Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 12 maja 2013, 12:23

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Robur :)

Witam jestem tutaj nowy i mam taki problem. Wyjechałem o godzinie 04.00 rano i wszystko do godziny 13.00 (moment przyjazdu na bazę było ok) zakonczylem tarczke i zajolem się swoimi sprawami. Ale po 30 minutach okazalo się że muszę jeszcze zrobić trasę taką krótką czas jazdy jeszcze miałem więc pewien kierowca podpowiedział że mam włożyć nową tarczkę i potem to opisać tak więc zrobilem, wykonałem trasę wróciłem na bazę i wyjołem 2-gą tarczkę (niepotrzebnie bo przecież ma 24h). Stąd moje pytanie co zrobić z tym fantem jak to opisać żeby podczas kontroli było dobrze. z góry dziękuje za pomoc..

Post Wysłano: 12 maja 2013, 13:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 105

Na czas między starą a nową tarczką weź sobie zaświadczenie albo na tej nowej z tyłu wyrysuj pauzę 30min.

Post Wysłano: 12 maja 2013, 13:13

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

nie zmienia to faktu że i tak dostaniesz (przy ewentualnej kontroli) karę za użycie 2 tarczek w ciągu jednej doby.
przypadki kiedy można użyć więcej niż jednej tarczki są dokadnie opisane w przepisach.

Post Wysłano: 12 maja 2013, 13:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Za nieuzasadnione użycie dwóch tarczek w jednej dobie jest mandat, nieuzasadnione.
Gdyby mnie dotyczyła sytuacja to moim uzasadnieniem byłoby to że pojechałem do domu i zakończyłem prace na dobre, ale że sytuacje szybko się zmieniają więc skoro mam jeszcze "czas pracy" do wykonania zadania to czego mam tego nie zrobić, bo co? bo tacho na tarczki (w przypadku tacha cyfrowego wystarczy wpis manualny jest ok). Pokazał bym zaświadczenie że miałem wolne i potem jeszcze raz rozpocząłem prace.
Jakby mi jakiś inspektor chciał dać mandat (jeśli się nie mylę to 100zł za to jest) to albo bym go nie przyjął (no bo mam uzasadnienie) albo przyjął na klatę żeby potem nie zawracać du/py takimi kwotami i powiedział mu prosto w oczy żeby się wzięli za robotę bo od kilku lat ich "pracy" jakiś postępów ogromnych nie widać i tak w ogóle to jest idiotą i jeśli nie ma dzieci to dobrze a jeśli ma to współczuję im. A potem pojechał dalej.

Post Wysłano: 12 maja 2013, 14:05

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

nie powiesz mi że uzasadnionym użyciem jest rozpoczęcie pracy w tej samej dobie na tym samym pojeździe po 30 minutach od zakończenia pracy.
przeczytaj poniższy cytat:

Zdarza się, że podczas dnia pracy muszę się przesiąść z jednego pojazdu do drugiego. Czy muszę wtedy rozpocząć nową wykresówkę?

Nie ma takiej potrzeby, informację o zmianie pojazdu można bowiem nanieść na wykresówkę, której używa kierowca. Warunkiem to dopuszczającym jest jednak używanie wykresówki odpowiedniego typu, pasującej do tachografów w obu pojazdach. Zgodnie z Rozporządzeniem Rady (EWG) nr 3821/85 z dnia 20 grudnia 1985 r. w sprawie urządzeń rejestrujących stosowanych w transporcie drogowym:

Art. 15 ust. 5. Każdy członek załogi pojazdu nanosi na swoją wykresówkę następujące informacje:

a) na początku używania wykresówki ? swoje nazwisko i imię;

b) datę i miejsce rozpoczęcia używania wykresówki oraz datę i miejsce zakończenia jej używania;

c) numer rejestracyjny każdego pojazdu, do którego członek załogi został przydzielony zarówno na początku pierwszej jazdy zapisanej na wykresówce, jak i następnych, w przypadku zmiany pojazdu, w czasie używania tej samej wykresówki;

d) wskazania licznika długości drogi:

- przy rozpoczęciu pierwszej jazdy zarejestrowanej na wykresówce,

- przy zakończeniu ostatniej jazdy zarejestrowanej na wykresówce,

- w razie zmiany pojazdu w ciągu dnia pracy (odczyt licznika w pojeździe, do którego był przydzielony oraz odczyt licznika w pojeździe, do którego zostaje przydzielony);

e) czas, kiedy miała miejsce zmiana pojazdu.

Jeżeli natomiast wykresówka jest innego typu niż używane w pojeździe, do którego Pan się przesiada, ma Pan obowiązek rozpoczęcia nowej.

za:http://www.gitd.gov.pl/content/tachogra ... -kierowcow

kierowca ma myśleć i znać przepisy.
Cytuj:
i powiedział mu prosto w oczy żeby się wzięli za robotę bo od kilku lat ich "pracy" jakiś postępów ogromnych nie widać i tak w ogóle to jest idiotą i jeśli nie ma dzieci to dobrze a jeśli ma to współczuję im. A potem pojechał dalej.

chciał bym to zobaczyć i usłyszeć.
tam pracują tacy sami ludzie jak ty i wykonują tylko czyjeś polecenia.

Post Wysłano: 19 maja 2013, 13:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
nie powiesz mi że uzasadnionym użyciem jest rozpoczęcie pracy w tej samej dobie na tym samym pojeździe po 30 minutach od zakończenia pracy.
Co w tym takiego dziwnego...nagła zmiana nieplanowanych planów w tym zawodzie to jak śnieg w zimie.
Cytuj:

Cytuj:
i powiedział mu prosto w oczy żeby się wzięli za robotę bo od kilku lat ich "pracy" jakiś postępów ogromnych nie widać i tak w ogóle to jest idiotą i jeśli nie ma dzieci to dobrze a jeśli ma to współczuję im. A potem pojechał dalej.

chciał bym to zobaczyć i usłyszeć.
tam pracują tacy sami ludzie jak ty i wykonują tylko czyjeś polecenia.

Cały czas piszę to w przekonaniu abym nie musiał używać takich słów, bo nie wierzę że jakiś inspektor robiłby problem. To że pracują tam tacy sami ludzie jak ja i wykonują czyjeś polecenia to co? Jak ksiądz chleje, siedzi w kasynach, bawi się wróblami ministrantów i ropuchami zakonnic to mam rozumieć że powiesz że to na pewno dobry człowiek, bo to ksiądz.
Chwała im za to że są, bo są da "nas", ale jeśli kontrolujący widzi problem z tego że mam z pewnych powodów 2 wykresówki w jednej dobie (wszystko zgodne z czasem pracy) a nie widzą tego że ja nieraz wyjeżdżam z domu w niedzielę, bo przeliczając czas braknie mi godzinę dnia następnego aby dojechać do celu, nie widzą przeładowanych o 20-30 ton zestawów, nie widzą tego że większość pojazdów nie ma nic wspólnego z tachem, nie wiedzą o tym że jak kogoś złapią na magnesie i dadzą "straszny" mandat kierowcy 2000zł to ja gdybym nie patrzył na tacho jestem wstanie odrobić go w kilka dni, gdybym miał jakiś gorszy dzień pewnie rozmowa nie należałaby do miłych i tyle.

Problemu nie ma gdy tarczka nie została zakończona, bo po prostu dorysuje się z tyłu aktywność i ponownie ją włoży.
Podobnie jest z tachografem cyfrowym, wystarczy wpis manualny.
Jeśli zaś tarczka została zakończona to trzeba wypisać nową...(No bo przecież nie będę czekał aż mi się doba skończy) można się jeszcze zastanowić czy nie wpisać na jej odwrocie w tych rubrykach ponownie wszystkie pozycje (nowe) z tym samym nr. rejestracyjnym.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]