STAR 4x4 Unistar
Zbudowany w 1989 roku na bazie stara 266 STAR 4x4 Unistar był pojazdem przygotowanym do startu w rajdzie Paryż-Dakar .Wyeliminowano w nim trzeci most i zastosowano układ jezdny 4x4 zamontowano aerodynamiczną plandekę i spojler oraz znacznie odchudzono pojazd do masy 5500kg Silnik turbodoładowany T 359M rozwijał moc 160KW przy 3000obr./min .Prędkość maksymalna wynosiła 120 km/h. Zamontowo w nim dwa koła zapasowe w tylnej części co poprawiło wyważenie Niestety z powodu zmiany przepisów rajdu nigdy w nim nie wystartował .Natomiast w roku 1986 załoga Jerzy Mazur i Robert Sztojnic zajęła tym pojazdem piąte miejsce w rajdzie Jelcza a szóste miejsce zajęła załoga Fińska także STAR-em 4x4 Unistar
(c)www.hardtrucks.lap.pl
GG: 6339605
Samochód: STAR 244 GBA Pożarniczy
mam prośbę
proszę kolegów o wstawienie kilku zdjęć innych wyrobów firmy UNISTAR oraz o podanie linków gdzie mogę znależc zdjećia pojazdów UNISTAR
dla mnie to bardzo ważne
pozdrawiam
_________________ Z wojskowym pozdrowieniem CZOŁEM
Lokalizacja: "Łódź moim miastem, gdzie mnie nie zdziwi nic" - O.S.T.R.
UNISTAR brał też udział w wyścigach racetruck. Odnosił małe, bo małe ale jakieś tam sukcesy m.in. na torze Hungaroring. Jak znajdę to wrzucę tu jego fotkę.
_________________ .:MERCEDES - TRUCK OF THE EVERY YEARS:. NIE UDZIELAM PORAD N/T. PTTM VIA E-MAIL & GG
Taka ciekawostka, w roku 92" w pismie auto international, przez kilka numerów ukazywał się dziennik Juliana Obrockiego, jednego z pilotów którzy brali udział w rajdzie na takim właśnie starze 266 w 1988 roku. Bardzo fajna historia. Jak wspominał autor samochód swietnie prowadził się po pustyni miał jeden mankament słabiutki silnik, te 150 koni przy 800 KM którymi dysponowały np dafy z góry stawiało stara na przegranej pozycji, to były jednak inne czasy, w FSC starachowice pracowali pasjonaci którzy udowadniali że star nadaje sie na każde drogi...
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 0 gości