MAN TGA XXL 18.480 2006 rok
Ostatnimi czasy podczas jazdy wyświetla czasami ostrzeżenie o podniesionej kabinie. Napis STOP, czerwona kontrolka podniesionej kabiny i ten nieznośny pisk.
Pomaga na postoju podniesienie jej troszkę i opuszczenie. Ale zazwyczaj, gdy nie chce mi się zatrzymywać/nie mam czasu, to jadę dalej ignorując piski.
Czasem przestanie "wybłędzać się" po 20min, czasem po 1h. Często też problem znika po zgaszeniu silnika.
Auto posiada "elektromagiczny" system podnoszenia kabiny poprzez zmostkowanie czujki w stopnicy po stronie pasażera.
Jakieś sugestie? Od czego mogę zacząć poszukiwania problemu?
Za kabiną przy w/w zamkach są dwu pinowe kostki. Właśnie do czujników, zrób zworkę i zobacz czy się zapali.
_________________ TIR-SERWIS SOCHACZEW
Naprawa samochodów ciężarowych wszystkich marek Masz problem Renault lub Volvem z którym nie radzi sobie ASO. Zapraszam!! Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!! tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456https://www.facebook.com/LKWSERWIS
Dzięki za info. Tymi czujnikami zająłem się w pierwszej kolejności. Ale moje działania sprowadziły się tylko do oczyszczenia mechanizmu z błota i innych brudów.
Czujnik to takie małe badziewie, nowe kosztuje w intercarsie 60zł.
_________________ TIR-SERWIS SOCHACZEW
Naprawa samochodów ciężarowych wszystkich marek Masz problem Renault lub Volvem z którym nie radzi sobie ASO. Zapraszam!! Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!! tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456https://www.facebook.com/LKWSERWIS
Miałem tak samo w tgxie opuściłem kabinę i wyświetlało że kabina w górze u mnie pomogło ruszenie do tyłu i zahamowanie kontrolka gasła teraz poczyściłem czujniki przesmarowałem i problem ustąpił
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 9 gości