Cytuj:
Rozporządzenie:
— dwa regularne tygodniowe okresy odpoczynku, lub
— jeden regularny tygodniowy okres odpoczynku i jeden
skrócony tygodniowy okres odpoczynku trwający co
najmniej 24 godziny. Skrócenie to należy jednak
skompensować równoważnym odpoczynkiem wykorzystanym
jednorazowo przed końcem trzeciego tygodnia
następującego po danym tygodniu."
W Rozporządzeniu pisze że, godziny które skróciliśmy 45 - 24 to jest 21 godzin, trzeba dołączyć do 9 h pauzy, w myśl tego to nie można rozdzielić tych godzin które mamy oddać. Chyba dobrze rozumiem.
CZYLI:
I-24h
II-45
III-24
IV-45+21(oddane z 1)
V-24
VI-45+21(oddane z 3)
Jest jak najbardziej poprawne??
Czyli według tego, jeżeli mam system 3/1, to w czwartym tygodniu, mogę wykorzystać odpoczynek tygodniowy gdy jestem w domu który wynosi 45 + 21 h ?
ehe
Cytuj:
Panyyyyy i panie. Mam problema. Prezes wystawił mi kartkę na 00.10 15.06.2014 czyli na dziś. Chce wyruszyć jutro o 4. Co kurnia teraz zrobić. Wsadzić dziś i odczekać te 11h czy na lajcie jutro? Zawsze robię wpisy manualne z weekendu ale boje się że kokoty będą się sadzić odnośnie złej daty zakończenia byczenia...
Możesz w sumie, ale po co. I dlaczego tak dziwnie masz wypisane zaświadczenie ?
Cytuj:
Byłem teraz na bazie przy zmianie kierowców. Pytałem ich czy robią wpisy manualne jak wkładają kartę do tacho.
Ten co mi tak zrobił wpis manualny, że musiałem opisać wydruk to starszy gościu i dla niego komputery itp. to czarna magia. Nie wiedział o czym ja mówię. Nawet jak wspomniałem, że po 6h pracy musi mieć 30 min przerwy, to też był mocno zdziwiony.
Drugi znowu w wieku 30 lat mówi, że wpisów nie robi bo nie trzeba. Skoro miał tydzień wolnego i nie używał kartu, to kontrolujący będzie o tym wiedział, że do czasu włożenia karty miał pauze.
Sent from my GT-I9100
No jeśli będzie miał zaświadczenie to nie trzeba wpisu robić. No chyba że nie ma to pogratulować koledze że za lukę nie ma pokrycia i tak ma być.