Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 15 cze 2013, 23:08

Użytkownik

Użytkownik

Witam.

Zamierzam się zatrudnić w trakcie wakacji jako kierowca. Sytuację mam o tyle korzystną, iż nie muszę specjalnie szukać pracy, ani nie muszę się martwić o wywiązanie się drugiej strony z wcześniejszych uzgodnień. Forma zatrudnienia to głównie formalność. Myślę, że powinienem zaznaczyć, że na co dzień studiuję.
Chciałbym, abyście pomogli mi dobrać odpowiednią formę zatrudnienia, tak aby:
- koszty zatrudnienia mnie zostały zminimalizowane,
- zminimalizować „papierologię”,
- jest to czas, który mogę najaktywniej przepracować, więc chce i z kasą wyjść jak najlepiej,
(- zminimalizować wykazany dochód – bywa istotne przy ubieganiu się o akademik)
Wakacje wakacjami, ale mam nadzieję, że i po wakacjach, przy korzystnym planie zajęć będę mógł dorabiać. Jednak może to być np. jeden dzień w tygodniu, więc forma zatrudnienia musi być taka, że moja praca była opłacalna dla mnie i dla pracodawcy.

Mam kilka pgólnych typów, ale nie chce nic sugerować, dlatego póki co zachowam je dla siebie.
Prosiłbym o podpowiedzi w jakim kierunku zatrudnienia iść.

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 16 cze 2013, 1:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Jeżeli masz nagraną robote i nie bedzie żadnych problemów z wypłatą a chcesz zminimalizowac koszty to oczywiscie najbardziej "opłacalny" będzie "czarnuch" i ewentualnie jakaś umowa na lipe która co 7 dni będzie przepisywana

Post Wysłano: 16 cze 2013, 11:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: osobówka

Ale kierowca czego ???? B, C czy C+E ??
Jeśli te dwie ostatnie to chyba na czarno nie przejdzie bo musisz mieć wypis na przewóz a chyba na czarno ci tego firma nie wystawi (oczywiście mogę się mylić)
Wydaje mi się ze najlepiej ci będzie robić na tzw smieciówce czyli umowa zlecenie

Post Wysłano: 16 cze 2013, 12:04

Użytkownik

Użytkownik

Prawda, zapomniałem napisać podstawowej informacji, co to za praca - solówka, kat. C, usługi transportowe (bez przewozu na potrzeby własne).

Do tej pory byłem przekonany, że w grę wchodzi umowa o pracę (np. na część etatu) lub samozatrudnienie.
Poszukałem pod kątem umów cywilno-prawnych i w zasadzie... nie wiadomo:
http://prawo.rp.pl/artykul/612634.html?p=2
http://forum.infor.pl/topic/62228-zatru ... ywilnopra/

Post Wysłano: 16 cze 2013, 12:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Zlecenie jest chyba najkorzystniejsze w takim wypadku.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 16 cze 2013, 12:25

Użytkownik

Użytkownik

Prawdopodobnie, tylko czy nie będzie ogniskiem kłopotów w przypadku ewentualnych kontroli? Z tego co czytałem, zdania są podzielone, nawet podawano przykład z krakowskiego MPK.

Post Wysłano: 16 cze 2013, 12:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Prawdopodobnie, tylko czy nie będzie ogniskiem kłopotów w przypadku ewentualnych kontroli? Z tego co czytałem, zdania są podzielone, nawet podawano przykład z krakowskiego MPK.
Pracowałem jako kierowca na umowę - zlecenie i nie było z tym żadnych problemów z Policją, nie wiem jak PIP na to patrzy, ale mój szef dobrowolnie płacił mi jeszcze chorobowe i emerytalne, także całkiem niezły układ.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 16 cze 2013, 12:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: osobówka

No to tylko umowa zlecenie. We własną działalność się nie masz co bawić przy pracy dorywczej bo cię papierki i ich koszty zjedzą. ZUSy VATy PITy CITy szkoda się w to bawić. Co do policji to co ci mają zrobić, chyba nie każą ci umowy o pracę pokazywać przy kontroli, co najwyżej list przewozowy albo jakieś inne papiery na ładunek. PIP też raczej nic nie ma do takich umów zwłaszcza ze studiujesz. Problem jest tylko taki ze nie masz odprowadzonych składek i jak np dostaniesz silnych obstrukcji żołądkowej i będziesz musiał siedzieć we wiadomym miejscu to ci nikt chorobowego nie zapłaci nawet jak będziesz miał L4
Ewentualnie na 1/2 etatu ale to nie wiem czy znowu się nie kłóci z czasem pracy kierowców, bo na 1/2 etatu możesz robić 4 godz a na tarczce ci wyjdzie 9 godz i może być problem

Post Wysłano: 16 cze 2013, 12:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Problem jest tylko taki ze nie masz odprowadzonych składek i jak np dostaniesz silnych obstrukcji żołądkowej i będziesz musiał siedzieć we wiadomym miejscu to ci nikt chorobowego nie zapłaci nawet jak będziesz miał L4
Moźesz mieć odprowadzane składki na ubezpieczenie zdrowotne, bo to leży w gestii pracodawcy czy chce dobrowolnie je odprowadzać czy nie, a brak L4 wynika z formy umowy, a nie z faktu odprowadzania składek lub też nie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]