Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 13 mar 2014, 21:12

Użytkownik

Użytkownik

Na początek witam i pozdrawiam wszystkich. Mam pytanie odnośnie odpowiedzialności kierowcy za przewożone mienie i samochód. Mianowicie, czy w razie uszkodzenia towaru albo auta dajmy na to z winy kierowcy, ale nie wynikłej z rażącego zaniedbania. Czy to kierowca wtedy odpowiada finansowo za wynikłe straty czy idzie to wtedy z ubezpieczenia firmy, a może zależne jest od danej firmy? Jakie kary maksymalnie może dostać kierowca i na co uważać przy podpisywaniu umowy z pracodawcą? Jeżeli temat był już gdzieś poruszany proszę o przeniesienie. Szukałem w internetach wyjaśnienia tej kwestii w jakimś przystępnym języku, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.

Post Wysłano: 13 mar 2014, 21:18

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

poczytaj kodeks pracy - skoro masz być pracownikiem przyda się.

Post Wysłano: 14 mar 2014, 22:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: VOLVO

Jeśli będziesz zatrudniony na umowie o pracy, to pracodawca może cię ukarać tylko karami wynikającymi z kodeksu. To teoria,w/g mnie ma zastosowanie w państwowych zakładach u przewoźników raczej nie.
W transporcie obowiązkowe jest posiadanie przez firmy OC przewoźnika, to zabezpiecza ładunek na wypadek uszkodzeń.

Post Wysłano: 15 mar 2014, 8:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
Jeśli będziesz zatrudniony na umowie o pracy, to pracodawca może cię ukarać tylko karami wynikającymi z kodeksu. To teoria,w/g mnie ma zastosowanie w państwowych zakładach u przewoźników raczej nie.
W transporcie obowiązkowe jest posiadanie przez firmy OC przewoźnika, to zabezpiecza ładunek na wypadek uszkodzeń.
ta teoria ma zastosowanie w przypadkach,gdy masz zawarte w umowie o pracę całość swojego wynagrodzenia :D a że to dotyczy max 5% firm,to w tych pozostałych może ci zabrać ile chce i kiedy chce i nic mu nie zrobisz, a kodeksu nawet nie czytaj, bo nie ma on tam zastosowania :lol: gdyż już na starcie podpisując śmieszną umowę, go skreśliłeś na takie okoliczności :(

Post Wysłano: 15 mar 2014, 9:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...gdyż już na starcie podpisując śmieszną umowę, go skreśliłeś na takie okoliczności :(
ale trzeba pamiętać, że umowa o pracę to przede wszystkim dobre strony, ale też ma pewne gorsze aspekty.

pracując na umowę o pracę zostajesz na wyłączność pracownikiem, może on dowolnie według kodeksu dysponować Twoim czasem.

ja pracując na umowę zlecenie, tak jest dla mnie wygodniej, widząc prognozę pogody przed wczoraj i wczoraj chodziłem w krótkim rękawku po lesie, a dzisiaj i jutro pracuję w takim wymiarze jaki sam uważam za właściwy.

będąc na umowę o pracę musiałbym pracować w takie dni i w takim zakresie jaki mi narzuciłby pracodawca.

Post Wysłano: 15 mar 2014, 23:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: VOLVO

Cytuj:
Cytuj:
ta teoria ma zastosowanie w przypadkach,gdy masz zawarte w umowie o pracę całość swojego wynagrodzenia :D a że to dotyczy max 5% firm,to w tych pozostałych może ci zabrać ile chce i kiedy chce i nic mu nie zrobisz, a kodeksu nawet nie czytaj, bo nie ma on tam zastosowania :lol: gdyż już na starcie podpisując śmieszną umowę, go skreśliłeś na takie okoliczności :(
Doskonale o tym wiem z autopsji - niestety.

Post Wysłano: 16 mar 2014, 21:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jest jeszcze coś takiego jak ubezpieczenie OC w życiu codziennym.

płaci się niewiele, a obejmuje to szkody jakie człowiek może zrobić, na przykład gdy jeździ się samochodem służbowym bez AC, wtedy jeżeli szkoda nie jest wynikiem świadomego działania ubezpieczyciel pokrywa straty.

przykład:
gdy mój dzieciak był mały wyrzucił coś z okna, a ten przedmiot wybił szybę przednią samochodu zaparkowanego pod domem.
gdy podczas gry w piłkę zniszczyłem koledze okulary, dość drogie (powyżej 500zł).
wtedy takie szkody pokrył ubezpieczyciel.

co prawda nie mam doświadczeń z szkodami ładunku, ale trzeba by dokładnie przypytać ubezpieczyciela, ale nie tego u którego się ubezpieczacie, bo on może nie dopowiedzieć wszystkiego.

w tej chwili część ubezpieczycieli oferuje darmowe OC w życiu codziennym w ubezpieczeniu mieszkania dla członków rodziny - ja mam takie. większość ludzi nie mając świadomości takiego ubezpieczenia nie występuje o pokrycie szkód.

Post Wysłano: 19 mar 2014, 11:04

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
No dobrze, ale zabrać to znaczy, że nie wypłaci w całości bądź, części przyszłych wynagrodzeń czy może nas obciążyć w ten sposób, że szkodę będziemy pokrywać z własnej kieszeni? Bo jeśli ten pierwszy przypadek to kierowca mógłby opuścić tą firmę i pracodawca nie miałby go jak obciążyć.

Post Wysłano: 21 mar 2014, 0:01

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: brak

Kolego michał8579 nie obraź się, ale mam takie odczucie że nie pracowałeś nigdy w tej patologii. Co do Twoich pytań:
Cytuj:
Czy to kierowca wtedy odpowiada finansowo za wynikłe straty czy idzie to wtedy z ubezpieczenia firmy, a może zależne jest od danej firmy?
Kolego to wszystko zależy w większości od firmy w jakiej pracujesz. Jak wcześniej napisali przedmówcy każdy przewoźnik powinien posiadać ubezpieczenie OC przewoźnika. Ale z tym bywa bardzo różnie. Ubezpieczenia są tak skonstruowane że jeśli taki likwidator stwierdzi że ze względu na twoje zaniechanie, pośpiech, niezastosowanie odpowiednich elementów zabezpieczających (pasy, łańcuchy, maty) doszło do uszkodzenia ładunku to często stara się zaniżyć kwotę odszkodowania. Co powoduje to że przewoźnik zostaje obciążony kwota wyrównującą kosztu zaistniałego uszkodzenia pojazdu lub towaru. Jako kierowca jesteś ostatni w tym łańcuchu co powoduje utratę większej części zarobków.
Cytuj:
Jakie kary maksymalnie może dostać kierowca i na co uważać przy podpisywaniu umowy z pracodawcą?
Co do wysokości kar to jeśli masz zastosowanie kodeksu pracy to do trzech pensji, ale to fikcja. Tak na dobrą sprawę może ściągnąć do wysokości wynikłych strat. Co do umów dokładnie zwróć uwagę na punkt obciążenia, kary, oraz bardzo ważne kto odpowiada za stan techniczny pojazdu. Bo częste uszkodzenia ładunku są spowodowane opłakanym stanem technicznym np. uszkodzoną plandeka, zniszczoną podłogą ładunkową itp. Co do próby ucieczki w wielu firmach dział tak zwany weksel in blanco, lub przy współpracy na DG zabezpieczenie (typu działka, dom, gotówka). Jeśli tego nie ma to są też inne zagrywki wystawienie noty obciążeniowej, po złości sprawy sądowe, blokowanie dokumentów(świadectwa pracy), zwolnienie dyscyplinarne itp. działania.

Post Wysłano: 21 mar 2014, 22:35

Użytkownik

Użytkownik

kolego Wilku, dobrze Ci się zdaje, zamierzam dopiero zacząć pracę w tej branży. Skoro masz jakieś pojęcie w temacie, mógłbyś napisać jakich firm się wystrzegać i gdzie szukać pracodawcy, który nie wypije ci krwi przy jakimkolwiek potknięciu.

Post Wysłano: 21 mar 2014, 23:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: brak

Jako że mnie zapytałeś Kolego postaram się do tego odnieść:
Cytuj:
Skoro masz jakieś pojęcie w temacie, mógłbyś napisać jakich firm się wystrzegać i gdzie szukać pracodawcy, który nie wypije ci krwi przy jakimkolwiek potknięciu.
Przykre co Ci napiszę, ale nie ma na dobrą sprawę recepty przy szukaniu pracy. Moje doświadczenia są oparte na kilku latach pracy, a to też mnie nie do końca uratowało przed firmami kiepskimi i różnymi patologiami. Będąc na początku kariery w zawodzie kierowcy też nie będziesz miał szerokiego spektrum wyboru pracodawcy. Na co staraj się zwrócić uwagę po pierwsze na warunki, które są w umowie czytaj to co małym druczkiem. Przed podpisaniem umowy postaraj się znaleźć jak najwięcej informacji na temat danej firmy. Przy przejmowaniu pojazdu dokładnie sprawdź stan techniczny pojazdu i wyposażenie. W czasie rozmowy kwalifikacyjnej staraj się pytać o nie ścisłości. Co do potknięć musisz sobie zdawać sprawę że większość pracodawców się na Ciebie wypnie w razie godziny W. Taka jest specyfika tego zawodu. Od siebie życzę Ci znalezienia dobrej pracy 8) .

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]