Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Jelcz 3w642

Witam wszystkich,mam pewien problem,tata mój prowadzi niewielką działalność ( dwie wywrotki i kop-ład)i tu rodzi się pytanie jak ma prawnie wyglądać zatrudnienie mnie żebym mógł legalnie jeździć tymi wywrotkami chodzi mi jaką muszę mieć z tatą umowę (lub jakieś zaświadczenie,oświadczenie itp) żeby było bez dodatkowych opłat, dodam że auta mamy na potrzeby własne a ja ubezpieczony jestem w KRUSie. Czy ja jako syn właściciela auta muszę coś takiego posiadać czy jestem jak zwykły obcy człowiek którego sie zatrudnia jako kierowca,czy można to jakoś obejść. Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Musisz być normalnie zatrudniony w firmie ojca jako kierowca. Umowa o pracę.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Jelcz 3w642

a co z innymi umowami np umowa zlecenie albo jakaś cywilno prawna żeby opłat nie było bo wiadomo że właścicielem jest mój tata.a jak by to wyglądało jak bym usługi świadczył jako kierowca,oczywiście mając własną działalność?

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Musisz być zatrudniony, ale nie musi to być stanowisko kierowcy, możesz być na stanowisku sekretarki ale mając uprawnienia będziesz jeździł samochodem. Przerabiałem podobny temat, ciężarówka ojca, ja na krusie i nic innego jak trzeba by było zatrudnić. Rozwiązałem to w ten sposób że auto przeszło na mnie, kupuje towar od firmy ojca i sprzedaję jako swój(inny profil działalności jak Twoja) a ja jestem póki co na podwójnym krusie.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Jeśli jesteś na KRUSie, to tata zapłaci tylko składkę zdrowotną, coś ok 290 - 300zł/mc.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Użytkownik

Użytkownik

Możesz założyć także własna działalność o której wspomniałeś i świadczyć tacie usługi. W tym przypadku byłaby to usługa kierowania pojazdem. Wystawiasz np. jedną fakturę w miesiącu i płacisz najniższa stawkę ubezpieczenia przez 2 lata. W pełni legalne i bez zbędnych kosztów.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tomek - w zasadzie powinienes byc zatrudniony na umowe o prace.
ale dla najblizszej rodziny jest kruczek w prawie.
mianowicie taka rodzina w ramach pomocy moze wykonac jakas prace w rodzinnej firmie.czy "syn" jest najblizsza rodzina w swietle prawa, nie wiem. wiem ze "zona " lub " maz " jest.to musialbys pogadac z jakims prawnikiem.

kazda inna umowa ( oprocz umowy o prace ) jest dopuszczalna o ile twoj tata posiada licencje na przewoz rzeczy ( o o takim przewozie piszemy, prawda? )
Cytuj:
misiun3

Możesz założyć także własna działalność o której wspomniałeś i świadczyć tacie usługi. W tym przypadku byłaby to usługa kierowania pojazdem. Wystawiasz np. jedną fakturę w miesiącu i płacisz najniższa stawkę ubezpieczenia przez 2 lata. W pełni legalne i bez zbędnych kosztów.
ale w takim przypadku musi posiadac licencje na przewoz rzeczy ( tata musi posiadac )

Raportuj posty jeśli łamia regulamin

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10770724

Jak to z tym kruczkiem? Bo tata ma firme przewozową i ma licencje i te wszystkie dokumenty. Ja mam całe prawojazdy wraz z KW i teraz moje pytanie. Chce jezdzic przez jakis miesiąc u niego jako kierowca. Musze byc zatrudniony? Co ITD bedzie sprawdzać wrazie kontroli? Musze mieć tarcze? Czas pracy obowiązuje? Co z zaswiadczeniem o nieprowadzeniu pojazdu? Kto mi je musi wystawic?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Masz PJ i KW i pytasz o takie rzeczy. Wróżę ci świetlaną karierę kierowcy z taką wiedzą.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Bardzo dziekuje. Gdybym był zatrudniony to ok ale jako pomoc to nie wiem jak ma wygladac. Chodzi mi o zaswiadczenie. Czy mam sobie sam wypisac to zaswiadczenie czy tata jako wlasciciel firmy.

Cytuj:
Bardzo dziekuje. Gdybym był zatrudniony to ok ale jako pomoc to nie wiem jak ma wygladac. Chodzi mi o zaswiadczenie. Czy mam sobie sam wypisac to zaswiadczenie czy tata jako wlasciciel firmy.
Po pierwsze - proszę pisać bez błędów ortograficznych.
Po drugie - skoro zrobiłeś prawo jazdy, KW to powinieneś wiedzieć jakie dokumenty masz mieć przed wyjazdem w trasę.
Po trzecie - nawet jeśli nie wiesz, a Twój ojciec prowadzi firmę to ma certyfikat i wie jakie warunki powinien spełniać kierowca pracujący dla niego.

Nie obruszaj się więc, jeśli ktoś w dobitny sposób kwituje stan Twojej wiedzy.

A tak na marginesie - jak sobie wyobrażasz Twoją działalność w firmie ojca? Skoro jesteś (w co wątpię) kierownikiem, doradcą d/s transportu to sobie sam wystaw dokumenty. Jeśli nie - jesteś tylko zwykłym pracownikiem i to Twój ojciec odpowiada za wystawienie wszystkich papierów.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ok. O to mi chodziło.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 666
Samochód: TYR

Cytuj:
Chce jezdzic przez jakis miesiąc u niego jako kierowca. Musze byc zatrudniony?
Nie musisz.Może byc umowa o dzieło, umowa-zlecenie.
Cytuj:
Co ITD bedzie sprawdzać wrazie kontroli?
Wszystkie dokumenty potrzebne przy transporcie ( zarówno dokumenty kierowcy,ładunku jak i pojazdu )
Cytuj:
Musze mieć tarcze? Czas pracy obowiązuje?
Tarcz hamulcowych nie potrzebujesz.
Czas pracy, oraz czas jazdy obowiązuje
Cytuj:
Co z zaswiadczeniem o nieprowadzeniu pojazdu? Kto mi je musi wystawic?
Zaświadczenie musi być. Wystawia je posiadacz licencji lub certyfikatu, lub osoba przez nich wyznaczona

A co się tyczy tego:"cytat:[...]bede, jak tylko wy- moderatorzy - zaczniecie go przestrzegac.poki co, bede bral z was przyklad ( bo tak byc przeciez powinnno - nieprawdaz?)"napiszę krótko: rób tak dalej, czekaj końca...
Znaczy - robisz jak moderator = masz bana ;)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Cytuj:
W przypadku transportu na potrzeby własne nie ma takiej możliwości - kierowca musi być zatrudniony w firmie na etacie.

Firmy posiadające transport na potrzeby własne działają na zupełnie innych zasadach niż typowe firmy transportowe (m. in. nie ma żadnych doradców, certyfikatów, licencji, baz, warsztatów itp, itd).

Podstawowe warunki są takie, że osoba kierująca pojazdem w takiej firmie musi być zatrudniona na etacie w owej firmie i nie ma opcji, że jakaś umowa o dzieło czy zlecenie (Wiem to, bo to SPRAWDZIŁEM osobiście a nie słyszałem od wujka czy dziadka - odszukałem odpowiednie przepisy i ich interpretację a także odbyłem trzykrotnie rozmowę z osobą z ITD).
Urlopówkę wystawia właściciel firmy lub osoba przez niego upoważniona. Obowiązują wszystkie przepisy dotyczące czasu pracy kierowcy. Jeśli zaś kierowanie pojazdem jest zadaniem dodatkowym a np. podstawową pracą jest operowanie koparką i kieruje się autem tylko przy jej przewożeniu z jednej budowy na drugą to też trzeba pilnować czasu pracy ale myślę, że ITD nie bardzo będzie w stanie sprawdzić jak długo się pracowało koparką zanim się wsiadło za kółko ciągnika.

Jak to jest w kwestii zatrudnienia przez najbliższego członka rodziny - nie wiem ale wydaje mi się, że też można to sprawdzić.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 666
Samochód: TYR

Cytuj:

Jak to jest w kwestii zatrudnienia przez najbliższego członka rodziny - nie wiem ale wydaje mi się, że też można to sprawdzić.
Tylko w relacji : mąż - żona, lub żona - mąż nie potrzeba mieć umowy o pracę.reszta jw

A co się tyczy tego:"cytat:[...]bede, jak tylko wy- moderatorzy - zaczniecie go przestrzegac.poki co, bede bral z was przyklad ( bo tak byc przeciez powinnno - nieprawdaz?)"napiszę krótko: rób tak dalej, czekaj końca...
Znaczy - robisz jak moderator = masz bana ;)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dla ITD, Drogówki czy nawet Marszałka Sejmu nie jest ważne czy jesteś SYNEM, DZIADKIEM czy nawet Biskupem :!: MASZ MIEĆ aktualne papiery tak jak każdy Kierowca :!: :!: :!:

Sprawy finansowo-rozliczeniowe możecie sobie ustalić jak Wam się tylko podoba, aby Urząd Skarbowy się tylko nie czepiał :!:

Jeśli Twój Ojciec ma "firmę", to zapewne ktoś dla niego prowadzi także rozliczenia finansowe :?:
Ten ktoś/firma rozliczeniowa powinna znać aktualne przepisy co do systemu zatrudnienia :!:

Jak to zwykle bywa, w firmach rodzinnych dochodzi do przekrętów :mrgreen: pilnuj tylko papierów, a o drobiazgi się nie martw...
Chyyyyba, że ojciec wcale nie chce Ciebie zatrudniać, aby.......
Ale to już Twój problem.

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]