Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 16 paź 2013, 20:38

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: sprinter bliźniak + laguna II +clio

Witam Mam do was pytanie czysto teoretyczne.. Zakładając, że posiadam prawo jazdy tylko kat b i c niestety nie zdane (poprawka egzaminu) ale posiadam świadectwo kwalfikacjii oraz badania. Jakie Podczas kontroli drogowej (policja bądź itd) czekały by mnie konsekwencje za jazdę bez podkategorii C i nie witego w prawo jazdy świadectwa kwalfikacji (bo jak nie ma podkat. C to trudno żeby świadectwo było wbite)

Uprzedzając dziwne domysły to pytam czysto teoretycznie...

Czy mandat będzie tak jak za brak pod kat czyli 300 zl ? ?

Post Wysłano: 16 paź 2013, 20:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 636485
Samochód: FH12

nie 300zl tylko 500zl i zakaz dalszej jazdy, 300zl jest za brak prawka na motocykl.
I jezeli samochod ktory prowadziles byl z jakiejs firmy to i podejrzewam ze do wlasciciela tez moga sie przyczepic.

Post Wysłano: 16 paź 2013, 20:49

Użytkownik

Użytkownik

albo ja się mylę? Jak zostałem zatrzymany autem do 3.5 t z lawetą 2 t czyli B+E to zostałem ukarany mandatem 300 zł za brak pod kat.... 300 czy 500 zł mandat ale czy coś więcej z tego może być? kwalfikacje mam, badania psychotesty itd też mam, Adr-y podstawowe posiadam, hds również ale to mi chyba nic nie da prawda?

Post Wysłano: 16 paź 2013, 20:56

Użytkownik

Użytkownik

GG: 666
Samochód: TYR

A jak myślisz?

Czy mając uprawnienia na sprzęt budowlany ( koparki, spychy, ładowarki ) które ważą przecież więcej niż 3,5T to można jeździć autami pow 3,5T ?

Więc to pytanie
Cytuj:
kwalfikacje mam, badania psychotesty itd też mam, Adr-y podstawowe posiadam, hds również ale to mi chyba nic nie da prawda?
jest chyba trochę z kosmosu.
Cytuj:
Jak zostałem zatrzymany autem do 3.5 t z lawetą 2 t czyli B+E to zostałem ukarany mandatem 300 zł za brak pod kat
No i pozwolili ci jechać dalej?

A co się tyczy tego:"cytat:[...]bede, jak tylko wy- moderatorzy - zaczniecie go przestrzegac.poki co, bede bral z was przyklad ( bo tak byc przeciez powinnno - nieprawdaz?)"napiszę krótko: rób tak dalej, czekaj końca...
Znaczy - robisz jak moderator = masz bana ;)

Post Wysłano: 16 paź 2013, 21:03

Użytkownik

Użytkownik

tak zostałem ukarany mandatem 300 zł bez punktów karnych i odjechałem dalej... Policjant uzasadnił mandat tak, że prawo jazdy posiadam a nie mam pod kat czyli w tym przypadku E (b+e)

Post Wysłano: 16 paź 2013, 21:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
tak zostałem ukarany mandatem 300 zł bez punktów karnych i odjechałem dalej... Policjant uzasadnił mandat tak, że prawo jazdy posiadam a nie mam pod kat czyli w tym przypadku E (b+e)
Ja kiedys czyli ze 3 lata temu jak mialem tylko B mialem taka sama sytuacje tez ciągnełem lawete ale dostalem 500zl i zakaz dalszej jazdy, czyli zalezy na kogo trafisz.

Post Wysłano: 16 paź 2013, 21:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
nie 300zl tylko 500zl i zakaz dalszej jazdy, 300zl jest za brak prawka na motocykl.
I jezeli samochod ktory prowadziles byl z jakiejs firmy to i podejrzewam ze do wlasciciela tez moga sie przyczepic.
Pierwsza sprawa nie mąć, bo 500 zł jest gdy nie ma się prawa jazdy w ogóle, a 300 zł, gdy brakuje "tylko" odpowiedniej kategorii.
Cytuj:
albo ja się mylę? Jak zostałem zatrzymany autem do 3.5 t z lawetą 2 t czyli B+E to zostałem ukarany mandatem 300 zł za brak pod kat.... 300 czy 500 zł mandat ale czy coś więcej z tego może być? kwalfikacje mam, badania psychotesty itd też mam, Adr-y podstawowe posiadam, hds również ale to mi chyba nic nie da prawda?
Może sam sobie odpowiesz co będzie, jak doprowadzisz do wypadku, a ubezpieczyciel się wypnie?
Cytuj:
A jak myślisz?

Czy mając uprawnienia na sprzęt budowlany ( koparki, spychy, ładowarki ) które ważą przecież więcej niż 3,5T to można jeździć autami pow 3,5T ?
Pomijając, że to są sprzęty wolnobieżne i bez względu na ich masę, wystarczy prawo jazdy kategorii B i nie są tu nawet potrzebne uprawnienia na koparkę, same w sobie.
Cytuj:
No i miał rację, a jak masz wątpliwości, to znajdź w internecie taryfikator.
Cytuj:
Ja kiedys czyli ze 3 lata temu jak mialem tylko B mialem taka sama sytuacje tez ciągnełem lawete ale dostalem 500zl i zakaz dalszej jazdy, czyli zalezy na kogo trafisz.
Tylko nad czym tu dywagować? Taryfikator! To jest wykroczenie "jak każde inne" (niestety). Może policjant dowalił Ci za coś jeszcze, tylko nie pamiętasz, może wykorzystał Twoją niewiedzę i młody wiek, a może najzwyczajniej w świecie się pomylił/nie wiedział.

Post Wysłano: 16 paź 2013, 21:20

Użytkownik

Użytkownik

Marix - może ja myśle inaczej, ale

skoro pj kat, B uprawnia do kierowania pojazdami do 3,5T + przyczepa lekka ( do 750kg )
to nie można prowadzić zespołu pojazdów do którego wymagane jest B + E.To chyba logiczne.
Więc na jakiej podstawie twierdzisz, że można jechać autem do 3,5T + przyczepa ( pow 750kg)mając samą kat B?

analogicznie:
Masz samo C i jedziesz ciągnik + naczepa
Zatrzymuje cię policja, dostajesz mandat i możesz jechać dalej. Tak?
Gratulacje

A co się tyczy tego:"cytat:[...]bede, jak tylko wy- moderatorzy - zaczniecie go przestrzegac.poki co, bede bral z was przyklad ( bo tak byc przeciez powinnno - nieprawdaz?)"napiszę krótko: rób tak dalej, czekaj końca...

Post Wysłano: 16 paź 2013, 21:23

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:

skoro pj kat, B uprawnia do kierowania pojazdami do 3,5T + przyczepa lekka ( do 750kg )
to nie można prowadzić zespołu pojazdów do którego wymagane jest B + E.To chyba logiczne.
Więc na jakiej podstawie twierdzisz, że można jechać autem do 3,5T + przyczepa ( pow 750kg)mając samą kat B?

analogicznie:
Gratulacje
Tak dostałem mandat i powtórzyła się taka sytuacja 2 razy... z każdym razem skończyło się tak samo (dot kat b+e)...

Czy możecie odpowiedzieć na moje pytanie na początku postu?

Post Wysłano: 16 paź 2013, 21:24

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:

analogicznie:
Gratulacje
Tak dostałem mandat i powtórzyła się taka sytuacja 2 razy... z każdym razem skończyło się tak samo (dot kat b+e)...

Post Wysłano: 16 paź 2013, 21:39

Użytkownik

Użytkownik

500zl i zakaz dalszej jazdy

Post Wysłano: 16 paź 2013, 21:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:

analogicznie:
Gratulacje
Dlaczego piszesz, że kurczęta z drugiego miotu często przechodzą anginy?
Cytuj:
Może ja widzę inaczej, ale nie dostrzegam, abym pisał cokolwiek o przyczepach, ani tymbardziej, że pisałem coś o autach 3,5 + przyczepa lekka.
Cytuj:
Pomijając, że to są sprzęty wolnobieżne i bez względu na ich masę, wystarczy prawo jazdy kategorii B i nie są tu nawet potrzebne uprawnienia na koparkę, same w sobie.
Proponuję zapoznać się do czego uprawnia kategoria B, oraz co to jest pojazd wolnobieżny.

Post Wysłano: 16 paź 2013, 21:54

Użytkownik

Użytkownik

Marix - nie mam ochoty, ani czasu tłumaczyć ci co sam napisałeś.
Ani czas, ani miejsce na to

Post Wysłano: 16 paź 2013, 23:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Pierwsza sprawa nie mąć, bo 500 zł jest gdy nie ma się prawa jazdy w ogóle, a 300 zł, gdy brakuje "tylko" odpowiedniej kategorii.
Nic nie mące wtedy mialem tylko kat. B, brakowalo mi E. Dostalem 500, moze taryfikator sie zmienił.

Post Wysłano: 06 lis 2013, 0:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Powinno być 300zł i zakaz dalszej jazdy - bez znaczenia której kategorii brakuje.

Natomiast faktem jest że czasem po.wypisaniu mandatu puszczają dalej, ale praktycznie tylko gdy chodzi o brak B+E, bo to stosunkowo niewielkie zagrożenie na drodze.

I to by było na tyle jeśli chodzi o uchybienia z punktu widzenia kodeksu drogowego.

Złapanie na firmowej ciężarówce pociąga dalsze konsekwencje, których podstawą jest Ustawa o Transporcie Drogowym - ale to już całkiem inna bajka ;)

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 06 lis 2013, 6:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Tak dostałem mandat i powtórzyła się taka sytuacja 2 razy... z każdym razem skończyło się tak samo (dot kat b+e)...

w pierwszym poście przeczytałem: sytuacja czysto teoretyczna.
teraz widać, że nie.

przede wszystkim dlaczego zakładasz same optymistyczne rozwiązania?

zastanów się co byłoby gdyby wjechało Ci inne auto w tył lub doszło do wypadku nie z Twojej winy - prowadzącego pojazd bez wymaganych uprawnień:

1. straty tylko materialne - ubezpieczyciel nie pokrywa skutków i Ty płacisz za szkody uczestników, swojego auta i ładunku.

2. w tym wypadku oprócz start materialnych byłby ranny - do powyższego trzeba dodać koszty leczenia poszkodowanych oraz uwzględnić ich roszczenia z powodu uszczerbku na zdrowiu.

3. w tym wypadku ginie człowiek ojciec/matka 2 dzieci - oprócz dotychczasowych Twoich obciążeń finansowych musisz dodać koszty dla dzieciaków do końca procesu nauczania czyli w najgorszym dla Ciebie razie do wieku 24 lat.

sprawę ewentualnej grzywny, więzienia już pomijam.

a Ty zastanawiasz się czy zapłacisz 300 czy 500zł, JAKIE TO MA ZNACZENIE?

Post Wysłano: 13 lis 2013, 19:12

Użytkownik

Użytkownik

Ostatnio miałem taką sytuację. Dopiero zaczynam kat. C a musiałem podprowadzić pod dom samego konia MB Actrosa (około 250 km). Orientowałem się jak to wygląda i wyczytałem, ze 300 zł. Mi się udało, ale jechałem w sobotę w nocy, wtedy raczej na drodzę jest pusto.

Post Wysłano: 13 lis 2013, 19:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Cytuj:
Ostatnio miałem taką sytuację. Dopiero zaczynam kat. C a musiałem podprowadzić pod dom samego konia MB Actrosa (około 250 km). Orientowałem się jak to wygląda i wyczytałem, ze 300 zł. Mi się udało, ale jechałem w sobotę w nocy, wtedy raczej na drodzę jest pusto.
Wariat :lol:
Ja bez C to jeździłem Starem i to najwyżej 4-6km, raz się zdarzyło zestawem Magnum+naczepa po zakładzie pod Pragą, bo "mój" kierowca gdzieś polazł, a trzeba było się przestawić kawałek. Ale to wszystko w sumie

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 13 lis 2013, 20:27

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Wariat :lol:
Ja bez C to jeździłem Starem i to najwyżej 4-6km, raz się zdarzyło zestawem Magnum+naczepa po zakładzie pod Pragą, bo "mój" kierowca gdzieś polazł, a trzeba było się przestawić kawałek. Ale to wszystko w sumie

Heheh :D Wiesz, 3 godziny (może nawet więcej) stresu. Wiedziałem na 90%, że nic mnie nie zatrzyma bo kursowałem na tej trasie dostawczakiem i z innymi kierowcami ciężarówkami, ale wiadomo jak to na drodze, wyskoczy mi jakiś nafazowany imprezowicz, walnę go i właściwie piętno do końca życia, kierowcą zawodowym to ja bym już raczej nie został. Sytuacja była jak była, auto musiało rano wyjechać.

Post Wysłano: 13 lis 2013, 20:29

Użytkownik

Użytkownik

W sumie Starem nie wiem czy bym pojechał. Chyba, ze miałeś drugiego do pomocy przy kręceniu kierownicą :D