Cytuj:
Witam,
Stawiam w swojej firmie dwa silosy na cement i piasek. Mam kilka pytań odnośnie rozładunku:
1. Szybkozłącza: jaki jest ich rozmiar? W silosach mam chyba 2" a z tego co udało mi się wyczytać to stosowane są 3" i węże średnicy 75mm. Jak to wyglada w praktyce? Czy sa to zwykłe szybkozłącza "strażackie" ?
2. Jakiej długości wąż do rozładunku jest standardowo na wypozażeniu cementowozu?
3. Miejsce postoju będzie oddalone od silosów o około 12m. Czy tak a odległość w poziomie nie będzie jakimś problemem podczas rozładunku cementu/piasku? Wysokość silosów nieduża - 10m
4. Czym zrealizować przedłużenie rurociągu od miejsca postojowego do silosów? Czy zrobić to rurami stalowymi czy po prostu zakupić 10m elastycznego węża z szybkozłączami?
Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.
AD1.Szybko złącza stosuje się generalnie w 3 rozmiarach, 75mm, 80mm(rzadko spotykane) i 100mm mowa tu o średniicach zewnętrzynych rur. Nazywane złączami strażackimi lub STORZ, w strażackich są lipne uszczelki ja z góry polecam wymienić na "pełniejsze" silikonowe.
Przykładowa nasada:
http://www.sklep.supon.bialystok.pl/pro ... product=29
Powyższe złącze jest odlewane, jeśli chcesz możesz zamontować złącze odkuwane, które jest bardziej wytrzymałe, trwalsze i bezpieczniejsze przez co i droższe.
Rozmiarówka calowa to wymysł szatana...
AD2. W dolnozsypach zwykle są zamonotwane rury na węże długości ok 4,7m, w ilości 2 lub 4... kto ile węży ze sobą wozi trudno oszacować ale zwykle 2 szutki na wypadek gdyby jeden pękł.
AD3. Całe szczęście że silos jest niski, 12metrów w poziomie to dla kompresora do 500m3/h będzie wysiłek dla wydajniejszych nie powinno być trudności. Generalnie im mniejsza odległość w poziome tym mniejsze straty powietrza i krótszy czas rozładunku... zwłaszcza w przypadku piasku. Dużo zależy też od odpowietrzenia silosa, ważne jest żeby nie było w nim zbyt dużego ciśnienia.
AD4. Ja uważam, że najlepszym rozwiązaniem są ruru stalowe ze stali trudnościeralnej(piasek) lub zwykłej(cement)... dla bardzo wymagających można polecić kwasówke ale znam tylko jeden taki przypadek.
Musisz przyjąć, że jeśli zastosujesz wąż to najprawdopodobniej w ciągu roku będziesz go musiał wymienić bo się wytrze lub urwie jeśli nie będzie do czegoś przymocowany na sztywno.
Najlepiej jest zamontować rury transportowe tak aby było jak najmniej "kolanek" a jeśli już to kolanka tylko 90st o promieniu co najmniej 1m.
Jeśli rura jest w pionie to nawet na piasku zużywa się w znikomym stopniu, natomiast na poziomie ściera się niesamowicie. Dużo zależy od tego ile piasku żużyjesz w ciągu roku jeśli powyżej 2000 ton to rury napewno pójdą do wymiany. Mniejsza średnica żużyje się szybciej niż większa.