Witam. Wszystko dokładnie ze szczegółami jest wyjaśnione w tym wątku:
viewtopic.php?f=47&t=41129.
W skrócie:
1)Jeżeli jesteś w wieku 17 lat i 9 miesięcy do 20 lat i 8 miesięcy, musisz zrobić Kwalifikację Wstępną "Pełną" kat. C, jeśli chcesz mieć kat. C, C+E zrobione przed wymaganym progiem 21 lat. Kwalifikację Wstępną "Pełną" kat. C możesz robić jednocześnie z kursem prawa jazdy kat. C lub C+E.
2)Jeżeli jesteś w wieku 20 lat i 9 miesięcy lub wyżej, możesz zrobić Kwalifikację Wstępną Przyspieszoną kat. C i równocześnie prawo jazdy kat. C lub C+E.
3)Jeżeli jesteś w wieku 20 lat i 9 miesięcy do 23 lat i 8 miesięcy, musisz zrobić Kwalifikację Wstępną "Pełną" kat. D, jeśli chcesz mieć kat. D zrobioną przed wymaganym progiem 24 lat. Możesz ją robić jednocześnie z prawem jazdy kat. D.
4)Jeżeli masz 20 lat i 9 miesięcy, prawo jazdy kat. C, C+E i Kwalifikację Wstępną "Pełną" kat. C, jeśli chcesz mieć kat. D zrobioną przed wymaganym progiem 24 lat, musisz zrobić Kwalifikację Wstępną "Pełną" Uzupełniającą kat. D, którą możesz robić jednocześnie z prawem jazdy kat. D.
5)Jeżeli masz ponad 21 lat, prawo jazdy kat. D i Kwalifikację Wstępną "Pełną" kat. D, możesz zrobić Kwalifikację Wstępną Przyspieszoną Uzupełniającą kat. C, którą możesz robić jednocześnie z prawem jazdy kat. C lub C+E.
6)Jeżeli masz 23 lata i 9 miesięcy, możesz zrobić Kwalifikację Wstępną Przyspieszoną kat. D, którą możesz robić jednocześnie z prawem jazdy kat. D.
7)Jeżeli masz ponad 21 lat, prawo jazdy kat. C, C+E i Kwalifikację Wstępną Przyspieszoną kat. C lub Kwalifikację Wstępną "Pełną" kat. C, musisz zrobić Kwalifikację Wstępną "Pełną" Uzupełniającą kat. D, jeśli chcesz mieć kat. D zrobioną przed wymaganym progiem 24 lat. Możesz ją robić jednocześnie z prawem jazdy kat. D.
To są chyba wszystkie warianty, jakie mogą nas spotkać w życiu. Jeżeli coś pominąłem, to napiszcie - odpiszę, co i jak.
Dobrym pomysłem byłoby, jakby Administrator przykleiłby mój post na górze działu. Wtedy każdy wiedziałby, jaką ma robić Kwalifikację do wybranej kategorii prawa jazdy.
Pozdrawiam