Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Witam, mam prawo jazdy kategorii C i zrobiony na starych zasadach kurs na przewóz rzeczy.I tu moje pytanie Czy muszę odnawiać te uprawnienia ? Dodam jeszcze,że kurs robiłem na starych zasadach i odkąd zrobiłem uprawnienia to nie pracuję w tym zawodzie ( robiłem z myślą,że może kiedyś się przyda jak będę zmieniał prace ) na najbliższe kilka lat nie zanosi się ,że usiądę za kierownicą ciężarówki.Dlatego pytam,czy trzeba mieć kontynuację kursu na przewóz rzeczy,czy jak będę miał taką potrzebę ( zmiana pracy i.t.d. ) to wtedy się zapiszę na kurs dokształcający,czy będę musiał zrobić od podstaw te uprawnienia.
Bardzo proszę o pomoc i Pozdrawiam

Użytkownik

Użytkownik

GG: 666
Samochód: TYR

Nie musisz.
Na chwilę obecną ( stan prawny ) wystarczy że przed podjęciem pracy zrobisz SZKOLENIE OKRESOWE
Oczywiście oprócz tego wymiana PJ na zawodowe ( kod 95 )

Wszystko to zależy jednak od tego kiedy zdobyłeś uprawnienia na kat C lub D

A co się tyczy tego:"cytat:[...]bede, jak tylko wy- moderatorzy - zaczniecie go przestrzegac.poki co, bede bral z was przyklad ( bo tak byc przeciez powinnno - nieprawdaz?)"napiszę krótko: rób tak dalej, czekaj końca...
Znaczy - robisz jak moderator = masz bana ;)

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Nie musisz.
Na chwilę obecną ( stan prawny ) wystarczy że przed podjęciem pracy zrobisz SZKOLENIE OKRESOWE
Oczywiście oprócz tego wymiana PJ na zawodowe ( kod 95 )

Wszystko to zależy jednak od tego kiedy zdobyłeś uprawnienia na kat C lub D

prawko zdałem 05.09.2008 r. a data wydania zaświadczenia o ukończeniu kursu to 05.11.2008 r.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Kierowcy wykonujący przewóz drogowy osób lub rzeczy są zobowiązani odbyć pierwsze szkolenie okresowe i uzyskać wymagany wpis do prawa jazdy w terminie do dnia:

6) 10 września 2014 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 10 września 2009 r.
Czyli tak.
Do 10 września 2014 r możesz pracować na "starym"pj i wg wcześniejszych zasad.
Tzn - pracodawca wystawia ci zaświadczenie o odbytym kursie, oraz ważnych badaniach lekarskich ( lekarz medycyny pracy i badanie psychotechniczne )

Po 10 września 2014r aby pracować jako kierowca zawodowy MUSISZ zrobić szkolenie okresowe oraz wymienic pj za zawodowe ( z kodem 95 )
Jeśli orzeczenie i psychotesty będą ważne to nie musisz ich powtarzać, ale wbiją ci w pj date z tych papierków, i w sumie dość szybko znów bedziesz musiał wymienić pj.
Dlatego zazwyczaj każdy robi wszystko na raz

A co się tyczy tego:"cytat:[...]bede, jak tylko wy- moderatorzy - zaczniecie go przestrzegac.poki co, bede bral z was przyklad ( bo tak byc przeciez powinnno - nieprawdaz?)"napiszę krótko: rób tak dalej, czekaj końca...

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Kierowcy wykonujący przewóz drogowy osób lub rzeczy są zobowiązani odbyć pierwsze szkolenie okresowe i uzyskać wymagany wpis do prawa jazdy w terminie do dnia:

6) 10 września 2014 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 10 września 2009 r.
Czyli tak.
Do 10 września 2014 r możesz pracować na "starym"pj i wg wcześniejszych zasad.
Tzn - pracodawca wystawia ci zaświadczenie o odbytym kursie, oraz ważnych badaniach lekarskich ( lekarz medycyny pracy i badanie psychotechniczne )

Po 10 września 2014r aby pracować jako kierowca zawodowy MUSISZ zrobić szkolenie okresowe oraz wymienic pj za zawodowe ( z kodem 95 )
Jeśli orzeczenie i psychotesty będą ważne to nie musisz ich powtarzać, ale wbiją ci w pj date z tych papierków, i w sumie dość szybko znów bedziesz musiał wymienić pj.
Dlatego zazwyczaj każdy robi wszystko na raz
Witam ponownie dzięki za pomoc :D
Czyli jak na razie nie pracuję jako kierowca to nie muszę mieć ciągłości szkolenia okresowego ?
A jak kiedyś będę chciał pracować jako kierowca to będzie trzeba zrobić szkolenie okresowe i wymienić prawo jazdy + badania psychotesty i.t.d.
Proszę mi napisać czy dobrze zrozumiałem ?
Pozdrawiam

Użytkownik

Użytkownik

Dobrze

Użytkownik

Użytkownik

Dobrze zrozumiales, do tego wszystkiego - jeśli będziesz chciał pracowac to jeszcze musisz wyrobić karte kierowcy.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Dobrze zrozumiales, do tego wszystkiego - jeśli będziesz chciał pracowac to jeszcze musisz wyrobić karte kierowcy.
po co mu karta kierowcy?

Użytkownik

Użytkownik

Wielkie dzięki wszystkim za szybką pomoc :D Proszę napiszcie mi ile na dzień dzisiejszy kosztuje szkolenie okresowe+psychotesty+wymiana prawa jazdy i.t.d. tak dla informacji :wink:
jeszcze raz wielkie dzięki i
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mercedes Actros 1845

Szkolenie od 350 zł w górę, psychotesty od 80 zł, lekarz (komplet badań) od 150 zł
Wymiana prawka 100,50 zł
Ceny w śląskim rejonie

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: AFN

Cytuj:
Szkolenie od 350 zł w górę, psychotesty od 80 zł, lekarz (komplet badań) od 150 zł
Wymiana prawka 100,50 zł
Ceny w śląskim rejonie
To super, że jesteś zorientowany bo właśnie sam muszę zacząć robić właśnie taki komplet. Gdzie robiłeś na śląsku?

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
po co mu karta kierowcy?
Karta kierowcy – dla kierowców wykonujących przejazdy samochodami wyposażonymi w tachografy cyfrowe w celu rejestracji czasu i przebiegu jazdy.

Użytkownik

Użytkownik

Ale to jest opcja, a nie konieczność

Użytkownik

Użytkownik

a tacho cyfrowe obowiązkowo montowane jest w autach od jakiego rocznika i jakiej masy ?

http://www.gofin.pl/17,2,119,115845,tac ... owych.html

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mercedes Actros 1845

Cytuj:
Cytuj:
Wymiana prawka 100,50 zł
Ceny w śląskim rejonie
To super, że jesteś zorientowany bo właśnie sam muszę zacząć robić właśnie taki komplet. Gdzie robiłeś na śląsku?
Szkolenie robiłem w Mikołowie, badania psycho w Rudzie Śl. a lekarz w Zabrzu.
Teraz też można w Zabrzu zrobić psychotesty, bo od dwóch miesięcy są w nowym budynku.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Renault

Witam. Podpinając się pod temat Chciałem się dowiedzieć jak to jest naprawdę z tym terminem ważności ukończonego Kursu na przewóz rzeczy. Z tego co pamiętam był on bezterminowy a teraz coraz więcej osób mi mówi że był on ważny tylko 5 lat. Ja taki kurs ukończyłem w sierpniu 2008r. Z tego co wiem to P J muszę wymienić do 10 września 2014r. I teraz moje pytanie czy mogę jeździć do września 2014 posiadając ukończony kurs z sierpnia 2008r? Chcąc jeździć muszę już teraz zrobić: szkolenie okresowe(minęło 5 lat od ukończenia KPR), nowe badania psychotechniczne, lekarskie i nowe PJ z wpisem z tyłu?

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]