Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 sie 2013, 16:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 105

No właśnie jak to jest... wiemy że np. baza firmy czy tereny załadunków nie są drogami publicznymi...
Zgodnie z treścią artykuł 4/561/2006/WE przewóz drogowy oznacza każdą podróż odbywaną w całości lub części po drogach publicznych przez pojazd. A droga publiczna to droga krajowa, wojewódzka, powiatowa i gminna. Wychodzi na to że może ktoś (nawet bez uprawnień) jeździć moim samochodem w celach załadunkowych bez problemu po terenie firmy, bo tam nie obowiązuje rozp.561.
Ale jeśli ja przyjechałem na firmę, wyciągnąłem kartę i poszedłem odpoczywać do pokoju dla kierowców. Nagle wychodzi że nie ma kto podjechać pod rampę, ja mogę to zrobić dla zabawy bo i tak mi się nudzi... Przecież nie wykonuję w tedy przewozu po drogach publicznych w całości lub części. Czy w razie wypadku (na terenie bazy) będą jakieś konsekwencje że ja nie odpoczywam prawidłowo ???

Czy jeśli przyjeżdżam po trasie na bazę firmy w celu odebrania odpoczynku tygodniowego a muszę umyć samochód (czyli muszę np. przestawić parę razy auto) robię to na OUT czy nie jest to przerwanie odpoczynku... no chyba nie skoro rozp.561 nie obowiązuje, wiadomo na drodze nikt mi nie zrobi nic, bo ja potem zrobię wpis manualny i jestem czysty... Ale czy podczas kontroli na firmie nikt nie będzie dociekał dlaczego było OUT w tym czasie. Czy nie trzeba tego np. opisać na wydruku kto co i kiedy robił z samochodem gdy ta opcja była włączona?
Czy po prostu nikt nic za to nie może zrobić bo nie podlega to żadnym zapisom i jak jest OUT to nawet dzieci mogą jeździć np. na terenie bazy i nikogo nie powinno to obchodzić... ?

Post Wysłano: 14 sie 2013, 17:45

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

przeczytaj dokładnie co sam napisałeś i tam w zupełności znajdziesz odpowiedź na pytanie co to jest przewóz oraz co to jest pauza.
nie musisz opisywac co działo się z samochodem masz mieć opisane co działo sie z tobą - samochodowi daj spokój i na pauzie nie myj pojazdu szkoda czasu.

Post Wysłano: 19 sie 2013, 19:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 105

Cytuj:
- samochodowi daj spokój i na pauzie nie myj pojazdu szkoda czasu.
Bardziej chodziło mi o to że np. zjeżdżam na bazę aby szybko wykręcić konieczne 45h przez weekend, i dalej w drogę. Ale Przyjeżdżam o 2 w nocy wyjepany jak młotek po stukaniu. To po co mam myć po nocach jak mogę się wyspać i w dzień umyć jeżdżąc na OUT, bo gdybym rejestrował czas pracy to nici z pauzy 45h...
Nie bój o moje pauzy, nikogo nie dorabiam tym... i bardziej pytam " a tak z ciekawości"

Post Wysłano: 19 sie 2013, 19:41

Użytkownik

Użytkownik

mi zawsze inspektorzy mówili, że interesuje ich to co jest ZAPISANE na tarczce czy karcie, a co w rzeczywistości robisz ......

Post Wysłano: 19 sie 2013, 19:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Co sądzicie o tej poradzie z artykułu.....biorąc pod uwagę komentarze pod artykułem.
Czy faktycznie tak można wykorzystać funkcje OUT ?
Aha jeszcze jedno czy w tachografie VDO Siemens funkcja "FIRMA" to to samo co "OUT"w stoneridge ?

http://www.viggencopy.vot.pl/index.php? ... &Itemid=71

https://youtu.be/s5GwCxFeTlo

Post Wysłano: 19 sie 2013, 20:07

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Co sądzicie o tej poradzie z artykułu.....biorąc pod uwagę komentarze pod artykułem.
Czy faktycznie tak można wykorzystać funkcje OUT ?
Aha jeszcze jedno czy w tachografie VDO Siemens funkcja "FIRMA" to to samo co "OUT"w stoneridge ?

http://www.viggencopy.vot.pl/index.php? ... &Itemid=71

tylko mały cytat z artykułu zresztą świadomie pominięty przez autora:

przewóz drogowy oznacza każdą podróż odbywaną w całości lub części po drogach publicznych przez pojazd,(...)

i tyle komentarza .

Post Wysłano: 24 sie 2013, 19:30

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH13

Ale jest jedno ale
Kierowca musi mieć mozliwość odebrania odpoczynku dobowego w miejscu innym niz kabina kierowcy.
Ciekawe gdzie ?
Inspektorowi mozna próbować wztłumaczyć, ze kierowca sobie lezał pod krzakiem malin, gdy magazynier ładował auto. ale inspektorowi BAG wytłumaczyć juz będzie problem.

Post Wysłano: 24 sie 2013, 23:09

Użytkownik

Użytkownik

GG: 666
Samochód: TYR

Cytuj:
Art4
g) „dzienny okres odpoczynku” oznacza dzienny okres,
w którym kierowca może swobodnie dysponować
swoim czasem i obejmuje „regularny dzienny okres
odpoczynku” lub „skrócony dzienny okres odpoczynku”:
Czyli włączam funkcje OUT, kluczyki do portiera a ja na dyskoteke.
Co mam tłumaczyć BAGowcom?
Po powrocie z dyskoteki robie wpis manualny i koniec tematu

A co się tyczy tego:"cytat:[...]bede, jak tylko wy- moderatorzy - zaczniecie go przestrzegac.poki co, bede bral z was przyklad ( bo tak byc przeciez powinnno - nieprawdaz?)"napiszę krótko: rób tak dalej, czekaj końca...
Znaczy - robisz jak moderator = masz bana ;)

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]