Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: pojazdy w raji
Post Wysłano: 31 paź 2013, 9:56

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Panowie, stoją autobusy lub ciężarówki w jednej linii, tzn obok siebie każdy równo. Przed sobą mamy inne autobusy ustawione bokiem do nas. Ile muszę wypuścić autobusu żeby nie przybrać tego z boku co stoi obok mnie? Na moje oko to wychodzi że pół autobusu 12 metrowego musi wyjść i dopiero można maksymalnie skręcać..
http://naforum.zapodaj.net/711bd2e0c464.jpg.html

Post Wysłano: 31 paź 2013, 16:22

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Chrąchol 8x4

Jak nie wiadomo ile, to wyciągnąć się do przodu ile się da i patrzeć w lusterka czy się kogoś nie przybierze. Dziwne pytanie, jak ktoś z prawej stoi od Ciebie metr czy dwa to jest różnica, więc nie ma reguły czy pół długości samochodu czy dopóki ostatnia oś nie minie lusterka sąsiada...

Post Wysłano: 01 lis 2013, 11:37

Użytkownik

Użytkownik

Jak skręcasz w lewo to w prawym lusterku nie zobaczysz czy nie złapiesz tylnym narożnikiem np. lewego lusterka pojazdu który stoi obok ciebie...

Post Wysłano: 01 lis 2013, 13:08

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Premium 460

Pytasz o autobus, czyli solowke a tam wszystko widać w lusterkach.
W złamanym zestawie, jak już zauwazyles skrecajac w prawo nie widzisz co dzieje się z lewej. W skrajnych przypadkach tył pojazdu zachodzi na odległość tylnego zwisu czyli odległości od ostatniej osi do końca zabudowy(to tak w uproszczeniu) i właśnie tyle miejsca potrzebujesz. W praktyce, jak już Kolega Marcin zauważył zależy jak daleko od Ciebie stoją te pojazdy, ale przeważnie zaczynasz lekko skręcać i stopniowo pogłębiać skręt, wtedy tył zachodzi mniej. A jak nie jesteś pewny, to po prostu wyjdź z kabiny i sprawdź czy przejdziesz, to nie wstyd.

Post Wysłano: 01 lis 2013, 13:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mercedes Actros 1845

Bartek racja, dodać jeszcze trzeba że w naczepie z podnoszoną ośką też jest różnica czy jest ona podniesiona czy nie :wink:

Post Wysłano: 01 lis 2013, 18:33

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Pytasz o autobus, czyli solowke a tam wszystko widać w lusterkach.
Jeżdzę tym sprzętem i uwierz mi że nie widać. Widzisz czy nie złapiesz lusterka tego co stoi po twojej lewej stronie i widzisz czy nie urwiesz lusterka ale w prawym lusterku skręcając w lewo nie widzisz już czy nie chycisz. Wiem to z doświadczenia.

Post Wysłano: 01 lis 2013, 18:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Premium 460

W tym temacie można tylko teoretyzować. Dużo jest samochodów, każdy inny; mnóstwo różnych sytuacji i to od tego zależy widoczność lub jej brak i sposób skręcania.
Kiedyś jeździłem 3osiową solówką gdzie z podniesioną ośką i wystającym kontenerem z tyłu mogłem dosłownie wycierać kurze ze ścian zarówno z prawej jak i lewej strony bo było to dobrze widoczne w lustrach. Być może to z nimi masz problem?

Post Wysłano: 01 lis 2013, 18:51

Użytkownik

Użytkownik

Jakie odpowiedzi oczekujesz? 1m, 2m, 7m?
Zgarnąłem gościowi w ten sposób słupek bramy i dalej nie wiem ile mogę sobie pozwolić. Staram się wyjechać i dopiero kręcić, ale nie zawsze się da, więc staram się to robić jak najdelikatniej, nie skręcać "w miejscu". Jak jest ultra ciasno i nie jestem pewien, to ręczny i idę zobaczyć. Czasem ciężko zobaczyć w lusterku czy samochód wyjdzie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]