Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 03 sie 2013, 12:33

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Fotoradar zrobił mi zdjęcie, pracuje u człowieka, który posiada firmę i ma kilka aut. Zdjęcie przyjdzie na jego adres, ale czy mandat będzie z dokumentem na wskazanie sprawcy zdarzenia, czy imienny na niego samego, jako, że auto jest zarejestrowane na szefa?

Post Wysłano: 03 sie 2013, 12:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1351870
Samochód: FH460 Globetrotter

Przyjdzie o wskazanie kierowcy, który jechał wtedy.

Post Wysłano: 03 sie 2013, 12:38

Użytkownik

Użytkownik

Jeżeli szef nie będzie w stanie wskazać sprawcy, a mandat będzie wynosił 300zł i 6 pkt karnych to będzie on musiał zapłacić 500zł bez żadnych punktów?

Post Wysłano: 05 sie 2013, 20:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 666
Samochód: TYR

Tak

A co się tyczy tego:"cytat:[...]bede, jak tylko wy- moderatorzy - zaczniecie go przestrzegac.poki co, bede bral z was przyklad ( bo tak byc przeciez powinnno - nieprawdaz?)"napiszę krótko: rób tak dalej, czekaj końca...
Znaczy - robisz jak moderator = masz bana ;)

Post Wysłano: 05 sie 2013, 20:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Cytuj:
Jeżeli szef nie będzie w stanie wskazać sprawcy, a mandat będzie wynosił 300zł i 6 pkt karnych to będzie on musiał zapłacić 500zł bez żadnych punktów?
Ręki uciąć sobie nie dam, ale wydaje mi się, że w takiej sytuacji jest +100 zł tylko do należnej kwoty.

Post Wysłano: 06 sie 2013, 22:00

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Ręki uciąć sobie nie dam, ale wydaje mi się, że w takiej sytuacji jest +100 zł tylko do należnej kwoty.

Jest to bardzo możliwe, dwa tygodnie temu dostałem zdjęcie ze śmietnika - 100zł i 2 pkt lub 200zł. 500 zł jest to chyba najwyższy wymiar kary jeżeli chodzi o brak punktów

Post Wysłano: 07 sie 2013, 8:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9870144
Samochód: Scania R450

Bratu fotoradar zrobił zdjęcie 89/50, kwoty za wykroczenie nie pamiętam ale za niewskazanie kierowcy widniało tylko 200zł grzywny do uiszczenia.

Post Wysłano: 09 sie 2013, 12:29

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH 460

Właściciel auta dostanie pisemko z formularzem który powinien wypełnić, każda straż wiejska może mieć inny wzór, ale przeważnie wygląda to tak, że albo w pierwszej części formularza podaje się dane kierowcy, albo w części drugiej osoby która użytkowała pojazd (ale niekoniecznie była kierowcą) i do niej strażnicy teksasu mają się zwracać o wskazanie sprawcy. Jeśli nie chcesz żeby Cię wskazał jako kierującego, a stary kręci nosem i nie chce załatwiać sprawy bez podania sprawcy, to niech wskaże Cię jako użytkownika pojazdu, wtedy będzie czysty a podobne pisemko za jakiś czas przyjdzie do Ciebie i wtedy sam albo nie wskazujesz sprawcy, albo podasz dane kierującego. Tylko trzeba uważać w którą część formularza wpisujesz dane, żeby się nie okazało że przez pomyłkę wskazałeś się jako sprawca. Mandat za niewskazanie sprawcy to maksymalnie 500 zł i może być loteria czy dostaniesz mniej czy więcej niż gdybyś zapłacił mandat. Ja nie wskazałem sprawcy 2 razy i za każdym razem dostałem do zapłacenia mniej niż wynosił mandat (w obu przypadkach chodziło o mandaty 200 zł i 4 punkty, ostatecznie za pierwszym razem zapłaciłem stówkę, za drugim 150 zł jeśli dobrze pamiętam), ale różnie może być. Generalnie jeśli dostałeś fotkę od straży gdzieś w swojej okolicy to nie pokazuj że masz ich w dupie tylko przejedź się i sprzedaj jakąś wiarygodną bajeczkę np o pożyczeniu busa od szefa na przeprowadzkę, jeździłeś Ty, ojciec i szwagier, nie migasz się od kary ale nie jesteś w stanie wskazać sprawcy itp, pogadasz jak człowiek to masz większe szanse na mały mandat.

Post Wysłano: 09 sie 2013, 13:20

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: 2xr420 r500 r580

U mnie kierowca dostał 2 mandaty w tamtym miechu.
W 1 przypadku przeszło bez punktów zapłaciłem 100 czy tam 200 więcej bez wskazania bo auto było do 3,5 dmc.

Mylsałem ze w 2 przypadku będzie tak samo ale jechał autem o dmc 15 ton.
I na tych kwitakach pisało ze opcja o niewksaniu jest tylko w przypadku aut o dmc do3,5 tony.
Ponieważ tam nie ma urządzenia rejestrującego czas pracy czyt tachografu.
Pisało wyraźnie ze jeśli auto posiada tacho to jestem zobowiązany wskazania osoby ponieważ na pewno muszę wiedzieć kto wtedy tym autem kierował.

Post Wysłano: 09 sie 2013, 13:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Mogłeś odpisać, że jezdzicie bez kart i na magnesach :)

Post Wysłano: 10 sie 2013, 12:04

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH 460

Cytuj:
na tych kwitakach pisało ze opcja o niewksaniu jest tylko w przypadku aut o dmc do3,5 tony.
Ponieważ tam nie ma urządzenia rejestrującego czas pracy czyt tachografu.
Pisało wyraźnie ze jeśli auto posiada tacho to jestem zobowiązany wskazania osoby ponieważ na pewno muszę wiedzieć kto wtedy tym autem kierował.
Mogą sobie tam wpisać co chcą, tak samo jak Ty możesz im odpisać co Ci się żywnie podoba. Będziesz chciał to im wskażesz sprawcę, nie będziesz chciał to nie wskażesz, albo zwyczajnie im nie odpowiesz i nie musisz się tłumaczyć dla czego, a poza mandatem za niewskazanie sprawcy mogą Ci naskoczyć i rodzaj pojazdu nie ma tu nic do rzeczy. Tak samo jak nie musisz wypełniać całego formularza, jeśli wskazujesz sprawcę to masz podać dane umożliwiające jego identyfikację, a w rubrykach "miejsce zatrudnienia" czy "dochody" możesz nawet wpisać "g... was to obchodzi", bo żadna straż wiejska nie ma prawa żądać od Ciebie takich informacji, wystarczy imię, nazwisko i adres, ewentualnie pesel, (ale pożyczając komuś auto nie musisz przecież go znać)

Post Wysłano: 19 wrz 2013, 20:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10770724

Po jakim czasie nastepuje przedawnienie zdjecia z fotoradaru?

Post Wysłano: 20 wrz 2013, 5:06

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 124 200D

180dni mają na wystawienie mandatu

Post Wysłano: 20 wrz 2013, 17:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10770724

Jeśli miałem zdjęcie 29 grudnia a pierwszy list i wskazanie sprawcy przszlo kolo maja (wybrałem nie wiem kto jechal) i teraz w wrzesniu przyszlo zebym sie wstawil w ITD jako swiadek to czy juz jest przedawnienie?

Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]