Użytkownik
GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124
Było już kilka tematów o podobnych przypadkach.
Taka polityka naszych sąsiadów. Nawet gdyby kierowca miał przy sobie sumę żądaną przez kontrolującego (i nie ma znaczenia czy jest to BAG, Polizei czy Zoll) to zawsze może przyjść do domu informacja o tym, że kara będzie większa (lub mniejsza, choć to na pewno rzadziej). Każdy mandat po kontroli na drodze idzie do weryfikacji do jakiejś centrali i tam podejmowana jest decyzja o tym czy nałożyć większą czy mniejszą karę. Co więcej, może się tak zdarzyć, że podczas kontroli nie dostaniemy absolutnie nic a po jakimś czasie przyjdzie mandat za konkretne wykroczenia - nie są to opowieści z mchu i paproci a doświadczyłem tego na własnej skórze - zatrzymano mnie do kontroli na landówce, skontrolowano (sczytano) kartę kierowcy i dokumenty po czym puszczono wolno a po około 10 tygodniach dostałem mandat za przekroczony czas pracy w okresie który kontrolowano.
ZAWSZE warto się odwołać mimo, że piszą na mandacie, że ponowne rozpatrzenie sprawy może skończyć się zwiększeniem kary. Terminów lepiej dotrzymać ale póki nie zapłacisz a będziesz pisał odwołania z lekkim poślizgiem to będą z Tobą gadać.
Dostałem wtedy 180E. Odwołałem się pisząc o tym, że wykroczenie nie było jakieś specjalnie duże (45minut za długi czas pracy), że mało zarabiam (napisałem, że 180E to połowa mojej pensji(podstawy)) i że zawsze staram się trzymać przepisów itp, itd. Najpierw zjechali do 90E a jak napisałem kolejne odwołanie to zezwolili już tylko na spłatę w miesięcznych ratach. Warto to zrobić bo gdy się sprawę oleje to przy najbliższej kontroli którejkolwiek z wymienionych wyżej służb, nie puszczą póki się nie zapłaci całej sumy na miejscu (mają wspólny system w którym widnieją niezapłacone manadaty) i co gorsze jak mandat od BAG a kolejna kontrola Zoll'i to wezmą 30E dodatkowej prowizji.
Szukaj tłumacza i działaj.