Cytuj:
nie 300zl tylko 500zl i zakaz dalszej jazdy, 300zl jest za brak prawka na motocykl.
I jezeli samochod ktory prowadziles byl z jakiejs firmy to i podejrzewam ze do wlasciciela tez moga sie przyczepic.
Pierwsza sprawa nie mąć, bo 500 zł jest gdy nie ma się prawa jazdy w ogóle, a 300 zł, gdy brakuje "tylko" odpowiedniej kategorii.
Cytuj:
albo ja się mylę? Jak zostałem zatrzymany autem do 3.5 t z lawetą 2 t czyli B+E to zostałem ukarany mandatem 300 zł za brak pod kat.... 300 czy 500 zł mandat ale czy coś więcej z tego może być? kwalfikacje mam, badania psychotesty itd też mam, Adr-y podstawowe posiadam, hds również ale to mi chyba nic nie da prawda?
Może sam sobie odpowiesz co będzie, jak doprowadzisz do wypadku, a ubezpieczyciel się wypnie?
Cytuj:
A jak myślisz?
Czy mając uprawnienia na sprzęt budowlany ( koparki, spychy, ładowarki ) które ważą przecież więcej niż 3,5T to można jeździć autami pow 3,5T ?
Pomijając, że to są sprzęty wolnobieżne i bez względu na ich masę, wystarczy prawo jazdy kategorii B i nie są tu nawet potrzebne uprawnienia na koparkę, same w sobie.
Cytuj:
tak zostałem ukarany mandatem 300 zł bez punktów karnych i odjechałem dalej... Policjant uzasadnił mandat tak, że prawo jazdy posiadam a nie mam pod kat czyli w tym przypadku E (b+e)
No i miał rację, a jak masz wątpliwości, to znajdź w internecie taryfikator.
Cytuj:
Ja kiedys czyli ze 3 lata temu jak mialem tylko B mialem taka sama sytuacje tez ciągnełem lawete ale dostalem 500zl i zakaz dalszej jazdy, czyli zalezy na kogo trafisz.
Tylko nad czym tu dywagować? Taryfikator! To jest wykroczenie "jak każde inne" (niestety). Może policjant dowalił Ci za coś jeszcze, tylko nie pamiętasz, może wykorzystał Twoją niewiedzę i młody wiek, a może najzwyczajniej w świecie się pomylił/nie wiedział.