Cytuj:
Cytuj:
Mam pytanko bo dopadla mnie zacma..
Taka sytuacja..
Wykrecilel 15 i kiedy najwczesniej mge zrobic 30 by wszystko bylo ok?
Niby wydaje sie ze po kilku minutach lecz ciekawe czy krokodylek nie wziol by to za przerwanie pazuzy 45 bo np czekamy na rampe i zrobilismy 15 a tu trzeba podstawic i zajmuje nam to ok 5 min..czy potem jak zrobie np 35. To zaliczy sie jako pauza 15+30 czy jako przerwana
A jeszcze czy jak robicie taka pauze 15+ 30 to opisujecie to na analogu lub cyfrowym tacho??
Wszystko gra. Możesz robić 15 pauzy, minutę jazdy, 30 pauzy i będzie grało. Nic opisywać nie trzeba.
Nie do końca... nie możesz mieć 15min pierwszej pauzy przed jazda, potem te 30min nie skasują Ci jazdy i dupa. Musi być w tym przypadku 45min.
Cytuj:
Dzięki za linki. W rozporządzeniu jest napisane, że regularny tygodniowy odpoczynek wynosi min 45h i musi być wykorzystany nie poźniej jak po sześciu okresach 24 godzinnych.
Czyli moja pauza będzie regularnym okresem odpoczynku.
Mam nadzieję, że dobrze to rozumiem.
Jeszcze jedno pytanie.
"Tydzień" oznacza okres od pon 00.00 do nie 24.00.
Jak zaczynam jeździć w piątek i robię 10h jazdy to od poniedziałku mogę zrobić kolejne 2 dni po 10h bo to już będzie zaliczone do nowego tygodnia, tak?
Zzx ja wiem że najlepiej jest się nauczyć, ale jeśli nie jestem do końca pewien to wolę spytać bardziej doświadczonych kierowców, żeby się upewnić czy oby na pewno dobrze to zrozumiałem.
Sent from my GT-I9100
Dokładnie, 10h jazdy możesz mieć nawet 4razy z rzędu i jest ok. Tylko trzeba co można w TYGODNIU.