Witam. Posiadam pomoc drogową i zaświadczenie na przewóz rzeczy na potrzeby własne. Czy aby jeździć zarobkowo muszę mieć coś więcej niż zaświadczenie na przewóz zarobkowy? Auto 7,5T DMC. Jestem jego właścicielem i to Ja będę nim jeździł. Czy świadectwo kwalifikacji jest koniecznie? Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę wesołych świąt
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2014, 19:49 przez inginio, łącznie zmieniany 1 raz.
Samochód: orange i grafitowy
Cytuj:
zaświadczenie na przewóz zarobkowy.
Czy świadectwo kwalifikacji jest koniecznie?
nie ma takiego dokumentu jak "zaświadczenie na przewóz zarobkowy." - jest za to zezwolenie na wykonywanie zawodu przewoźnika drogowego.
mimo że będziesz jeździł sam musisz mieć wszystkie dokumenty jak kierowca zawodowy.
komplet informacji jest w ustawie o transporcie drogowym.
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
Zawsze wiozę maszyny i to dla siebie bo handluje tym i tylko gdy komuś sprzedam to mógłbym je zawieźć i tym samym coś tam zarobić ale zwykle zawozi je mój znajomy z pomocy drogowej. Każdy kombinuje bo taki mamy kraj i przepisy niestety ;(
Cytuj:
Zawsze wiozę maszyny i to dla siebie bo handluje tym i tylko gdy komuś sprzedam to mógłbym je zawieźć i tym samym coś tam zarobić ale zwykle zawozi je mój znajomy z pomocy drogowej. Każdy kombinuje bo taki mamy kraj i przepisy niestety ;(
skoro masz zezwolenie na przewozy własne i masz zawieźć "swoją"maszyne, którą sprzedałeś to po co ci rozrzeszanie o transport usługowy?
Właśnie myślałem że tak to działa ale niestety nie. Np. kupiłem od kowalskiego maszyne i wiozę ją sobie to wszystko jest ok ale jeśli sprzedałem kowalskiemu i jemu wiozę to już jest zarobkowo. Wiadomo że to można obejść umową... Trochę chore te przepisy.
transport na potrzeby własne jest wówczas, gdy ładunek jaki wieziesz to: "rzeczy przewożone są własnością przedsiębiorcy lub zostały przez niego sprzedane, kupione, wynajęte, wydzierżawione, wyprodukowane, wydobyte, przetworzone lub naprawione albo celem przejazdu jest przewóz osób lub rzeczy z przedsiębiorstwa lub do przedsiębiorstwa na jego własne potrzeby, a także przewóz pracowników i ich rodzin"
jeżeli wieziesz maszynę musisz mieć fakturę kupna/sprzedaży, gdzie Ty figurujesz jako kupujący lub sprzedający.
jeżeli w jedną stronę wieziesz jako kupujący, to w drugą musisz jako sprzedający.
ale musisz wiedzieć, że według tych chorych przepisów działa większość firm transportowych w Polsce, a koledzy na tym forum są w znacznej części kierowcami takich firm.
Ty obchodząc przepisy stanowisz konkurencję działającą na zasadach niezgodnych z Twoim zdaniem chorymi przepisami pozbawiając, kierowców z tego forum również, pracy lub pomniejszając ich zarobki.
i na forum pytasz tych kierowców: w jaki sposób masz najskuteczniej działać na ich niekorzyść, trochę to nie fair, co?
Oczywiście że nie fair ale tak jak pisałem wcześniej Ja właściwie to co sprzedam to nie wyworzę tego bo nie z tego żyje i nie mam za bardzo na to czasu. Natomiast wiem ile kosztuje utrzymanie auta, prowadzenie działalności , te wszystkie podatki itd itp bo sam to mam i zdaję sobie sprawę że każdy chce zarabiać pieniądze i to godziwe.Pozdrawiam wszystkich
Oczywiście że nie fair ale tak jak pisałem wcześniej Ja właściwie to co sprzedam to nie wyworzę tego bo nie z tego żyje i nie mam za bardzo na to czasu...
...Pozdrawiam wszystkich
czyli pytasz: jak mam ukraść ci z kieszeni 100zł, co dla mnie jest gównianą sumą, która w żaden sposób nie wpłynie na mój poziom życia, ale pozdrawiam.
Cytuj:
ale jeśli sprzedałem kowalskiemu i jemu wiozę to już jest zarobkowo. Wiadomo że to można obejść umową... Trochę chore te przepisy.
nie zgodzę się - wystarczy że w umowie napiszesz odpowiednie warunki dostawy np. loco odbiorca wtedy nie kasujesz (oficjalnie) klienta za transport, a jednak wieziesz ten towar.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 22 gości