Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1529106

Witam,
nasza firma (dla uproszczenia nazwę ja firmą A) zakupiła w Holandii samochód ciężarowy do użytku na potrzeby własne. Samochód wyposażony jest w tachograf cyfrowy. Właściciel zabrał ze sobą dwóch kierowców którzy posiadają karty do tacho cyfrowego z drugiej swojej firmy (firma B, która także prowadzi przewozy na potrzeby własne) i pojechał po to auto. Auto ma być przeznaczone dla firmy A, jednak firma ta nie posiada jeszcze karty przedsiębiorstwa. Z tego co wyczytałem w przepisach aby wyrobić taką kartę trzeba zarejestrować najpierw samochód. Aby zarejestrować samochód trzeba go przyprowadzić do polski, jechać nim na przegląd, wykonać badania UDT (ma zamontowany HDS). Interesuje mnie jak poruszać się tym autem aby wykonać wszystkie niezbędne badania przed rejestracja i nie złamać przepisów. W firmie A jest osoba która posiada uprawnienia do kierowania ciężarówka, kurs na przewóz rzeczy i kartę kierowcy, ale nie pracuje na stanowisku kierowcy (docelowo będzie kierowcą tego auta), pytam o to ponieważ szef kazał mi sie tym wszystkim zająć a sam jedzie w poniedziałek po samochód,a ja nie wiem od czego zacząć.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: opel

Tak w dużym skrócie:
Tak długo jak długo auto nie jest zarejestrowane na przedsiębiorce, auto nie podlega pod Ustawę o Transporcie Drogowym.
Nie bój się i zadzwoń :
http://www.gitd.gov.pl//content/dyzury- ... itd-i-gitd

Pliki przydatne dla kierowcy - do pobrania - link

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]