Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 paź 2013, 19:38

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam
Mam kilka pytan i prosze o pomoc w ich rozwiazaniu.
Szukam samochodu ciezarowego do gospodarstwa rolnego jestem osoba fizyczna platnikiem podatku rolnego ale niestety u mnie w gminie nie ma ulg na pojazdy ciezarowe dla rolnika tylko jedna przyczepa ciezarowa na jedna osobe moze byc zwolniona ale z tego juz korzystam.
Teraz szukam samochodu ciezarowego glownie bede wozil slome ale od czasu do czasu inne plody. I teraz zeby ominac podatek drogowy i nawet tansze oc myslalem o czyms takim np.
http://tablica.pl/oferta/pilne-zamiana- ... a;promoted

Czy cos podobnego czy to bedzie dobre rozwiazanie kupic samochod ktory bedzie mial w dowodzie specjalny? Czy trzeba miec jakas dzialalnosc prosze o jasna odpowiedz?

Post Wysłano: 26 paź 2013, 12:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Nie trzeba mieć działalności - na takiej samej zasadzie rejestruje się kampery pow. 3,5t i z takich samych powodów. Może ktoś zna szczegóły, bo ja nie - dopiero przymierzam się do takiego zakupu ;)

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 28 paź 2013, 19:43

Użytkownik

Użytkownik

czy naprawde nikt nie spotkal sie z podobnym problemem?

Post Wysłano: 28 paź 2013, 22:56

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN 14-232,Mercedes 1114 i inne

Samochód typu:laweta,asenizacyjny czy hakowiec można było zarejestrować jako specjalny bodajże tylko do 2005 roku.Zarejestrowane przed tą datą pozostawały specjalnymi aż do złomowania.Po tej dacie rejestrowano np. jako "samochód ciężarowy asenizacyjny" i za słowo:"ciężarowy" należało płacić podatek drogowy.Taki prezent posłów dla samorządowców.
Obecnie specjalnymi pozostały np bankowozy,zaś wymienionych na wstępie już nie można zarejestrować jako specjalny.
Reasumując:można kupić i eksploatować samochód zarejestrowany wcześniej jako specjalny.Podatku drogowego od niego się nie płaci.

Post Wysłano: 29 paź 2013, 9:35

Użytkownik

Użytkownik

To dobra wiadomosc to podatek drogowy z glowy. A jak jest z przewozeniem wlasnych towarow?
Czy gdy na takim samochodzie specjalnym bede przewozil piach na swoj uzytek

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]