Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 kwie 2013, 23:56

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN

Znam przypadek opisze to przypadkowo i jest to realne w 2009 złapali kolesia miał jazde po spożyciu nie wiem czy stan nietrzeźwości ale zabrali mi b na rok reszte zostawili, po roku oddali, w 2012 zatrzymali mu prawko za spowodowanie kolizji miał ponad 2 promile jak nie więcej i sąd orzekł iż zabiera mu prawo jazdy kat. b na 4 lata, c+e zostawia bo jest żywicielem rodziny i skazuje na więzienie na 1 miesiąc, jedak po 2 apelacji czy coś takiego odnośnie więzienia skończyło się na zatrzymaniu prawka kat. b na 4 lata a c+e zostawione i dalej koleś jeździ jako kierowca. Więc sąd w Polsce da się :)

Post Wysłano: 21 kwie 2013, 4:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

kolejny przykład zatrzymania prawa jazdy za alkohol wybranych kategorii.

po zatrzymaniu prawa jazdy kat. B kierowcy posiadającemu C, C+E wyrokiem sądu grodzkiego, kierowca stracił pracę, bo w transporcie międzynarodowym jaki wykonywał do tej pory wymagane jest zaświadczenie o niekaralności.

wyrok ten zostaje wymazywany z rejestru po 5 latach.
w tym wypadku podjął on pracę w transporcie krajowym, a do transportu międzynarodowego może wrócić po 5 latach o uprawomocnienia się wyroku.

Post Wysłano: 26 cze 2013, 16:36

Użytkownik

Użytkownik

To ja się może podepnę pod ten temat, bo moja sprawa jest troszkę w ten deseń.

Jakieś dwa miesiące temu zatrzymano mnie w Niemczech pod zarzutem ucieczki z miejsca wypadku. To raczej była kolizja, ponieważ samochód był zaparkowany, a nikt nie ucierpiał na zdrowiu, ponieważ byłem jedyną osobą na miejscu wypadku. Byłem trzeźwy.
Doprowadzono mnie na komendę jakieś 4 godziny po zdarzeniu. Rozbieżność zeznań była w miejscu w którym właściciel samochodu uznał, że nie zostawiłem żadnej informacji kontaktowej, nie pomogły też tłumaczenia, że nie było fizycznej możliwości aby pozostać w najbliższym otoczeniu samochodu z powodu gabarytów mojego pojazdu. Dyskusja na dłuższą metę i tak była bezsensowna, bo w świetle prawa miałem zostać na miejscu i już, więc przyznałem się do winy. Zatrzymano prawo jazdy do dyspozycji prokuratora, ja musiałem zapłacić kaucję i wróciłem do domu.
W tym tygodniu dostałem pismo z sądu niemieckiego, było tam orzeczenie sądu o tym, że zostałem uznany za winnego popełnionego przestępstwa, dołączono informacje o szkodzie jaką spowodowałem, oraz na ostatniej kartce przyklejono moje prawo jazdy. Na odwrocie dokumentu mam nalepkę
Kod:
Durch BeschluSS des Amtsgerichts Munchen vom 12 Jun 2013 wurde dem Beschuldigten fur das Gebiet Der Bundesrepublik Deutschland die Fahrerlaubnis vorlaufig entzogen. 17 JUN 2013
W piśmie nie ma śladu o naliczonej karze ani o żadnym zakazie jazdy. Teraz moje pytanie, czy mogę kontynuować jazdę w transporcie międzynarodowym, jeśli jestem karany (bo na to wychodzi w dokumentach)?

Post Wysłano: 26 cze 2013, 20:29

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
kolejny przykład zatrzymania prawa jazdy za alkohol wybranych kategorii.

po zatrzymaniu prawa jazdy kat. B kierowcy posiadającemu C, C+E wyrokiem sądu grodzkiego, kierowca stracił pracę, bo w transporcie międzynarodowym jaki wykonywał do tej pory wymagane jest zaświadczenie o niekaralności.

wyrok ten zostaje wymazywany z rejestru po 5 latach.
w tym wypadku podjął on pracę w transporcie krajowym, a do transportu międzynarodowego może wrócić po 5 latach o uprawomocnienia się wyroku.
zaświadczenie o niekaralności jest wymagane również w transporcie krajowym - zgodnie z ustawą, a ta w tej sprawie nie rozróżnia transportu krajowego i międzynarodowego