Cytuj:
A ja mam takie pytanko. Dajmy na to, że zacząłem pracę w poniedziałek o godzinie 7:00. Po 3 godzinach jazdy mam odpoczynek, 7 godzin. Czyli po tym odpoczynku mam jeszcze 5 godzin na jazdę i inne prace, bo do 7:00 we wtorek muszę zmieścić minimum 9-cio godziny dobowy odpoczynek, czy mam rację?
Masz.Możesz nawet wtedy policzyć ten odpoczynek, jako odpoczynek regularny dzielony ( min 3+9h )
Cytuj:
Druga sprawa dotyczy tygodniowego cyklu. Jeśli zacząłem tydzień o 7:00 w poniedziałek to znaczy, że muszę swój odpoczynek tygodniowy zacząć nie później niż w sobotę o 10:00 (pomijam fakt, że można zastosować skrócony odpoczynek)?
Nie.Jeśli zacząłeś w poniedziałek o 7.00( załóżmy że po odpoczynku tygodniowym ) to odpoczynek tygodniowy musisz rozpocząć najpóźniej w niedziele o 6.59.
Cytuj:
Do tego czasu mogę mieć nie więcej niż 6 cykli dobowych. A co jeśli pracuję np. 12 godzin(jazda i inne prace) a odpoczywam potem np. 20 godzin?
Wtedy masz liczony regularny odpoczynek dobowy ( 11h ) + ewentualna rekompensate.O ile miałeś do oddania 11h.
Cytuj:
Wtedy jestem w stanie wykonać mniej więcej 3 takie cykle w okresie tygodniowym i teoretycznie więcej odpoczywam niż pracuję, ale pauze tygodniową i tak muszę zrobić do 7:00 do poniedziałku następnego tygodnia, czy mam rację?
Odpoczynek ( pauze ) tygodniowy masz zrobić:
1 - maksymalnie po 6okresach 24h liczonych od zakończenia odpoczynku tygodniowego
2 - aby w każdym z dwóch tygodni "zmieścić "
co najmniej 1 odpoczynek regularny i 1 skrócony , lub dwa regularne.
Liczy się o której zaczynasz odpoczynek robić, a nie o której kończysz ( w przypadku odpoczynku tygodniowego)