Mam 18lat jak wiadomo od zasad które zostały wprowadzone w 2013r możemy zrobić Kat.C jak mam kwalifikacje wstępną, i moje pytanie brzmi czy najpierw robimy kwalifikacje ? Czy kurs na prawo jazdy kat.C ?
Kwalifikacja wstępna PEŁNA uprawnia Cię do kierowania pojazdami ciężarowymi BEZ OGRANICZEŃ, natomiast posiadając kwalifikację wstępną PRZYŚPIESZONĄ przed 21 rokiem życia obowiązują Cię ograniczenia tonażowe.
Zaczne od tego, że to mój pierwszy post na forum, ostatnio zdałem kwalifikacje wstępną przyspieszoną oraz kategorie C, więc jestem po tym wszystkim na świeżo i postaram sie pomóc. A więc Marecki, pokręciłeś troche to wszystko.
Ograniczenia tonażowe obowiązują w wypadku , gdy nie masz ukończone 21 lat i robisz prawo jazdy kat.C1, i tak jak mówisz ograniczenie tonażowe wynosi wówczas 7,5 tony.
Kwalifikacje wstępną dzielimy na: pełną i przyspieszoną, tylko jest zupełnie odwrotnie, niż to co napisałeś.
Kwalifikacje wstępną pełną robi osoba która nie ukończyła 21 lat i trwa ona łącznie 280 godzin, w tym: część podstawowa-195 godzin, część specjalistyczna-65 godzin i zajęcia praktyczne-20 godzin.
Kwalifikacje wstępną przyspieszoną robi osoba która ukończyła 21 lat i trwa ona łącznie 140 godzin, w tym część podstawowa-97 godzin, część specjalistyczna 33 godziny i zajęcia praktyczne-10 godzin.
Warto zauważyć różnice w ilości godzin jaka jest pomiędzy nimi, a więc logicznie rzecz biorąc pełna kosztuje wiecej.
Co do autora tematu-to czy zaczniesz kategorie C czy kwalifikacje wstępną zależy tylko od Ciebie.
Ja zacząłem obie razem i tak się zbiegło, że zdałem wczesniej kwalifikacje.
Mam nadzieje, że pomogłem.
Samochód: MAN TGX 18.440
Tylko nie mając 21 lat i mając KW przyśpieszoną możesz jeździć zawodowo samochodami ciężarowymi które podlegają pod prawo jazdy kat C1 - czyli do 7,5 t. DMC. Wiem, bo pół roku tak jeździłem, byłem kontrolowany przez zarówno polskie, niemieckie, holenderskie służby i żadnego problemu nie było.
Cytuj:
Kwalifikacja wstępna PEŁNA uprawnia Cię do kierowania pojazdami ciężarowymi BEZ OGRANICZEŃ, natomiast posiadając kwalifikację wstępną PRZYŚPIESZONĄ przed 21 rokiem życia obowiązują Cię ograniczenia tonażowe.
Ja dobrze o tym wiem, tylko kolega chyba nie bardzo
Co do autora tematu-to czy zaczniesz kategorie C czy kwalifikacje wstępną zależy tylko od Ciebie.
Ja zacząłem obie razem i tak się zbiegło, że zdałem wczesniej kwalifikacje.
Mam nadzieje, że pomogłem.
I tu się mylisz. Autor nie ma skończonych 21 lat, więc najpierw musi zrobić kwalifikację wstępną pełną i dopiero wtedy kolejne kategorie prawa jazdy.
A mając ukończone 18l. kat B. i chciałbym jeździć u taty mającego tartak czyli autko na użytek własny muszę robić KW i dopiero C czy jest jakoś inaczej? Autko 26t DMC.
Samochód: Man Tga
Cytuj:
I tu się mylisz. Autor nie ma skończonych 21 lat, więc najpierw musi zrobić kwalifikację wstępną pełną i dopiero wtedy kolejne kategorie prawa jazdy.
Wątpliwości zostały rozwiane... Najpierw KW a potem dopiero prawko. Ja się przymierzam do zrobienia prawka na Ciężarowe i pytałem się kilku osób które w tym siedzą. W tym roku będę mieć 21 lat i teraz nie wiem czy czekać czy robić teraz? Chcę jeździć w firmie transportowej więc pracę mogę zacząć szukać teraz powoli ale zatrudnienie dopiero po 21 roku życia...
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 33 gości