Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Nacisk na oś
Post Wysłano: 25 mar 2014, 18:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Mazda 626

Mam pytanie o załadunek, jak obliczyć ile możemy wstawić na oś ciągnącą, a ile na tył,
zakładając że towar waży 24 tony ?

Post Wysłano: 26 mar 2014, 19:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 105

Jak Ci powiem tyle i tyle będzie ok to będzie ok. A co jeśli zatankujesz 1500l paliwa? To już może się zrobić niby z niczego 2000zł kary. Nie da się tak powiedzieć ile. Tym bardziej że na jednej drodze będzie ok a na innej już będziesz przeładowany. Ja mam dobrze bo mam w komputerze każdą oś podaną, w poprzednim aucie zamontowałem zegar żeby mniej więcej wiedzieć, a naprawdę nie raz taką sieczkę ładuję i to w paru miejscach że trzeba sobie nieźle to planować.
Taka moja dobra nie dobra zasada: 10ton do połowy naczepy i powinno być ok. ile i co potem na tył nie włożysz powinno być ok. Ale znowu jak na sam tył załadujesz 5 palet po 1500kg to na siodle się odciąży i można mieć więcej. Ale co z tego jak nie raz do pierwszego słupka muszę mieć 7ton. Więc potem aż pod koniec naczepy staram się władować "pióra", żeby przed pierwszą osią naczepy nie dociskać. Ale w życiu rożnie wychodzi.
Zakładając że masz 24t, jak to rozłożyć? Ale ile palet. np. cement 24t masz na 17 paletach. Raczej nie ładowany "po długości" to najlepiej dać 3 pojedynki i resztę po 2. Masz załadowane od ściany. Nie wygina tak strasznie naczepy (miejsce koło łap najbardziej uczulone) i trochę na tylni zwis sięga. Znowu masz 28palet np. soków. To ja zazwyczaj dawałem 1-2-1-2-1-2-1-2-2-2 i tak do końca. Fajnie jak masz jeden towar i jedną wagę na paletę. Ale to nie zawsze tak jest.

Post Wysłano: 26 mar 2014, 19:33

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Mazda 626

Dziękuję za informacje. Często jest tak, że kierowca ma kilka załadunków, później musi gimnastykować żeby naciski były odpowiednie na osie. Ostatnio jeden kierowca na You Tube, mówił że w Niemczech są automatyczne wagi na autostradzie które podczas przejazdu samochodu, ważą nacisk poszczególnych osi.

Post Wysłano: 26 mar 2014, 19:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Premium 460

W Polsce, też mamy takie wagi....
Obrazek
To ważenie preselekcyjne, na jego podstawie nie zostaniesz ukarany. Problem się zacznie jeśli 500m dalej zatrzyma Cię inspekcja na właściwe ważenie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]