Cytuj:
Używam młotków, koperty i łóżka
Zależy co robię. Tak, chodzi mi o kodeks pracy.
No to jak używasz młotków... to musisz policzyć sobie od poprzedniej pauzy każdy czas jazdy+pracy aby Ci nie przekroczyło kolejnych 6 godzin pracy... jeśli zmieścisz te 6h w 15h"pracy" to nie rób pauzy.
Ale jeśli jesteś "wyzerowany" po pauzie to:
Np. masz te 4h jazdy potem 30 min innej pracy, 10min jazdy to możesz mieć tylko potem 1h 50min innej pracy.
Albo 3h jazdy, 2h pracy,30min jazdy, i tu zostaje nam tylko 30min na jazdę/pracę do pauzy min 30min, zgodnie z KP.
Nie wiem czy to jasne i czy o to pytasz ale jak nie o to, to pytaj dalej
Cytuj:
Mam takie dwie sytuacje, które nie są dla mnie w 100% oczywiste:
1. Kierowca 1 jedzie 3h. Następnie wykonuje inną pracę, nie związaną z jazdą, w tym czasie jeździ kierowca 2, powiedzmy 4,5h. Po tym czasie za kółko wraca kierowca 1. Te 4,5h kierowcy 1, które wykonywał inną pracę, ma wyrysować (co rysować, "kopertę", "młotki"?) na odwrocie tarczki i opisać, że nie prowadził w tym czasie pojazdu?
2. Analogiczna sytuacja, tylko kierowca 1 siedzi na fotelu pasażera w ciągu tych 4,5h prowadzenia kierowcy 2. Tarcza kierowcy 1 wędruje do szuflady drugiego kierowcy i ustawia na dyspozycję, czy też ją wyciąga i rysuje aktywność (dyspozycje) ręcznie? Czas pracy liczymy wówczas dla każdego kierowcy osobno, tak jakby jechali w pojedynczej, zgadza się?
Ad.1
Po 3h kierowca 1 wykonuję inną prace, ale kierowca 2 jeździ czyli 1 wysiadł z pojazdu???
No skoro nie było go w pojeździe to jak tacho mogło mu wyrysować aktywność, więc sam musi nanieść na tarczkę/ wpis manualny... I skoro pracował no to musi młotki wyrysować.
Ad.2
Wkłada tarczkę/kartę do szuflady 2 i tacho samo rysuję dyspozycję, no chyba że ustawi inaczej.
Cytuj:
Czas pracy liczymy wówczas dla każdego kierowcy osobno, tak jakby jechali w pojedynczej, zgadza się?
Dowiedz się na czym w ogóle polega podwójna obsada...
Jeśli jest załoga to doba kierowców wynosi 30h (nie 24h) i zawsze tyle wynosi więc czas na wszystkie aktywności pomiędzy odpoczynkami dziennymi to 21h... i cały czas tak bo, w podwójnej są tylko pauzy 9h.
Jutro na trzeźwo to przeglądnę ale powinno być ok... tj. godzi. od 08:00 do 12:00