Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam wszystkich. Krótko i na temat: z naczepy skradziono mi narzędzie, które było na jej wyposażeniu. Koszt nowego to prawie 9000 zł! Pracodawca chce obciążyć za to mnie.. Czy ma do tego prawo skoro nie udostępnił mi, żadnego innego miejsca do jego przechowywania? Chodzi o tzw "narty" do systemu joloda.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Witam wszystkich. Krótko i na temat: z naczepy skradziono mi narzędzie, które było na jej wyposażeniu. Koszt nowego to prawie 9000 zł! Pracodawca chce obciążyć za to mnie.. Czy ma do tego prawo skoro nie udostępnił mi, żadnego innego miejsca do jego przechowywania? Chodzi o tzw "narty" do systemu joloda.

Jeździłem dużo z papierem i naczepy, które ciągałem (Schwarzmuller, Krone, Schmitz) miały specjalne schowki zamykane na klucz, aby chować wózki Joloda. Jeśli nie miałeś takowego miejsca, to raczej na łóżku nie miałeś tego wozić. Więc jeżeli nie miałeś gdzie ich trzymać oprócz skrzynii ładunkowej, to niech cię pocałuje tam gdzie słońce nie dochodzi.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

U nas wózki są trzymane na naczepach. Pazdz czy masz jakieś zdjęcie, na którym widać taki schowek?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
U nas wózki są trzymane na naczepach. Pazdz czy masz jakieś zdjęcie, na którym widać taki schowek?
Nie mam zdjęcia. W Schwarzmuller'ze był specjalny schowek w ksztalcie tuby z tyłu przed zderzakiem, do którego chowało się jolody. Zamykany był na klucz, który również służył do otwierania skrzynki, w której chowane były metalowe kliny. W Krone też był schowek z tyłu przed zderzakiem to którego chowało się kliny i wózki. Była możliwość zamknięcia kłódki na to.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki Pazdz. W razie co mam paragraf na moją sytuację:
Art 124 § 3 Kodeksu Pracy: Od odpowiedzialności określonej w § 1 i 2 pracownik może się uwolnić, jeżeli wykaże, że szkoda powstała z przyczyn od niego niezależnych, a w szczególności wskutek niezapewnienia przez pracodawcę warunków umożliwiających zabezpieczenie powierzonego mienia.
I przestroga dla innych kierowców bo z naczepy może wszystko inne zginąć: drążki rozporowe, tyczka do dachu, pasy, itp. A jak wiadomo najczęściej trzyma się to w naczepie a złodziei nie brakuje.

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]