Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 wrz 2013, 15:08

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10157934
Samochód: Fiat Ducato / DAF XF

Witam wszystkich. Zakładam ten temat, ponieważ mam wątpliwości co do pewnej spr. Mianowicie jestem posiadaczem Busa z przyczepą o łącznej DMC 5.5 tony. Jeżeli chciał bym wykonywać tym zespołem pojazdów usługi w zakresie transportu międzynarodowego, to czy potrzebuje licencję na międzynarodowy transport drogowy? Czy można to jakoś obejść? Z góry dziękuję za pomoc.

Post Wysłano: 08 wrz 2013, 15:26

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Witam wszystkich. Zakładam ten temat, ponieważ mam wątpliwości co do pewnej spr. Mianowicie jestem posiadaczem Busa z przyczepą o łącznej DMC 5.5 tony. Jeżeli chciał bym wykonywać tym zespołem pojazdów usługi w zakresie transportu międzynarodowego, to czy potrzebuje licencję na międzynarodowy transport drogowy? Czy można to jakoś obejść? Z góry dziękuję za pomoc.
wykonując usługi transportowe takim zestawem podlegasz pod ustawę o transporcie drogowym - wię tez musisz posiadać "licencję".
jest uchwalona nowelizacja ustawy więc zapoznaj się z nią.

http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dn ... -drogowym/

za www.prawo.legeo.pl

Post Wysłano: 08 wrz 2013, 15:39

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuję za pomoc. Jeszcze takie pytanie, gdybym jeździł samym busem to też potrzebna licencja??

Post Wysłano: 08 wrz 2013, 15:41

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Dziękuję za pomoc. Jeszcze takie pytanie, gdybym jeździł samym busem to też potrzebna licencja??
jeżeli masz pojazd do 3.5 tony dmc nie potrzebujesz licencji.
wynika to z ustawy.(naprawdę przeczytaj to nie boli).

Post Wysłano: 08 wrz 2013, 19:12

Użytkownik

Użytkownik

A jeżeli, firma wytwarzająca jakiś produkt, bd dostarczała go do klientów na terenie całej Europy, samochodem o DMC 7.5T, to potrzebuje licencje?

Post Wysłano: 08 wrz 2013, 19:16

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
A jeżeli, firma wytwarzająca jakiś produkt, bd dostarczała go do klientów na terenie całej Europy, samochodem o DMC 7.5T, to potrzebuje licencje?
jeżeli nie wykonujesz przewozu zarobkowego to nie musisz mieć licencji tylko zezwolenie na przewozy własne.

Post Wysłano: 08 wrz 2013, 19:26

Użytkownik

Użytkownik

Tak, przewóz w tym przypadku nie był by zarobkowy, ale już handel tak :lol:
A jaki dokument potrzebny był by na drogę? CMR czy coś?

Post Wysłano: 08 wrz 2013, 19:50

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Tak, przewóz w tym przypadku nie był by zarobkowy, ale już handel tak :lol:
A jaki dokument potrzebny był by na drogę? CMR czy coś?
na pewno taki że jesteś właścicielem towaru, gdzie będzie podana ilośc, masa, nadawca, odbiorca itd....

Post Wysłano: 09 wrz 2013, 0:30

Użytkownik

Użytkownik

GG: 666
Samochód: TYR

Oraz zaświadczenie od starosty
Cytuj:
4)niezarobkowy przewóz drogowy - przewóz na potrzeby własne - każdy przejazd pojazdu po drogach publicznych z pasażerami lub bez, załadowanego lub bez ładunku, przeznaczonego do nieodpłatnego krajowego i międzynarodowego przewozu drogowego osób lub rzeczy, wykonywany przez przedsiębiorcę pomocniczo w stosunku do jego podstawowej działalności gospodarczej, spełniający łącznie następujące warunki:
a)pojazdy samochodowe używane do przewozu są prowadzone przez przedsiębiorcę lub jego pracowników,
b)przedsiębiorca legitymuje się tytułem prawnym do dysponowania pojazdami samochodowymi,
c)w przypadku przejazdu pojazdu załadowanego - rzeczy przewożone są własnością przedsiębiorcy lub zostały przez niego sprzedane, kupione, wynajęte, wydzierżawione, wyprodukowane, wydobyte, przetworzone lub naprawione albo celem przejazdu jest przewóz osób lub rzeczy z przedsiębiorstwa lub do przedsiębiorstwa na jego własne potrzeby, a także przewóz pracowników i ich rodzin,
i dalej Art5 UoTD

A co się tyczy tego:"cytat:[...]bede, jak tylko wy- moderatorzy - zaczniecie go przestrzegac.poki co, bede bral z was przyklad ( bo tak byc przeciez powinnno - nieprawdaz?)"napiszę krótko: rób tak dalej, czekaj końca...
Znaczy - robisz jak moderator = masz bana ;)

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]