Cytuj:
Otóż od jakiegoś czas sprzeczam się z Tomkiem o oddanie godzin ze skróconego odpoczynku (tj. krócej niż 45h). Wg niego czas, który pozostał do oddania należy oddać z najbliższym "weekendem" ( czyli 45h + 21h)
Sprawą zainteresowałem się trochę bardziej i poszukałem tego przepisu w ustawie i znalazłem rozdział II artykuł 8 pkt 6,7
Cytuj:
6. W ciągu dwóch kolejnych tygodni kierowca wykorzystuje
co najmniej:
— dwa regularne tygodniowe okresy odpoczynku, lub
— jeden regularny tygodniowy okres odpoczynku i jeden
skrócony tygodniowy okres odpoczynku trwający co
najmniej 24 godziny. Skrócenie to należy jednak
skompensować równoważnym odpoczynkiem wykorzystanym jednorazowo przed końcem trzeciego tygodnia następującego po danym tygodniu.
Tygodniowy okres odpoczynku rozpoczyna się nie później niż
po zakończeniu sześciu okresów 24 godzinnych licząc od
końca poprzedniego tygodniowego okresu odpoczynku.
7. Odpoczynek wykorzystywany jako rekompensata za
skrócony tygodniowy okres odpoczynku wykorzystuje się
łącznie z innym okresem odpoczynku trwającym co najmniej
dziewięć godzin.
Sam zacytowałeś przepis i się głupio pytasz że jak zrobisz skrócony odpoczynek tygodniowy to musisz oddać godziny już w następnym odpoczynku...
Cytuj:
Czyli dla mnie np jasne jest to, że gdy wyjdzie mi pauza np 15h to zalicza mi 11h dziennego odpoczynku i 4h oddane ze skróconego odpoczynku tygodniowego.
No tak, ale pod jednym warunkiem. Nie mogłeś mieć więcej niż 4h do oddania, bo nie możesz sobie na raty oddawać godziny, ma to być JEDNORAZOWO.
Np. zrobiłeś pauze 44h59min musisz DO DOWOLNEGO ODPOCZYNKU min.9h (czy to 9,11,24) oddać MINUTĘ. Jak zrobiłeś 30h oddajesz 15h, a jak 24 to oddajesz 21h proste jak but.
Należy pamiętać że jak oddajemy godziny do dziennego odpoczynku 9h (np. mamy 5h do oddania) i robimy to np. w poniedziałek czyli pauza 14h (dzień po skróconym odpoczynku) to aż do następnego odpoczynku tygodniowego zostało nam tylko już 2 razy pauza 9h i 2 razy 15h "czasu pracy"
A na przykładach weekendów można odpoczynki robić tak:
45h-24h-24h-45h-66h
45h-24h-45-h-24h-66h
45h-24h-45h-45h-66h
45h-24h-66h-24-45h
itd,itd,itd...