Ale jakim artykułem? Oczekujesz czegoś w stylu "dopuszcza się przewóz pijanego pasażera na przednim fotelu"? Czy może "dopuszcza się spożywanie alkoholu przy włączonym silniku"?
Nie znajdziesz czegoś takiego, bo jest taka myśl prawna, że co nie jest zabronione, to jest dozwolone (nie dotyczy to funkcjonariuszy publicznych - oni mają sztywno trzymać się narzuconych przepisów i jeśli coś jest niejasne, to przyjmuje się na korzyść petenta, lub sprawę można skierować do sądu). A zakazu nie ma. Zakaz jest jazdy po pijaku itp. Same siedzenie jazdą nie jest, a czy pasażer jest trzeźwy, czy nie, czy jest nagi, czy ubrany nikogo nie powinno interesować.
Cytuj:
Ja słyszałem o przypadku złapania kierownicy przez pijanego pasażera ale całe szczęście przy małej prędkości.
Wiesz, są też mordercy, którzy "kolekcjonują" części ciała swoich ofiar. Analogia jest taka, że są to pojedyncze incydenty, a takie rozpatruje się indywidualnie. Jeśli skala takich przypadków byłaby większa, to od razu by to usankcjonowano i zwalczano.