Cytuj:
.... co chcesz osiągnąć pozywając firmę do sądu.
czy chcesz wyrwać swoją należną Ci kasę?
.
Tak jest
Głównie chodzi mi o kasę
Wg wstępnych obliczeń , to jest około 200 zł/mies, a 2000.oo rocznie
Za trzy lata pracy ~~ 6000.oo
Wspaniała firma w której pracuje już nie raz była pozywana za różne przekręty.....
np.
Kilka lat temu przegrali z Panienkami z biura za niewypłacanie "stażowego" (które było zapisane w Umowie O Poracę) .
Przezes w pewnej chwili stwierdził, że dodatek ten nie będzie wypłacany BO....
Panienki stwierdziły, że jeżeli jest taki zapis w Umowie , to dodatek MUSI być wypłacany
Sąd przyznał rację Panienkom i wszystkie zaległe dodatki zostały wypłacone oraz są płacone na bieżąco....
Niby, główną skarżącą chcieli zwolnić z pracy, ale po odwołaniu do (tego samego) Sądu wróciła na swoje stanowisko z zapłatą "przestojowego"
i dalej pracuje .
===================================
Przykład dziwnego stosowania Prawa przez inną firmę.....
Firma "X" zatrudnia parę tysięcy ludzi.
Karierę zawodową w tejże firmie rozpocząłem od szkoły przyzakładowej .... później regularna praca - Umowa na czas nieokreślony
Z uwagi na różne dziwne machlojki Prezesury (niekorzystne umowy na zakup ..... )zaczęły się spore straty finansowe firmy......
W pewnym momencie stwierdzono, że w firmie jest przerost zatrudnienia i trzeba zwolnić ze dwa tysiące osób
Przerost faktycznie był (zatrudniano całe rodziny....) i furtką awaryjną był Dz.Ustaw o zwolnieniach grupowych .
Na tego rodzaju ZWOLNIENIE także Ja się załapałem
.........Zwolnienie wręczał mi dyrektor wydziału w którym pracowałem.
Zapytałem - wszystko OK. Jak są zwolnienia, to trudno, ale ILE dostanę "ODPRAWY"
W wymijającej odpowiedzi padło jedynie, że ze względu na moją długoletnią pracę w firmie dostanę MAKSYMALNĄ możliwą odprawę
Po długiej zabawie w słownego "ping-ponga" padła odpowiedź, że >>>>>
TRZYMIESIĘCZNA ŚREDNIA PENSJA
Moja reakcja była
Przepraszam bardzo, ale Pan KPI czy ŻARTUJE
Po 16 latach pracy TRZY pensje i kopa w DVPĘ na dowidzenia
Stwierdził, że taki jest zapis w Dz.Ustaw o zwolnieniach grupowych i jeżeli mam jakieś obiekcję to na ul.Wiejską proszę się udać.......
Poczytałem trochę innych Dzienników Ustaw i znalazłem -
....
jeżeli stosunek pracy został rozwiązany z winy pracodawcy....
należy się ździebełko wyższa odprawa/odszkodowanie
W rezultacie dostałem równowartość ROCZNEGO wynagrodzenia
Jaki z tego morał
Jest jak jest - TRUDNO
Jednakże znając PRAWO można przynajmniej wyrwać parę groszy na otarcie łez