Cytuj:
Cytuj:
Ja słyszałem nawet opowieści jakoby niektóre bramki robiły foty i inspektor wprowadzając odpowiednie dane jak np nr rejestracyjny ma te foty do wglądu
Dokładnie jak wyżej, to prawda. Nie wiem czy w aucie mają taką opcje, ale ogólnie mają. Potrafią też śmiało sprawdzić zgranie viatolla z czasem jazdy. Mój znajomy miał taką sytuację właśnie, że auto na viatollu śmigało aż miło, a na karcie pauza
Sprawa w toku, ale pewnie będzie płacone.
Z tego co gadali jakiś czas temu na kwalifikacji to kamery przy tych dużych bramownicach, które robią zdjęcia mają 16mpix, ale co i jak to nie wiem.
jeżeli prawidłowo była wniesiona opłata za drogi to takich zdjęć nie powinno być zgodnie z oświadczeniem operatora systemu:
Oświadczenie operatora systemu viaTOLL
W związku z publikacjami medialnymi uwzględniającymi temat procesu klasyfikowania pojazdów przez system viaTOLL, operator systemu oświadcza, że proces kontroli wnoszenia opłaty elektronicznej przez użytkowników systemu viaTOLL jest realizowany w ramach obowiązującego prawa, z zachowaniem należytych procedur oraz w sposób gwarantujący bezpieczeństwo danych.
W celu stwierdzenia, czy waga pojazdu przekracza 3,5 tony i w związku z tym jest on objęty obowiązkiem uiszczenia opłaty elektronicznej, w czasie przejazdu pod bramownicą kontrolną pojazd jest mierzony i odpowiednio klasyfikowany. Jeżeli nie podlega obowiązkowi wnoszenia opłaty, zdjęcia i dane o przejeździe są automatycznie usuwane, bez możliwości ich odzyskania.
Podkreślamy, że wszelkie działania kontrolne realizowane przez operatora realizowane są na podstawie Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie trybu, sposobu i zakresu kontroli prawidłowości uiszczenia opłaty elektronicznej z dnia 23 czerwca 2011 r. (Dz.U. Nr 133, poz. 773). Zbiór danych osobowych pozyskiwanych w związku z działaniem systemu viaTOLL został zgłoszony przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych (GIODO).
powyższe oświadczenie zamieszczone jest między innymi na :
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,ViaTo ... &_ticrsn=3
jeżeli inspektorzy posługują się tymi zdjęciami to łamią prawo i wy jako poszkodowani powinniście zawiadomić odpowiednie organa czyli policję lub prokuraturę oczywiście przy założeniu jak na wstępie.