Bosz.. ludzie ludzie.. Tutaj chodzi tylko o ważność badań lekarskich.
Jest bezterminowe B? Fajnie. Masz bezterminowo dopóty, dopóki nie będzie obowiązku wymiany plastiku (nowe nazwisko, nowe kategorie itp). Wtedy dostaje się B na 15 lat. Co te 15 lat uaktualnia się badania i zdjęcie.
Masz C ważne do 2015, zrobisz w CE w 2013 na 5 lat.. Automatycznie przedłużą Ci B (jeśli się kończy) i C. Pod warunkiem oczywiście, że w papierach od lekarzy u których załatwiano badania przed egzaminem na CE będą wpisane te kategorie..
To na prawdę prosta sprawa, niepotrzebnie komplikujecie.
Cytuj:
Oh shit... a zawsze mnie uczono, że prawo nie działa wstecz.
Ciekawa jestem, jaki przepis wymyślą w następnej kolejności utrudniając ludziom życie pod pretekstem zwiększenia bezpieczeństwa na drogach?
Prawo tu nie działa wstecz - masz prawo jeździć sobie z bezterminowym prawkiem do końca życia o ile go dobrowolnie nie wymienisz na terminowe. Ja osobiście się cieszę z tej zmiany - przynajmniej mniej będzie na drogach głuchych czy ślepych "dziadków" z kategorią B wydaną naście lat temu - bo oni przecież nie muszą się badać a w ruchu drogowym uczestniczą. No i zniknie problem nieaktualnych fotografii w PJ.
Cytuj:
i drugie pytanie jezeli odbiorę teraz prawko z C (zdaną po 19 stycznia) i skrócą mi kat B to od kiedy liczą te 15 lat? od dnia kiedy robiłem prawko na B (5 lat w plecy) czy od dnia kiedy to nowe prawo jazdy mi wydano.
PJ będziesz miał ważne tyle, ile ostatnie badania lekarskie. Ważność PJ nie zależy od dnia jego wydania. (chociaż tutaj mogę się mylić, bo kat. C jest max na 5 lat a B na 15. Nie wiem jak to rozwiążą, wg mnie będziesz miał ważne tyle samo co kat. C)