myślisz, na chłopski łeb... jeśli Twój "czas pracy" wyniesie 13h01min i więcej już nie ma mowy o odebraniu odpoczynku dziennego regularnego. Choć byś stał 11h,20h czy 200h nic to nie zmieni
nie wypisuj takich bzdur, bo nikt nie będzie robił problemu o 1/jedną/ minutę, bywało że miałem 15h i 10 min czasu pracy, odstałem 9h i nikt za to głowy nie urywa.

Post Wysłano: 16 lut 2013, 17:44

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Cytuj:
Dobrze myślisz, na chłopski łeb... jeśli Twój "czas pracy" wyniesie 13h01min i więcej już nie ma mowy o odebraniu odpoczynku dziennego regularnego. Choć byś stał 11h,20h czy 200h nic to nie zmieni
nie wypisuj takich bzdur, bo nikt nie będzie robił problemu o 1/jedną/ minutę, bywało że miałem 15h i 10 min czasu pracy, odstałem 9h i nikt za to głowy nie urywa.
pewnie że nie urywa bo taryfikator w takim przypadku zaczyna się powyżej 15 miunt.
4.3.
Skrócenie dziennego czasu odpoczynku o czas powyżej 15 minut do jednej godziny oraz za każdą następną rozpoczętą godzinę
100

Post Wysłano: 16 lut 2013, 19:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Obrazek

Ja cały czas o grzybiarkach a Wy o grzybach...

Proponuje zapoznać się co to jest czas pracy, czas prowadzenia, dzienny okres prowadzenia.
Cytuj:
Cytuj:
Ja mogę jechać 20h bez przerwy i też nikt mi głowy nie urwie, co najwyżej mandat zapłacę.
Z Twojego przykładu wynika tylko to że masz : SKRÓCENIE O 10 MINUT ODPOCZYNKU DZIENNEGO. A odstać to możesz sobie czy to 9h czy 11h czy 20h nic to nie zmienia bo i tak to już jest jako odpoczynek dzienny SKRÓCONY.

Podam to może na przykładzie...
Sob-pauza
N- pauza 45h
Pon.13h01min "pracy" pauza 11h
wt.13h01min "pracy" pauza 12h
śr. 13h01min "pracy" pauza 18h
... i od tego momentu aż do następnej pauzy tygodniowej (np. 45h) nie mogę już mieć pauzy 9h i tak samo mój "czas pracy" nie może wynieść 15h.

Post Wysłano: 16 lut 2013, 19:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
... i od tego momentu aż do następnej pauzy tygodniowej (np. 45h) nie mogę już mieć pauzy 9h i tak samo mój "czas pracy" nie może wynieść 15h.
w czw, pt, so, czas pracy może wynieść 15h a odpoczynek dobowy 9h,

widać że nie rozumiesz o czym ja pisze, o czym napisał zzx, to że masz przekroczony czas pracy o 1/jedną!/ minutę w razie kontroli NIE MA ZNACZENIA, bo nikt nie będzie kierowcy o 1/jedną!/ minutę karał. Tak jak pisał zzx kara jest powyżej 15mim, czyli jeśli jest 15h09min pracy i zrobi się odpoczynek 9h to nikt nie będzie karał, jeśli jest 13h07min pracy i zrobimy 11h odpoczynku to też jest zaliczone do normalnego odpoczynku, tym bardziej jeśli przykładowo 7min jest przeznaczone na manewrowanie na parkingu.

Post Wysłano: 16 lut 2013, 23:37

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: opel

Cytuj:
jeśli jest 13h07min pracy i zrobimy 11h odpoczynku to też jest zaliczone do normalnego odpoczynku,
Jeśli " normalny" to skrócony.11h w tym przypadku będzie zaliczpone jako 9h ( skrócony dobowy odpoczynek
Cytuj:
Art4 lit g
— „skrócony dzienny okres odpoczynku” oznacza
nieprzerwany odpoczynek trwający co najmniej
9 godzin, ale krócej niż 11 godzin;
Cytuj:
tym bardziej jeśli przykładowo 7min jest przeznaczone na manewrowanie na parkingu.
Nikogo nie obchodzi z jakiego powodu masz skrócony odpoczynek dobowy, byleby był zgodny z 561/06 czyli max 3x pomiędzy dwoma odpoczynkami tygodniowymi

igoR - czytałem trochę Twoich postów dotyczących zagadnień z 561/06 i muszę przyznać że tylko w nielicznych nie mijasz się z prawdą.

Pliki przydatne dla kierowcy - do pobrania - link

Post Wysłano: 17 lut 2013, 3:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
igoR - czytałem trochę Twoich postów dotyczących zagadnień z 561/06 i muszę przyznać że tylko w nielicznych nie mijasz się z prawdą
:lol:

nie rozśmieszaj mnie, wiem dobrze o czym piszę, i wiem że po 13h jest 11h odpoczynku, ale myślisz że ktoś się będzie czepiał kilku minut? czy na codzień jeździsz tak jak na egzaminie na prawo jazdy?
biorę pełną odpowiedzialność za to co pisze, i nie pisze tego co mi się wydaje, co usłyszałem na parkingu, a co wiem- co jest poparte doświadczeniem, i co więcej nigdy podczas kontroli nie miałem problemów z czasem pracy :!: jedyne za co się w D doczepiła BAG to że zapomniałem przy rozpoczęciu dnia wpisać kraj rozpoczęcia.

Mało kto tu się udziela w tym temacie, a Ty wyskakujesz, ze mijam sie z prawdą? kiedy?
a co powiesz że przy zjeździe do domu można przeciągnąć czas jazdy do 11h jazdy, lub pracay do 16h?

wycinać art z ustawy każdy potrafi, ale większość nie miała z tym styczności, np podczas kontroli i pisze takie brednie że po 13h5 minutach pracy masz odpoczynek zaliczony jako 9h.

Post Wysłano: 17 lut 2013, 10:38

Użytkownik

Użytkownik

Fascynujące.
Możesz sobie robić co chcesz. Mnie to rybka.
Tylko dlaczego wprowadzasz w błąd? Tego nie rozumiem..
"Miałem kontrole , więc tak musi być ". Fajna argumentacja.
EOT

Post Wysłano: 17 lut 2013, 12:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
"Miałem kontrole , więc tak musi być ". Fajna argumentacja
gdzie tak napisałem?

znam przepisy dokładnie i doskonale wiem ze przykład poniżej jest jak najbardziej prawidłowy i wedle przepisów tak powinno wyglądać,

ale znam relalia i wiem że jeśli jest jakieś drobne odstępstwo typu 10min nie stanowi to problemu.

Cytuj:
Podam to może na przykładzie...
Sob-pauza
N- pauza 45h
Cytuj:
Tylko dlaczego wprowadzasz w błąd? Tego nie rozumiem..
jak pojeździsz troche to zrozumiesz

Post Wysłano: 17 lut 2013, 15:18

Użytkownik

Użytkownik

igoR84 nie masz racji i nie wprowadzaj ludzi w błąd po po 13 godz i 1 min pracy masz odpoczynek zaliczony jako skrócony. To że ktoś uwzględnił ci tolerancję 1 minuty jako dopuszczalną nie znaczy że masz rację. Robiąc tak jak przytoczyłeś powyżej nie masz racji i pojedź do Czech a złapią Cię "kokoty" to wyliczą dokładnie nawet za 1 minutę bo ich przepisy nie uwzględniają tolerancji.

Post Wysłano: 17 lut 2013, 16:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
w czw, pt, so, czas pracy może wynieść 15h a odpoczynek dobowy 9h,

NIE!!! nie może.

Odpoczynek regularny(11h) ma się zmieścić w dobie która ma 24h. 24-11=13h
Jeśli przekroczymy tą granicę już musimy traktować to jako odpoczynek skrócony i nie ważne ile potem stoimy.
Ty mi piszesz że masz "pracy" 15h i 10min, zgoda to masz tylko przekroczenie o 10 min dokładnie SKRÓCONEGO ODPOCZYNKU DZIENNEGO. W PL nie ma za to kary bo są dopiero po 16 minucie, ale gdybyś tak zrobił np. w czwartek a tydzień by wyglądał tak jak w moim przykładzie to już masz przekroczenie nie o 10 min a o 2h10min.

Podobnie jest z jazdą na 10h dwa razy w tyg.
Pon- 9h01min
Wt- 9h01min
I tu już nie ma mowy żeby w tym tygodniu przekroczyć jazdę 9h.
Ty pewnie inaczej to uznasz ale ja ostatnio tak miałem po zjeździe na parking wyszło 9h01min jazdy i w notesie już zaznaczyłem że jedna "dyszka" poszła w piźdiu...

Post Wysłano: 17 lut 2013, 16:42

Użytkownik

Użytkownik

bułkowski - jesteś niewiarygodny. nie napisałeś ile jeździsz.
Cytuj:

jak pojeździsz troche to zrozumiesz
Moje 18lat stażu w zawodzie są niewystarczające ( jakby to miało jakiekolwiek znaczenie w odniesieniu do znajomości przepisów )
No ale wierze w igoR'a.

Post Wysłano: 17 lut 2013, 16:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
bułkowski - jesteś niewiarygodny. nie napisałeś ile jeździsz.
Sam mogę się pochwalić tylko paroletnim doświadczeniem wiec nie ma się czym chwalić a wyjeżdżając z większych miast zestawem muszę potem nogawką potrzepać...
Dla mnie nie ma różnicy czy ktoś jeździ w pierwsze trasy czy już z 30 lat przepisy powinien jako tako znać. Pozdro.

Post Wysłano: 18 lut 2013, 19:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Odpoczynek regularny(11h) ma się zmieścić w dobie która ma 24h. 24-11=13h
Jeśli przekroczymy tą granicę już musimy traktować to jako odpoczynek skrócony i nie ważne ile potem stoimy.
Ty mi piszesz że masz "pracy" 15h i 10min, zgoda to masz tylko przekroczenie o 10 min dokładnie SKRÓCONEGO ODPOCZYNKU DZIENNEGO. W PL nie ma za to kary bo są dopiero po 16 minucie, ale gdybyś tak zrobił np. w czwartek a tydzień by wyglądał tak jak w moim przykładzie to już masz przekroczenie nie o 10 min a o 2h10min.

Podobnie jest z jazdą na 10h dwa razy w tyg.
Pon- 9h01min
Wt- 9h01min
I tu już nie ma mowy żeby w tym tygodniu przekroczyć jazdę 9h.
Ty pewnie inaczej to uznasz ale ja ostatnio tak miałem po zjeździe na parking wyszło 9h01min jazdy i w notesie już zaznaczyłem że jedna "dyszka" poszła w piźdiu...
ja to wiem doskonale i tu masz 100% racji

jednak gdy mi wyskakuje
Cytuj:
Pon- 9h01min
Wt- 9h01min
to traktuje to jako zwykłe 9h prowadzenia, i podczas kontoroli nie miałem z tym problemu.

Post Wysłano: 24 lut 2013, 16:43

Użytkownik

Użytkownik

Jeszcze takie pytanko ode mnie, mianowicie zarówno dziennego okresu prowadzenia pojazdu jak również odpoczynku dobowego nie należy dzielić na dwóch tarczkach?

Post Wysłano: 24 lut 2013, 18:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jeszcze takie pytanko ode mnie, mianowicie zarówno dziennego okresu prowadzenia pojazdu jak również odpoczynku dobowego nie należy dzielić na dwóch tarczkach?

A dlaczego nie ??? włożyłeś tarczkę o 6 rano "pracowałeś" 15h a potem nie wiesz ile będziesz stał a wiesz że nie krócej niż np. 15h, to ja bym wsadził nową tarczkę.
Zanim ktoś napisze że może być tak że upierdliwy mógłby się czepić że tarczka ma być na 24h to niech też weźmie pod uwagę że upierdliwy może się czepić o to że zmiana tarczki to też praca więc odpoczynek przerwany. Jeśli myślę o tym co Ty miałeś na myśli.
Cytuj:
Cytuj:

ja to wiem doskonale i tu masz 100% racji
Nie wieżę :shock: :mrgreen:

Strona 1 z 1 [ Posty: 20 ]