Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 lut 2011, 23:06

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jak gadałem z kierowcą co jeździ w Intrze to źle nie było. Zarobki jak wszędzie, praca przeważnie 3/1 i stałe auto. I to co najbardziej mnie skłoniło do poszukiwania silosów to jeden załadunek jeden rozładunek :)

Najgorsze tylko że wszystkie duże firmy z silosami są na zachodzie Polski :(
No przecież doładunków nie będzie bo przegród nie ma :) mogą Ci się trafić przerzuty 300 km i rozkładasz majdan cały jeszcze raz a to jest ponoć kłopotliwe z tego co słyszałem od kierowców.

Post Wysłano: 25 lut 2011, 0:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Man Tgm, Audi

wie ktoś o jakiejś firmie ze śląska które przyjmują na silosy bez doświadczenia?

Post Wysłano: 25 lut 2011, 8:15

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
...mogą Ci się trafić przerzuty 300 km i rozkładasz majdan cały jeszcze raz a to jest ponoć kłopotliwe z tego co słyszałem od kierowców.
U Młota zdarzają się nawet przerzuty po Warszawie - np. z elektrociepłowni siekierki do którejś betoniarni w Warszawie z pyłami. Wtedy dłużej sypiesz niż jedziesz ;]
U Ruty pewnie bywa podobnie.

Post Wysłano: 25 lut 2011, 18:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11187010
Samochód: BMW E36 M52b20

Cytuj:
Cytuj:
U Schmidta jazda do miesiąca czasu, a wolne to różnie bywa czasami tylko weekend, albo tydzień.
Jak jesteś nowy to 3tyg możesz być pewny ze siedzieć będziesz, mowa o schmidt'cie ofkoz.
Nie mówiąc o tym ze ładunek zawsze na wczoraj.
Jeszcze sie nie spotkalem zeby ktos u schmidta dostal wolne dluzej niz na weekend chyba ze właściciel auta sam o to zabiega
To jak dłużej pracuje to siedzi mniej w trasie? To od ilu lat to się liczy. Ostatnio kierowca jak wyjechał 3 stycznie to wrócił 17 lutego z czego raz zaliczył pauze w domu, bo leciał na Słowację z Płocka. Zresztą wszyscy tak z firmy gdzie padre pracuje jeżdżą do miesiąca podobnie Macheta z Opola, chyba że szybki strzał PL-E-PL, a i tak często jest. Jeśli chodzi o wolne to przeważnie do tygodnia mają tyle, że wtedy siada skoczek to sprawa inaczej wygląda.

Post Wysłano: 25 lut 2011, 19:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:
To jak dłużej pracuje to siedzi mniej w trasie? To od ilu lat to się liczy.
Nie wiem od ilu sie liczy ale tak sie dzieje. Na poczatku jestes zwyklym numerkiem a z czasem mr. Rajmund zaczyna sie do ciebie zwracac per pan itp.
Cytuj:
Ostatnio kierowca jak wyjechał 3 stycznie to wrócił 17 lutego z czego raz zaliczył pauze w domu, bo leciał na Słowację z Płocka.
A u nas ostatnio 2 kierowców co 8rok jeżdżą jest co tydzień w domu.
Cytuj:
Jeśli chodzi o wolne to przeważnie do tygodnia mają tyle, że wtedy siada skoczek to sprawa inaczej wygląda.
A jesli siada ktos inny to moga miec dluzej tutaj każdy ma swoje auto nim zjeżdża i nim wyjeżdża wiec jak siedzi 4 dni to już długo.

Post Wysłano: 02 lip 2013, 13:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Trochę odkopię temat. Jakie wg Was są plusy i minusy pracy na silosach? Interesuje mnie szczególnie opinia tych którzy wcześniej pracowali np. na plandece.

Post Wysłano: 03 lip 2013, 17:41

Użytkownik

Użytkownik

GG: 527470
Samochód: Opel corsa B

Koledzy na te silosy są jakieś kursy tak jak na ADR Tank typu napełnianie i opróżnianie zbiorników?

Post Wysłano: 05 lip 2013, 22:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: DAF 105XF

Cytuj:
Koledzy na te silosy są jakieś kursy tak jak na ADR Tank typu napełnianie i opróżnianie zbiorników?
Nic takiego nie ma.

Teoretycznie powinieneś mieć badania wysokościowe żeby wejść na silos :D

Post Wysłano: 05 lip 2013, 23:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Nic takiego nie ma.

Teoretycznie powinieneś mieć badania wysokościowe żeby wejść na silos :D
Teoretycznie bzdury opowiadasz. Jeśli na wysokości chroniony jesteś przez barierkę bądź uprząż to zadne badania ci nie potrzebne

Post Wysłano: 07 lip 2013, 13:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: VOLVO

Cytuj:
Trochę odkopię temat. Jakie wg Was są plusy i minusy pracy na silosach? Interesuje mnie szczególnie opinia tych którzy wcześniej pracowali np. na plandece.
Zasadniczy plus to taki, ze nie wiesz co to są pasy i zabezpieczanie ładunku, ładunek się przemieszcza ale to norma i jest to bezpieczneie zamknięte w silosie:lol: Nie martwisz się rozkładem ładunku aby osie nie były przeciążone. Załadunki w zawyczaj w dużych zakładach - czyli łatwo dojechać, rozładunki podobnie. Nie martwisz się możliwością pocięcia plandeki.
Minusy - wysoki środek ciężkości, płynny ładunek się przemieszcza - trzeba uważać na zakrętach, czasami mogą być kłopoty z rozładunkiem (sprężarka może nawalić -mało prawdopodobne ale możliwe, przewód pęknąć, towar się może zbrylić itp.). no i oczywiście trzeba czasami myć silos ale ja jeżdżę z cementem więc tego problemu nie mam, na silosach wozi się różne granulaty lub spożywka to już mycie obowiązkowo.

Post Wysłano: 08 lip 2013, 12:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki SIOJU. Jeśli się towar zbryli to jak to przedmuchać? Jakieś sprawdzone metody? :)

Post Wysłano: 08 lip 2013, 19:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jezel masz lekki sypki towar typu talk jakies lekkie pvc to po ustawieniu na miejscu rozladunku dajesz silos do gory na jakies 3tloki czekasz z 10minut i dajesz na silos powietrza maks 0.8bar a reszte na podmuch. Jak ci sie powaznie grudy wielkie porobia to bedziesz [wycenzurowano] mlotkiem po kolanie i sypal z 4h to samo jesli dasz wiecej powietrza na silos to ci ubije produkt.

Nie wiem jak w cementowozach bo nie jezdzilem ale w silosach nawet jak masz objetosciowy produkt ktory ma wysoko polozony srodek ciezkosci to i tak [wycenzurowano] jak na pusto.

Produkt jak ci sie po kilku km ubije w silosie to nie wiem jak mocno bys musial walic po hamulcach zeby go przesunac wiec tym sie nie martw.

A z rzeczy o ktore trzeba sie martwic to czeste kradzieze plomb i wyposazenia silosu

Post Wysłano: 25 lip 2013, 7:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jak to jest z tym naciskiem na osie? Ostatnio słyszałem że po 2h od załadunku już nacisk na osie mnie nie interesuje. Czy ktoś mi tylko taką bajkę sprzedał? Jest gonitwa na silosie czy standard (zależy to pewnie od firmy i spedytorów ale wiadomo jak to w transporcie)? Chodzi mi głównie o międzynarodówkę.

Post Wysłano: 25 lip 2013, 15:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF

Przy materiale sypkim naciski na osie nie dotyczą, jeśli nie jest przekroczona DMC.