Cytuj:
Ja mam z kolei pytanko o odpoczynek weekendowy.
Uwaga, tłumaczę.
Wyszło tak, że udało się wykręcić 24h przez czwartek i piątek, a więc skrócony odpoczynek już jest. No i jazda przez piątek, sobotę i znów wykręciło się 24h. Jak rozumiem śmiało mogę to łącznie zapisać jako 45h i nie muszę oddawać godzin do końca 3 tygodnia żadnych godzin?
Wolę się upewnić.
przepisy trochę (a raczej zupełnie) inaczej to określają.
co do skróconego to pasuje i rekompensata też może być, ale po max 6 kolejnych okresach 24 godzinnych (tak jest prawidłowo) musisz zrobić odpoczynek regularny w wymiarze min. 45 godzin.
Cytuj:
Witam . Podłącze do tematu aby nie robić nowego . Mam takie pytanka ; Latam koło komina w związku z tym mam przerwy i czy przerwy na młotkach 20,30 minutowe bedą zaliczone czy trzeba tacho przestawiać na łóżko? No trochę kręcenia jest jak się lata po 0,5 do 1h potem przerwa 20 min tak przez 9h . W sumie jazdy ze 5h a przerw ze 3h Więc pytanie kręcić co chwila czy jechać non stop na motkach
na młotkach wykonujesz inną pracę i zgodnie z przepisami nie jest to pauza, dodatkowo pamiętaj że max po 6 godzinach pracy musisz mieć ciągłą przerwę minimum 30 minut.